Last news in Fakti

25 Януари, 2024 06:00 4 513 83

Изгубеното поколение на България - нито учат, нито работят

  • образование-
  • деца-
  • работа-
  • поколение-
  • пазар на труда-
  • българи-
  • българия

Защо България е в такава ситуация?

Изгубеното поколение на България - нито учат, нито работят - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Данчо* (името е променено от редакцията) е на 19, нито учи, нито работи, но от интерната си аут, когато навършиш 18 - дошъл е в София, хваща се за малко на работа по строежи, но през повечето време проституира и се дрогира. Той попада в категорията NEETs (Not in Employment, Education or Training – тоест - нито работят, нито учат или се обучават професионално), където са и негови връстници от столицата, които харчат парите от наеми на жилища, за които нямат принос, за дискотеки, коли и маркови дрехи.

Те са от различни социални слоеве и етнос, на възраст от 15 до 29 години. Данчо и такива като него като че ли са обречени по рождение да бъдат маргинали, другите могат да разчитат на родители за подслон и пари, но и едните, и другите са “изгубено поколение” - така и не си намират мястото, а нерядко попадат в криминалните хроники заради кражби, нападения, шофират пияни или надрусани.

Колко голям е проблемът

“Въпреки че делът на NEETs в България е отбелязал значително подобрение (второто най-голямо понижение в ЕС през периода 2011-2021 г.), настоящият дял все още продължава да бъде причина за безпокойство, тъй като е четвъртият по големина в ЕС - над 15%, в сравнение със средния за ЕС от 11.7%”, констатира доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Изследването отчита, че ситуацията с младежката безработица в България се подобрява през последните години, но младите хора продължават да срещат трудности при включването си в пазара на труда.

По данни на националната статистика, в края на 2022 г. младите хора във възрастовите групи 15-29 години в България са общо 854 074. При над 15% дял на NEETs това прави малко повече от 130 хиляди души - голяма група хора в активна възраст на фона на застаряващото население и увеличаващ се брой пенсионери - като дял това е почти 5% от всички заети. Тези младежи не работят, не учат, нито пък се обучават на професионални умения. Така че дори да решат в някакъв момент да си търсят работа, не са конкурентоспособни и могат да разчитат само на нископлатена и/или неквалифицирана работа.

На въпроси на Дойче Веле от Агенцията по заетостта отговориха, че за 2023 г. младежите до 29 г., включени в програми и мерки за субсидирана заетост, финансирани от държавния бюджет и по Европейския социален фонд, са общо 6610. Най-много са наетите млади хора в хотелиерството и ресторантьорството - 68.3% от безработните, започнали работа в тези сектори. В търговията наетите млади хора са 22.7% от безработните, получили работа, в транспорт и логистика - 18.4 на сто.

Дори и някаква част от останалите над 100 000 NEETs да са работили, то те са били в сивата икономика. Според изследването “младежите на възраст между 25 и 29 години са с по-голяма вероятност да станат NEETs в сравнение с младежите от другите възрастови групи”. В същото време политиките на пазара на труда в повечето случаи осигуряват стажове и възможности за чиракуване за младите хора, но не предоставят перспективи за дългосрочна заетост, а и обикновено не са изрично насочени към NEETs, отбелязва докладът.

Как да се върнат част от “изгубените”

Пред Дойче Веле председателят на Българската асоциация по заетост Надя Василева коментира, че “само 30% от отворените работни места могат да бъдат запълнени и работодателите са в изключително неблагоприятна ситуация”. Според Василева необходими са по-адекватни програми не само за младежта, а изобщо за заетостта, сегашните имат изключително много изисквания и самите работодатели трудно се ориентират в тях и е необходимо режимът да бъде облекчен.

Липсата на кадри, особено квалифицирани, на пазара на труда, е вече един от основните проблеми на бизнеса и пречка за развитие на икономиката с по-ускорени темпове, коментира за ДВ и председателят на УС на ПОК “Доверие” Даниела Петкова. Изключването на големи групи, като посочената в изследването, в допълнение към тежкото влияние на демографския проблем, се отразява негативно върху трудовия пазар, казва тя. Запитана какви мерки могат да се предприемат, Петкова посочва “всеобхватната борба със сивата икономика, също и систематично прилагана държавна политика за синхронизиране на видовете образование с нуждите на икономиката”.

Според Даниела Петкова важно е да се оптимизира трудовото законодателство, с цел улеснение и по-широко разпространение на почасовата работа. Така тези, които имат причини или не желаят да работят всеки ден, на пълен работен ден, ще получат възможност за временна заетост. От осъвременяване се нуждаят и данъчното и осигурително законодателство за широко приложение на работата на проектен принцип – заетост само за времетраенето на проекта, предлага Петкова.

Работа от къщи, на непълно работно време се предпочитат от младото поколение, отбелязва и Надя Василева, пояснявайки, че младите хора днес са с различни очаквания от работната среда и работодателите. “При стартови заплати за 1400 лева за начинаещи без опит, работодателите не могат да намерят хора. Голяма част от младежите имат варианти за препитание, дали родители ги гледат или са рентиери от апартаменти, но намират варианти да не търсят работа - или е за кратко и много бързо им омръзва и прегарят”, казва тя. По думите на Василева самите работодатели пък са научени от предишните генерации как могат да бъдат дисциплинирани, което със сегашното поколение не върви.

Тиктакащата бомба

NEETs не е просто статистика, а тиктакаща бомба. Една трета от младежите в тази категория са концентрирани в Южния централен район и в Северозападния, който е и най-изостаналият в ЕС регион. Това още повече затруднява привличането на инвеститори в тези райони. Данните показват също, че в сравнение с останалата част от ЕС България има втората най-голяма разлика между процента на NEETs в градовете и в селата (разлика от 14.5 процентни пункта) в сравнение с останалата част от ЕС (Румъния има най-високи нива от 19.1процентни пункта).

Докладът, част от инициативата ,,Изгубеното поколение” на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия и Фонда за младежка заетост на ЕИП, констатира и друго. Вероятността етническите малцинства да попаднат в групата на NEETs е по-голяма в сравнение с основния етнос. Освен това в тази група преобладават жените, особено във възрастта 25-29 години. Поради факта, че държавата прилага общ, а не профилиран подход, младежите от етнически малцинства имат недостатъчен достъп до професионално образование и обучение.

Председателят на УС на ПОК “Доверие” казва също, че не са малко и хората, които съзнателно се стремят да са част от щедри социални програми за обезщетения за безработица и майчинство в страни от ЕС и България. Освен това хора от групата на 25-29 г., с изключение на квалифицираните кадри, са по-склонни да работят без подписан трудов договор или да работят сезонно в други държави и това води до възможност за изкривяване на данните, коментира Петкова.

Пазарът на труда ще се помени радикално

В близките години обаче пазарът на труда не просто ще бъде трансформиран, а част от него и пометена от развитието на изкуствения интелект. За държави с голям процент млади хора, самоизключили се от обучение и работа, това ще означава насочване на политики конкретно към тях - в противен случай икономиките ще се забавят, или ще търсят начини за внос на работна ръка. “Променящата се работна среда и развитието на изкуствения интелект ще доведе дотам всички да се преквалифицираме”, коментира Надя Василева.

Възможно ли е да се получи с младежите NEETs? Според Даниела Петкова “не е за пренебрегване и възможният извод, че част от тези младежи всъщност не желаят да работят и да учат, а това вече би бил истински дълбок проблем за пазара на труда, дължащ се на образователната система и култура на поведение в България”.

Промяната обаче е неотложна - и вече закъснява.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ни са коркайте много

    76 15 Отговор
    Нарязахме паметника и назначихме една миризлива за конституционен съдия.
    Всеки момент се очаква Данчо да си намери постоянна работа и да започне да учи задочно.

    Коментиран от #4

  • 2 Банани за всички

    94 25 Отговор
    Може да си имаме изгубено поколение, но пък си имаме и банани по магазините, така че демокрацията действа!
  • 3 хихи

    63 20 Отговор
    Руското влияние е виновно!

    На Калпав Демократ Вълната му пречи...

    Коментиран от #72

  • 4 хихи

    18 16 Отговор

    До коментар #1 от "Ни са коркайте много":

    И утре даже днес ще цъфнем и вържем

    На калпав демократ вълната му пречи

    ѝдесъ шъ на оправи ше счупи руското влияние...
  • 5 хихи

    8 17 Отговор
    И утре даже днес ще цъфнем и вържем

    На калпав демократ вълната му пречи

    ѝдесъ шъ на оправи ше счупи руското влияние...
  • 6 Д о й ч е в е л е

    56 11 Отговор
    У ж а с н о. п р о т и в н и. сте.Защ о не си г л е д а т е. Г е р м а н и с т а н,а се б ъ р к а т. в н а ш и т е. р а б о т и.В се. пакД В се п р е в е ж д а к а т о. н е м с к.а в ъ л н а ,а н е. б ъ л г а р с к а.Т е Зи дни и м а ш е 1 милионни п р о т е с ти. в Б е р л и н.Но вие м ъ л чите.И д и о т и.
  • 7 Важното е че приказват по английски

    48 9 Отговор
    по - добре от майчиния си език. И бъркат "бардак" с "Батак".

    Коментиран от #37

  • 8 Анонимен

    66 5 Отговор
    Ако всички роми се преместят в Германия, тази категория ще изчезне рязко.
  • 9 разбира се

    35 50 Отговор
    Това е поколение, което е отгледано от родители с комунистическия призив - учи мамо за да не работиш. За родителите беше важно децата им само да учат,каквото и да е,за да се хвалят насам натам, че децата им са висшисти. Остатъци от комунизма пак да те вземат на работа с връзки, затова и имаме десетки хиляди клатикраковци на държавна службичка.

    Коментиран от #13

  • 10 "Изкуственият интелект" се очертава

    36 7 Отговор
    като новото плашило след ковида и войната , чрез което ще се оправдават умишлено предизвиканите кризи и гарабеж и печатане на пари без покритие. Затова темата тенденциозно се преескалира.
  • 11 Рускиня

    62 3 Отговор
    Една дебела гьостерица ще ги вкара в ред всички татуирани и с кукурига на кухите им кратуни, а “дамите” по прашки на бул. “Витошка” и с орловите пластмасови нокти (как си бършат там?) също татуирани. Та това ли е бъдещото поколение на България? А братчедите и те не са по-различни и какво остава ние пенсионерите да продължаваме да работим до 99 г ако изкараме толкова, че да има България от кого да събира данаци. Няма работа само за онези, който нежелаят да работят!
  • 12 Ххххххххххххх

    43 4 Отговор
    Вие ги създадохте, вие берете плодовете.
  • 13 Рускиня

    28 15 Отговор

    До коментар #9 от "разбира се":

    Да вярно е, че най, най-службичките се разпределяха по чичовуйчовата система, Когато завърших отидох по разпределение в провинцията за уж 3 г а връщането (в София от където съм) беше в неизвестност, имах колеги от провинцията и останаха в София, ех ние фашистките деца трябваше то чувстваме здравия юмрук на Партията.
  • 14 Дойче веле 🚾

    19 6 Отговор
    Демокрация
  • 15 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    31 3 Отговор
    Журналистите и говорителите напълно си заслужават съдбата да бъдат заменени от 3D образи,говорещи предварително зададени неща. И сега е така, но поне шефовете им няма да плащат луди пари за заплати.
  • 16 Дойче веле 🚾

    22 9 Отговор
    На западняците децата са и по зле 80% са с неопределен пол

    Коментиран от #42

  • 17 Гггг

    27 3 Отговор
    Допадна ми един абзац, младежите от етническите малцинства нямат достъп до професионално обучение и образование. Дали е така дойче веле, те учат в езиковите, икономическите техникуми, фризьорски и бръснарски училища, в художествени гимнази, математически и всичко написано е достоверно, тъй като в градове имаме учители познати и те ни разказват за етносите, а и по улиците, автобусите, в лукс колите им се вижда с просто око. Загрижени бяхте за тях и се получиха нещата с етносите. Имат по 3 коли на семейства, всичко в България е връзки както си бе преди. Или както казваха някои си никой не ви гледа дипломите, важно е да ги имате, като приятелите на цветанов асен христов и техните любими, слагате в студенските книжки пари и сте приети, къде пожелаете от Асен Христов от Варна квартала с 3 висше образования. Хубав ден и бъдете здрави. Всичко друго е празни думи. Който си има чичо Владика става поп и без дипломи.
  • 18 Благоевград

    36 5 Отговор
    Най-виновни са съвременните чорбаджий,новобогаташи искат да им работиш за без пари.

    Коментиран от #31

  • 19 Факт

    17 3 Отговор
    Че кой работи на 19?
  • 20 Циник

    31 5 Отговор
    Търсехме човек за работа, не беше нужна особена квалификация и условията бяха доста добри. Нямаше нито един кандидат под 40 години.
  • 21 ????

    11 3 Отговор
    Другата страна. Цепят дърва и не ги осигуряват, дори и храна не им дават, кой е виновен, те или административните чиновници, че вместо да се размърдат стоят по канцелариите и чакат края на месеца, а и работодателя ги използва и като станат на 50 г си наема млади деца да цепят дърва. И при бай тошо всички учеха, и им беше класен ръководител др добрева и всяка вечер ходеше да ги навестява, вместо да си гледа нейните две деца ореподавател бе по история и руски език, ако вземем през 60те години, те ромите или циганите бяха преводачи и викачи в районен съд, др носеха топове платове на шивачите и заедно на банкети с българите, българина е толерантен народ, не ги деляха етносите, дори много българи са били пренебрегвани от векове и така нататък и кво очаква дойче веле, удариха българите, отвън е същото, не ги допущат до 8 часов работен ден, почасово без да ги осигуряват и кой ги еня за народа, било в бг или навън. Нали др белев или симеонов го бе казал. В България ще останат малко, но качествен народ, ето ви на лице днес с тяхните кражби небивали качествените етноси. Ще убиват и ще им изнупуват, от тях и всичко ви има между вас безкруполни лужци и измамници, но всичко е от вашите хора
  • 22 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    24 5 Отговор
    ЦЕЛТА НА СОРОС И КОМПАНИЯ ФАЩ И ЕС СА ПОСТИГНАТИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ
  • 23 Хххи

    10 4 Отговор
    Дойче веле запада изтока една и съща песен слушаме, те си получават големите заплати, а искат робите да им работят по света, за без пари И са прави робите, за Бг де, кой ги храни тия горе, много народ на хранилка. Пуснеш канали, всички телевизии едно и също, кой, кой кой, бетер живковото. Не съм комунист и никога няма да бъда, а демокрацията и тя е фалш измама. Навзякъде ваши хора за големите пари, учиха на запад и се завърнаха в Нс, лошо няма, но много по умни има и състрадателни от семейства, но никога не бихте ги допуснали до вас и с това ще завърша отивам преди 15 г при директора на банка, от квартала ни и той не мога, отгоре ми пускат бройката и кмета ми води човека. Директора е бил цял живот на държавна софра и днес е на 75 е пак на държавна, набор 49, а децата му и двете бсу, има ли смисъл от заблуди и лъжи дойче веле. Спокойно малцинствата учат, а учителите им един процент, поради липса на ученици ги учат, а те бедни нервни простовати, но какъвто материала, такива и учителите им. От тях без образование има качествени ромки и са отзивчиви като продавачки в магазини квартални. Бъдете добри, а горният си знае работата. Много с връзки, отидоха в София съдийки прокурори, набор 47 и син й се убил с пищов млад, дъщеря и иткачила и майка й набор 47 юрист гледа детето на дъщеря й разказано от Пена от село и още работи при адвокат и с връзки и торби и пари при живков скиташе с нестор векев ясен ташев и си уреди двете деца в симеоново су право, набор 50 пена
  • 24 Анонимен

    7 1 Отговор
    Етносите са най богатите. Всичко друго е излишно. Подвеждаща статия или кое дойче не е така, като няма работа в провинции, след образование висше си остават в България или на запад. Те дават под масата, защото имат, а имат, защото много поколения не са учили и не са се харчили по внуци правнуци, деца. И сега след 1989 успяха пролука и се възползваха. Дойдоха в града, започнаха мъжете им бизнес, други на държавна служба, трети строители, а жените им в детски градини общини и сие къде има пари, и докато ви замайваха мозъците горе и по разни кабелки, малцинствата си изучиха през тия 34 г децата и днес родители и деца им падат много пари, а другите ударените да се опавят.
  • 25 нерегистриран

    10 2 Отговор
    Статията преди да бъде преместена се качете на автобус 113 и ще се уверите, кой беден и трудолюбив носи на гърба заможните от Саудитска Арабия,и др етноси изнудвачи, заедно с бкп дс и 3 партии бкпгерб
  • 26 пешо

    9 3 Отговор
    рожби на хамериканската демокрация
  • 27 Сила

    17 2 Отговор
    Това Данчо Ментата бе...... Не учи, не работи и от 30 години вече само проституира и се друса!!!
  • 28 Мнение

    11 2 Отговор
    Още в началото на статията сте си отговорили сами на създалия се проблем ето как:" и се дрогира".Създадохте макашита като рекламирахте райски газ и трева по медиите.То от там се почва и после минават на твърдо.Някой път по телевизията от сутринта рано говорят за алкохол.Никой не взима на работа алкохолици и/или наркомани.Като са горе на черешата не могат да учат,защото не помнят.
    Като отидат в друга държава и няма от къде да си купят дрога и алкохол си бачкат.
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    19 1 Отговор
    Децата в първи и единадесети клас май са си различни поколения, така че за 30 години вече три поколения са изгубени "в прехода"❗
  • 30 Как

    7 14 Отговор
    При живи родители да работиш е престъпление! Трябва да си луд.
  • 31 Циник

    11 6 Отговор

    До коментар #18 от "Благоевград":

    Ами то в капитализма винаги е така. За да почнеш да получаваш много пари трябва да почнеш на някаква работа с по-малка заплата и да се докажеш (освен ако нямаш някакво елитно образование ама и там няма гаранция). Тогава може да искаш повече. Никой няма да даде сериозна заплата на млад лигльо без образование и специализирани умения само защото е млад и нахакан. Млад и нахакан върви в чалгаджийницата ама не на работното място.

    Коментиран от #46, #51

  • 32 крис

    14 2 Отговор
    Планът Ран-Ът - Съсипването на България - филм на Станислав Цанов
  • 33 Гост

    20 1 Отговор
    Болшинството са тъпи като галоши и толкова мързеливи, че не знам как не спират да дишат чак от мързел. От другата страна "работодатели"-дерибеи, които непрекъснато реват за работна ръка, но пък за сметка на това плащат колкото да не умре магарето от глад. Е, как да стане нещо друго?
  • 34 Нешо

    11 3 Отговор
    Крайно време е всеки сам да поеме отговорност за себе си. Образованието в България все още е достъпно за всеки и все още това е най-добрата инвестиция която човек можа да направи. Работодателят никога няма да назначи, човек който не отговаря на длъжностната характеристика на предприятието което ръководи. Трябва да се спре практиката да се "произвеждат" неуки и непотребни паразити които се хранят от обществото, т.е. от нашите данъци. Самото общество трябва да се настрои така че да покаже на гореспоменатите лица , че са нежелани когато нямат принос в приходите. Естествено и законите трябва да се синхронизират
  • 35 Студопор

    11 4 Отговор
    Цяла Европа е в това положение. Не сме само ние. И честно казано, не са само хората между 15 и 29 години в това положение. Познавам и по-възрастни, които се цупят на работни условия и заплати, но нямат 5 лева в джоба.
    В България всеки иска да е шеф на водопад.

    Коментиран от #40

  • 36 КПСС БКП

    13 4 Отговор
    По бай Тошово време нямаше такива безделници ! Всички работеха ! Дори и мангасарите ! Който не работеше, оиваше в затвора.
  • 37 Студопор

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Важното е че приказват по английски":

    При казват те... И като идат у Англия, играе вълшебния пръст и знаят само "дис, дис а дис"

    Коментиран от #80

  • 38 Верно ли

    10 3 Отговор
    "дошъл е в София, хваща се за малко на работа по строежи, но през повечето време проституира и се дрогира" - Милчева, тичай да му купиш нова перука, грим и рокля с тигрови шарки, та да не му се налага да ходи по строежите. Ще работи във ВИП клуб на ППтата!
  • 39 Трак

    10 2 Отговор
    Какво означава - ЗАЩО БЪЛГАРИЯ Е В ТАКАВА СИТУАЦИЯ СПОРЕД ЦИОНИСТ ЕВРЕИН ВЕЛЕ ?? Еми защото цените на ВСИЧКО са 1 към 1 с тези на ЕС и Европа а заплатите доходите са такива като в Африка . Няма как българина да има разходите на германеца или французина а доходите да са му като на сомалиеца ! Ей за тва ще има нито работещи нито учещи . Кво се правят на луди ционист ВЕЛЕ или робовладелците от дс
  • 40 Циник

    10 4 Отговор

    До коментар #35 от "Студопор":

    Именно. Недалеч от нашия склад има голям Кауфланд. Всеки ден има поне един, който се мотае там из паркинга и иска да ти върне количката за да вземе стотинките. Как пък един не се е излъгал за толкова години да мине през склада да пита дали има някаква работа.

    Коментиран от #50

  • 41 Ситуацията в България е такава заради

    12 2 Отговор
    Политиците Управлявали последните 32г!Ченгета и Червената Номенклатура окрадоха, Ограбиха, Разрушиха Държавата!! Съдебна система Няма, там работят Тяхни Послушковци!
  • 42 Така така

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "Дойче веле 🚾":

    Обзалагам се, че не си излизал от затънтеното си село! Също така си долен лицемер! Половината ти рода берат ягоди и мият чинии в "гадната" Европа!
  • 43 Иван Костов

    15 2 Отговор
    За МРЗ ли да работят ? Една учителка съ стаж 15 години търси работа, като учител ? Герб таковаха майката на България - факт !
  • 44 ЧОЧО

    9 6 Отговор
    Не мога да разбера защо постояно някои коментиращи натякват за бананите!В другите държави като има банани защо са много преди нас!Обаче там се казва- работи сине да живееш а не учи сине за да не работиш.

    Коментиран от #48, #73

  • 45 Kирил

    9 3 Отговор
    Родителите им са от чалгарското поколение
  • 46 Джоузеф Хелър

    13 1 Отговор

    До коментар #31 от "Циник":

    "При капитализма ако искаш да живееш добре трябва да работиш много.
    Ако искаш да живееш много добре трябва да измислиш нещо друго."

    Коментиран от #58

  • 47 Перо

    14 2 Отговор
    Проблемът с отрочетата на утайката на обществото, които наводниха София, държавната администрация и партиите, в началото на 90-те, когато беше премахнато жителството, излиза на яве сега! Такава ще бъде съдбата и на следващите поколения, които ще са финансово бреме на държавата и обществото. Допусна се пълно маргинизиране на поколенията, липса на желание за образование, трудови навици, възпитание, формира се криминален начин на мислене и търсене на лесни пари, преодоляване на трудностите с алкохол и наркотици! Всичко това е резултат от превземането на държавата от криминални и зависими от чужбина управници, престъпни елементи, които съсипаха тотално държавата с лоши решения, от 1992 г. до сега! Криминалният преход и измислената, криво разбрана демокрация направи процесите необратими и е смешно, когато случайниците от държавното управление показват “успехи” в нещо!
  • 48 За съжаление

    8 5 Отговор

    До коментар #44 от "ЧОЧО":

    Самото мислене на българина е сбъркано! На него все някой друг му е виновен! Все някой му е длъжен с нещо! Претенциите са му големи! Да не говорим за комплексите! Цял живот чака, някой да го уреди на работа! Тегли заем, купува са трошка на 20 години и след това се мисли за много велик! И още много други неща!

    Коментиран от #55

  • 49 Урюрвкос

    8 1 Отговор
    в Природата има закон за запазване на енергията, за нас това поколение може да е изгубено но за други държави имащи апетит към нашата територия е спечелено. Такива хора лесно се управляват и не роптаят когато мият чинии и сменят памперси.

    Коментиран от #53

  • 50 Перо

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "Циник":

    И това им се струва “тежък” труд! Родителите им ги учат да досаждат и поднасят само кофичката за пари!
  • 51 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    9 1 Отговор

    До коментар #31 от "Циник":

    Тези истории, с търкащия ябълки младеж (Рокфелер) , ги разправяй в ЦДГ "Капиталистче"‼️

    Коментиран от #57

  • 52 Уса

    3 0 Отговор
    Питайте сащ и ЕС,как плащат на такива да стават лгбт и организират прайдове за ужаст на нормалните учещи и работещи.Лентяи е имало и ще има това не е нещо ново.Новото е,че докато гонехте сащ се надишахте с всякакви боклуци
  • 53 Мдааа

    5 5 Отговор

    До коментар #49 от "Урюрвкос":

    Напротив, тия хора нито мият чинии, нито сменят памперси. Те искат пари и нищо не могат да правят. На мама и тати детенцето.
  • 54 Eдин

    7 2 Отговор
    Всичко се развива по план DW: след години ще пишете : "...изгубеното население на България". И после питайте защо Путин се захвана с Украйна!

    Коментиран от #61

  • 55 Перо

    7 2 Отговор

    До коментар #48 от "За съжаление":

    Това вече е манталитет! Ако в Габон имаха друг манталитет щяха да са германци! Никой не може да избяга от наследствения манталитет! В БГ за това нищо не се променя, а се сменят само изпълнителите на системата!
  • 56 Наблюдаващ

    1 4 Отговор
    Лошото е, че дс, те си знаят, кои са от дс, бг и етноси, режеха им шалварите по живково, на умните българи ги пращаха в Белене и сега същите хора от дс бкп кгб и запада отмъщават на невинните българи. Всичко горе е чалга изпълнение. Как може жена или мъж журналист, в НС на 40 години или на 56 г да имат първите деца на 20 г, кога са раждали, учили и днес са на 2 брак, милите журналя, депутати. Но никой не гледа на тях с лоши очи, защото все са деца на дипломати, инженери, полицаи и сие. Всичко е обърната с краката нагоре по света. Геноцид, дайте на българите работа на 8 часов работен ден а сте заоадни демокрации. Или що в Бг да им даваме, па и навън. А дават на малцинствата без ум и образование. Грешена световна политика. Докато карат с краденото от народа самолети частни и кво ли не, никакък капитализъм не е, без икономика. Капитализъм е на запад но за тяхните си хора, родено и местни там. Най голяма вина имат българските политици, че от улицата бедни голи боси ги уредиха без ценц знания и учили за политици и така взеха всичко млафо учено и утре ще има да мрат без войни и без препитание. Не са мързеливи, а не бяха подготвени, докато малцинствата бяха войници в кеч и на занаят и се радваха, че хубавото дойде при тях И сега ще ви отмъщават, както отмъщавахте сие ДСигурност. Земята е тяхна, продадена на тях, а и мюсюлманите са прави, че са с турцоте днес, кой обича говорещите горе. Празни приказки на килограм ръсят и като папагали повтарят едни и същи неща за
  • 57 Циник

    5 6 Отговор

    До коментар #51 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Колега, аз съм комунист по убеждение. Но ние, в момента поне, сме избрали капитализма като система. Ти как точно си го представяш капитализма, с кое от казаното от мен не си съгласен? Недей да бъдеш като много от полуобразованите работници, които познавам, които искат хем да бъдат независими като собственици, хем да работят и да са осигурени като кадри на държавна служба в соца, хем да им плащат като на квалифицирани кадри в капитализма. Капиталистите плащат добре... ако си кадърен, работиш и допринасящ стойност за компанията. Ако не, улево. И точно това ще им разкажа в детската градина, защото сега само май на глупости ги учат, като слушам сина ми на какъв началник се прави.

    Коментиран от #63

  • 58 Циник

    6 3 Отговор

    До коментар #46 от "Джоузеф Хелър":

    Ами кажи речи, да. Така е. Ама БГ лумпена иска да не работи ама да живее като нюйоркски финансист. Ами нема как, sorry.
  • 59 Смех в блатото

    3 12 Отговор
    Електората на Радев и Копейкин. :)))
  • 60 Ха ха ха

    7 2 Отговор
    Данчо условния е на това дередже и заради такива соросни като теб, аФторке. Бегай за хонорара, че не ви остана много време. След това трябва да посрещате с Welcome и прииждащите хлебарки.
  • 61 Историк

    4 10 Отговор

    До коментар #54 от "Eдин":

    Путин "се захвана с Украйна" защото положението в Русия е доста по-зле от в България. (и в Украйна) и след 23 години се видя, че е некадъррник, който просто граби народа си, та му трябваше "външен враг". Но понеже няма вече и подкрепа в Русия, е изградил гигантски репресивен апарат в самата Русия, и го използва врещу всички там.
  • 62 незнайко

    6 2 Отговор
    Тати носи Мама меси да живей труда ! Този лозунг е бил измислен много отдавна , но сега му е дошло времето да се РЕАЛИЗИРА при новия ДЕМОКРАТИЧЕН строй !!! Сега банани и портокали на корем добре, че преди 33 години ги имаше само по НОВА ГОДИНА и не ни замъгляваха МОЗЪКА !!! Още ли вярвате, че сега е по добре от преди ??? Просто БЪЛГАРИЯ "потъва" и никой не го интересува за пробойните !!!
  • 63 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    9 1 Отговор

    До коментар #57 от "Циник":

    Не е нужно да си го " представям" този капитализъм, в него съм‼️
    На всеки пазар е пълно с вишисти зад сергиите❗ И не защото са некадърни и мързеливи❗
    Навсякъде е пълно с обяви на работодатели , където търсят хора с висше образование и опит , ама до 25 години❗
    Защо мислиш , че за да станеш шофьор на камион ти искат дузина документи, а за да станеш шеф на фирма или депутат е достатъчно лична карта ❓

    Коментиран от #64, #65, #78

  • 64 Смех в блатото

    4 7 Отговор

    До коментар #63 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    "И не защото са некадърни и мързеливи"

    Точно затова са там :))))

    Аз досега не съм виждал кадърен инженер да продава домати :)))
  • 65 Българин

    5 4 Отговор

    До коментар #63 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    "а за да станеш шеф на фирма или депутат е достатъчно лична карта

    За да станеш шеф на фирма е нужно преди това да си доказал и доста други неща, за които се искат не само докумнети, ами и други работи, но е хубаво че споменаваш какво работиш/си работил.
  • 66 Смех в блатото

    0 3 Отговор
    Точно двама на смяна от пасоля. :))
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 дядо поп

    6 3 Отговор
    Тати носи , мама меси , да живей труда!
  • 69 Курти

    5 0 Отговор
    Не работят и не учат ,защото и за едното и за другото иска пари.С подаянията които получават родителите им как да ги изучат?С подаянията които ще получават самите те как да им се работи? Скоро робовладелците ще започнат да си работят сами да видят как се вадят парите и крадците ще започнат да си работят сами няма да има работници да крадат от тях.
  • 70 Капитализъм....

    2 0 Отговор
    Че и парите вървят след ученика, допреди експерти колонки на Герб най вече но по евромодел
  • 71 Като следваме сляпо модели

    6 0 Отговор
    Западния модел и т.нар. евроатлантици, хак ни е
  • 72 точно така

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "хихи":

    Пропуснал си обаче да кажеш, че калпавите демократи са все пребоядисани.
  • 73 не ги слушай

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "ЧОЧО":

    Това с бананите е по Фройд ...
  • 74 Милчо лаков

    4 1 Отговор
    Грехота е да работиш при живи родители.....
  • 75 Хаха

    2 0 Отговор
    И кой ги брои и отчита тези нийтс? Смешни глупости са написани в тази статия. И за "вноса" на "работна ръка" също... Усмивки от старите ленти..
  • 76 прогноза за времето

    5 0 Отговор
    Даа системата катастрофира , и рестарт е практически невъзможен. Но важното е , че имаме демокрация , и банани .
  • 77 пояснение

    5 0 Отговор
    В едни други отдавна отминали времена , гн. Данчо щяха да го срещнат двама милиционери . Тези двама милиционери , щяха да питат , защо гн. Данчо се шляе по улицата в работно време , къде живее , и къде работи . Защото който не работи , не трябва да яде . След отрицателен отговор , щяха да натоварят гн. Данчо на служебната Лада (Жигула ) , и другаря Данчо щеше да започне работа , още същият ден , примерно в цех за заварки , Кремиковци , АПК , мината , или просто някоя тухларна , ако е криминално проявен. И след 10-15 години другаря Данчо щеше да е уважаван майстор -специалист , със семейство , баща на 3 деца . И на вратата на неговата къща , щеше да има табелка с надпис " Образцов Дом" .
  • 78 Циник

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Защото капитализмът ни е като всичко друго- калпав. Ама. Е е виновен капитализма, а това, че сме държава от третия свят, която се опитва да живее като в първия.
  • 79 Емо

    1 1 Отговор
    Стига с тая работа, бе, дайте и пари някакви да вземаме. Който работи на заплата, обикновено прави богат някой друг.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Нека бе нека

    0 0 Отговор
    Да станат модели. Да се пишат че работят.
    Да се покажат в Ергенът, да се пробват за богат мъж!