Last news in Fakti

8 Декември, 2023 05:24 1 241 5

Разследват три американски универститета за антисемитизъм

  • университети-
  • сащ-
  • разследване-
  • антисемитизъм

Ректорите им давали уклончиви отговори за призивите за геноцид над евреите

Разследват три американски универститета за антисемитизъм - 1
Снимка: Фейсбук

Ректорите на три от водещите американски университети са изправени пред мощна реакция, включително от Белия дом, заради това, че избягват конкретни отговори на въпроси по време на изслушване в Конгреса относно това дали призивите на студенти за геноцид над евреите биха представлявали тормоз според училищния кодекс за поведение, предаде Ройтерс

В оспорван, продължил часове дебат във вторник, ректорите на Харвард, Пенсилванския университет и Масачузетския технологичен институт (MIT) се опитаха да отговорят на стъпките, които предприемат за борба с нарастващия антисемитизъм в кампусите от началото на войната Израел-Хамас.

Но техният отговор на въпрос, зададен от републиканската конгресменка Елиз Стефаник от Ню Йорк, предизвика остри критики.

Стефаник, възпитаничка на Харвард, притисна Елизабет Магил, ректор на UPenn да каже дали студентите, призоваващи за геноцид над евреите, ще бъдат наказани дисциплинарно съгласно кодекса на учебното заведение.

По време на разпита Стефаник изглежда смесваше скандирания, призоваващи към “интифада” – дума, която на арабски означава въстание и се използва както за мирен, така и за насилствен палестински протест – с хипотетични призиви за геноцид.

“Ако речта се превърне в поведение, това може да е тормоз”. Магил отговори, като се позова на различията в закона за първата поправка. “Това е решение, зависимо от контекста”. Стефаник я подтикна да отговори “да” или “не”, което Mагил не направи.

Ответната реакция беше бърза.

“Не е за вярване, че това трябва да се каже: призивите за геноцид са чудовищни и противоположни на всичко, което представляваме като държава,” каза Андрю Бейтс, говорител на Белия дом. “Всички изявления, които се застъпват за систематичното убийство на евреи, са опасни и отвратителни – и всички ние трябва да застанем твърдо срещу тях, на страната на човешкото достойнство и най-основните ценности, които ни обединяват като американци.”

Белият дом се присъедини към няколко еврейски служители и лидери в осъждането на ректорите на университети пред комисията на Камарата на представителите на САЩ по въпросите на образованието и работната сила, на изслушване, свикано от републиканците.

Джош Шапиро, демократическият губернатор на Пенсилвания, каза, че простият отговор е „да, това нарушава нашата политика“. Говорейки пред репортери в сряда, Шапиро призова борда на UPenn да се събере скоро, тъй като петиция, призоваваща за оставката на Магил, събра хиляди подписи.

Либералният професор по право в Харвард Лорънс Трайб отбеляза, че рядко се съгласява със Стефаник, крайнодесен съюзник на Тръмп, но написа: „Тук съм с нея“.

Колебливите, шаблонни и странно уклончиви отговори на ректора на Харвард Клодин Гей бяха дълбоко обезпокоителни за мен и много от моите колеги, студенти и приятели”, заяви той.

Републиканските кандидати за президент също се хванаха за този епизод, като го включиха в своята по-широка критика към елитните институции на САЩ.

В интервю с консервативния радиоводещ Хю Хюит в четвъртък, Рон ДеСантис каза, че липсата на морална яснота е отражение на либералната ортодоксалност, проникваща във висшето образование.

„Мисля, че това разкрива гниенето и болестта, която тлее във висшето образование от дълго време,” каза ДеСантис, възпитаник на Юридическия факултет на Харвард, който се кандидатира за президент. Той продължи: „Те не трябва да бъдат тези огнища на антиамериканизъм и антисемитизъм. Но са се превърнали в това”

В четвъртък ръководената от републиканците комисия по образованието и работната сила започна разследване на трите университета, заявявайки, че смята, че училищата не правят достатъчно, за да се справят с антисемитизма в кампуса.

Съобщава се, че в Университета на Пенсилвания дарител е оттеглил дарение от 100 милиона долара след реакцията на изслушването, а бордът на бизнес училището Wharton на университета е призовал Магил да подаде оставка в писмо.

На фона на нарастване на младежката активност около конфликта, университетските лидери се борят да балансират свободата на словото на някои пропалестински активисти със страховете на еврейските студенти, които казват, че реториката преминава границата на антисемитизъм. В редица случаи училищата реагираха, като забраниха групи в кампуса, подкрепящи правата на палестинците.

По време на изявите си Магил, Гей и Сали Корнблут от Масачузетския технологичен институт изразиха безпокойство от нарастването на антисемитизма и ислямофобията в университетските кампуси, някои от които предизвикаха федерални разследвания от Министерството на образованието. В отговор ректорите казаха, че са предприели стъпки за увеличаване на мерките за сигурност и инструментите за докладване, като същевременно разширяват услугите за психично здраве и консултиране. Те също така казаха, че е тяхна отговорност да гарантират, че университетските кампуси остават място за свободно изразяване и свободна мисъл.

В ново изявление в сряда Гей заяви: „Има някои, които бъркат правото на свободно изразяване с идеята, че Харвард ще одобри призивите за насилие срещу еврейски студенти. Нека бъда ясен: призивите за насилие или геноцид срещу еврейската общност или която и да е религиозна или етническа група са подли, те нямат място в Харвард и тези, които заплашват нашите еврейски студенти, ще бъдат държани под отговорност.”

Магил също се опита да изясни забележките си към комисията във видео изявление, в което тя каза, че отговорът ѝ на въпроса на Стефаник е опит да анализира политиките на университета, заявявайки, че речта сама по себе си не е наказуема.

“Искам да бъда ясна, призивът за геноцид на еврейския народ е заплаха”, каза тя и добави: “Според мен това би било тормоз или сплашване.”

Някои защитници на свободата на словото изразиха тревога от възможността университетите да отговорят, като приемат политики за ограничаване на речта, които се отклоняват от защитата на първата поправка, която управлява правителствените участници, включително държавните училища.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мандо

    6 0 Отговор
    Сенаторката ако иска отговор с да ики не да пита децата вбдетската градина. Един ректор дава обосноваваще отговор с аргументи. От друга страна в един университет няма място за религия, това е дом на науката дали си евреин , мюслим или християнин в класната стая си ученик, религията се практикува на други места , освен ако не е предмет на учение !
  • 2 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Ето виждате ли какви разследвания се правят в САЩ,защото цялата финансова система на страната е зависима от еврейските банки ,застрахователи и държавния резерв. Нагли и подли мошеници.
  • 3 Гражданин

    2 0 Отговор
    Какво става с свободата на словото.
  • 4 Само да попитам

    3 0 Отговор
    Арабите не са ли семити!!!??? Семити са - факт! Тогава за какъв антисимитизъм става въпрос!!!? Според мен иде реч за анти ционизъм, което е друга "бира"!!! А иначе с бомбардировките над цивилни, деца и болници, циониститите в Израел, налагайки групово наказание, много ми напомнят на действията на немците през втората световна война, които за един убит немски войник разстрелваха по 100 цивилни в Сърбия, Полша и т. н.! Това не значи, че не осъждам терористите от Хамас и нечовешките им издевателства и убийства на мирни еврейски граждани!
  • 5 Ха ха ха ха ха ха

    0 0 Отговор
    Поредният чифутски полит.схеми и театри