Last news in Fakti

12 Декември, 2023 21:45 1 524 20

Йеменските хуси съобщиха за ракетна атака срещу норвежки танкер в напрегнатия Близък изток

  • йемен-
  • хуси-
  • ракетна атака-
  • норвежки-
  • танкер-
  • близкия изток-
  • израел-
  • хамас-
  • газа

Те са атакували, защото според тях танкера доставял суров петрол на израелски терминал

Йеменските хуси съобщиха за ракетна атака срещу норвежки танкер в напрегнатия Близък изток - 1
Снимкa: Shutterstock

Йеменските хуси заявиха във вторник, че са ударили норвежки търговски танкер с ракета в последния си протест срещу израелските бомбардировки над Газа, подчертавайки рисковете от конфликт, който разтърси Близкия изток, предава AFP.

Свързаната с Иран групировка атакува танкера STRINDA, защото доставял суров петрол на израелски терминал и след като екипажът му пренебрегнал всички предупреждения, се казва в изявление на военния говорител на хутите Йехия Сареа.

Но собственикът на танкера, норвежката Mowinckel Chemical Tankers, заяви, че плавателният съд се е насочил към Италия с товар от суровина за биогорива, а не суров петрол. Но тя призна предварителното посещение на израелско пристанище, насрочено за януари, подробности, които не беше предложила в непосредствените часове след нападението в Червено море.

"По препоръка на нашите съветници по сигурността беше решено да се задържи тази информация, докато плавателният съд и екипажът му не попаднат в безопасни води", се казва в изявление на компанията.

След атаката израелската армия заяви, че е разположила един от най-модерните си военни кораби, корвета клас Sa'ar 6, в Червено море.

Разрушителят на ВМС на САЩ "Мейсън" е отговорил на сигналите за бедствие на "Стринда" и е помогнал на екипажа, който се е борил с пожар, съобщиха американските военни. Американските военни заявиха, че "Стринда" е била поразена от крилата ракета с наземно базиране, изстреляна от контролирания от хутите Йемен.

Хутите навлязоха в конфликта между Израел и Хамас, който се разпространи в региона от 7 октомври, атакувайки плавателни съдове в жизненоважни морски пътища и изстрелвайки дронове и ракети срещу Израел на повече от 1000 мили от седалището на властта им в йеменската столица Сана.

В събота те заявиха, че ще се насочат към всички кораби, които се отправят към Израел, независимо от тяхната националност, и предупредиха международните корабни компании да не се занимават с израелските пристанища.

Конфликтът в Газа вече се разпространи в други части на региона, като Израел и ливанската "Хизбула" си размениха огън, а подкрепяните от Иран милиции атакуваха бази на американските сили в Ирак.

Френската фрегата FREMM Languedoc прихвана и унищожи дрон, който заплашваше STRINDA в сложна въздушна атака, произхождаща от Йемен, се казва в изявление на френското министерство на отбраната във вторник.

В него се казва, че нападението е извършено вечерта на понеделник 11 декември и е предизвикало пожар на борда на танкера, който е плавал под норвежки флаг.

STRINDA е натоварила растително масло и биогорива в Малайзия и се е насочила към Венеция, показват данни на фирмата за проследяване на кораби Kpler. Италианската енергийна компания Eni потвърди, че корабът превозва 15 хиляди тона остатъци и отпадъци от преработката на растително масло, предназначени за биорафинериите на Eni в Италия.

Представители на хутите не са отговорили веднага на запитването за коментар. Няма незабавен коментар от израелското правителство.

Говорителят на хусите заяви, че групировката ще продължи да блокира корабите, които се отправят към израелските пристанища, докато Израел не разреши влизането на храна и медицинска помощ в Ивицата Газа. Израел отрича да ограничава влизането на храна, вода, лекарства и подслон в Ивицата Газа.

Заместник-министърът на външните работи на Норвегия Ейвинд Вад Петерсон заяви в изявление: "Норвегия осъжда по възможно най-категоричен начин всички атаки срещу цивилното корабоплаване".

Атаката е извършена на около 60 морски мили (111 км) северно от протока Баб ал Мандаб, свързващ Червено море и Аденския залив около 21:00 ч. по Гринуич, заяви американски служител пред Ройтерс. Втори американски служител заяви, че STRINDA е успяла да се движи на собствена власт в часовете след атаката.

"По време на атаката не е имало американски кораби в околността, но (разрушителят на ВМС на САЩ) USS MASON отговори на сигнала за тревога на M/T Strinda", се казва в изявление на Централното командване на американските военни, което наблюдава американските сили в Близкия изток.

Атаката е причинила щети, но няма жертви, се казва в изявление на американските военни.

Говорителят на хутите заяви, че групировката е успяла да възпрепятства преминаването на няколко кораба през последните дни, действайки в подкрепа на палестинците.

Хутите са една от няколкото групи в подкрепяната от Иран "Ос на съпротивата", които се прицелват в израелски и американски цели, откакто палестинският им съюзник Хамас нападна Израел на 7 октомври. Израел отговори, като обсади Газа с обявената цел да унищожи Хамас.

През първата седмица на декември три търговски кораба бяха атакувани в международни води, което накара разрушител на ВМС на САЩ да се намеси.

Миналия месец хутите заловиха и британски товарен кораб, който е имал връзки с израелска компания.

Съединените щати и Великобритания осъдиха атаките срещу корабоплаването, обвинявайки Иран за ролята му в подкрепата на хутите. Техеран твърди, че съюзниците му вземат решенията си независимо.

Саудитска Арабия поиска от САЩ да проявят сдържаност в отговора на атаките.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КуКу

    11 13 Отговор
    Хутите ще ядът Х ута скоро време...😎😎😎

    Коментиран от #20

  • 2 мдаааа

    5 5 Отговор
    Една пуйка мислила , мислила , мислила и Омряла ...
  • 3 Отец Дионисий

    14 9 Отговор
    Господ да ги благослови!

    Коментиран от #7

  • 4 БОЙ ДА ИМА И ДА УДАРИМ

    16 6 Отговор
    Разрушителят на ВМС на САЩ "Мейсън - с ракета

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БРАЦКИ ЙЕМЕН Е КЮСНАЛ ВРАЖЕСКИ

    9 6 Отговор
    ХОЛАНСКИ КОРАБ , СЕГА ЧАКАТ ДА ДАЛДИСА НА ДЪНОТО НА ОКЕЯНОТ !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КВА РАКЕТА БЕ - ПИРАТКАТА не Е РАКЕТА

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "БОЙ ДА ИМА И ДА УДАРИМ":

    АМА АКО РАКЕТАТА ПРАТИ РУСИЯ АМЕРИКАНСКАТА ГЕМИЯ- Разрушителят на ВМС на САЩ "Мейсън ПОТЪВА ВО ВЕКИ ВЕКОВ

    Коментиран от #9, #11

  • 9 ГЕМДЖИЯ

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "КВА РАКЕТА БЕ - ПИРАТКАТА не Е РАКЕТА":

    Разрушителят на ВМС на САЩ "Мейсън Е Гемия . Днес употребата на думата, се използва за означаване на не много голям кораб, предназначен предимно за къси плавания по море. Дължината на съда е 10-20 метра. Корпусът му е изработен от дърво. Задвижва се по 2 начина. По-старите модели се задвижват с ветрила, а съвременните - с двигател. Служи за превозване на малки товари или риболов. Водачът на гемия се нарича гемиджия.
  • 10 Бмх

    11 3 Отговор
    Браво, следващата да е по-продуктивна!
  • 11 МУЛЬТ КАПЕЙКА

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "КВА РАКЕТА БЕ - ПИРАТКАТА не Е РАКЕТА":

    И аз го гледах! Много ефектно го потапя 🎦🎦🎦
  • 12 Психодесен

    12 1 Отговор
    Кви са тиа хути!? Ние за кой да викаме?
  • 13 Е нали

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "БОЙ ДА ИМА И ДА УДАРИМ":

    Удариха Крайцера Масква .

    Лошо няма
  • 14 Моше

    5 8 Отговор
    Хуси муси Израел и тях ще изтърбуши. Ха ха ха ха ха ха ха 🤣🤣🤣🤣
  • 15 пффф

    4 5 Отговор
    Тези иранци много смели бе. Използват тия гладни амуджи за мръсотийки.
  • 16 Колко пъти

    5 2 Отговор
    Ще ми я притопляте тая манджа, на обяд я пуснахте тая новина сега пак....

    Коментиран от #17

  • 17 Ами

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Колко пъти":

    Айдиътите на заплата от посолствоТО са с дефицити и забравят до вечерта, какво са им казали на обяд.
  • 18 Глобализация

    3 0 Отговор
    Норвежки танкер, под либерийски флаг, с филипински екипаж, превозващ казахстански петрол?!
  • 19 Тия що не си

    0 2 Отговор
    Налягат жилото, да ги издумкат няколко пъти и тогава
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.