Last news in Fakti

14 Декември, 2023 05:29 1 252 9

Министърът на отбраната стана президент на Швейцария

  • швейцария-
  • президент-
  • правителство

В Берн извършиха и промени в правителството

Министърът на отбраната стана президент на Швейцария - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарският парламент избра нов президент и извърши промени в правителството, предаде Swissinfo.ch.

Виола Амхерд, настоящият министър на отбраната, ще поеме ролята на президент на Конфедерация Швейцария, наследявайки Ален Берсет.

Парламентът също гласува за назначаването на Беате Янса в седемчленния кабинет като наследник на Берсет, който реши да се оттегли в края на годината.

Други членове на междупартийния кабинет бяха преизбрани за нов четиригодишен мандат.

След резултатите от гласуването Карин Келер-Сутер, ръководител на Министерството на финансите и представител на дясноцентристката Свободна либерална партия, ще стане вицепрезидент. С мнозинство от 176 гласа тя беше преутвърдена на поста министър в кабинета.

Министърът на външните работи Игнацио Касис също беше убедително преизбран препотвърден със 167 гласа.

На поста министър на медиите и околната среда остава Алберт Рьости, представител на Швейцарската народна партия, който получи 189 гласа.

Министърът на миграцията Елизабет Бум-Шнидер успя да събере 151 гласа.

Министърът на икономиката Ги Пармелин от Швейцарската народна партия също беше препотвърден на поста си, като си осигури 215 гласа.

Също така от Социалдемократическата партия министърът на правосъдието Елизабет Бум-Шнидер беше преизбрана във Федералния съвет.

Президентските и вицепрезидентските избори се считат за формалност, но те често се използват от законодателите, за да изразят одобрение или неодобрение на миналото представяне на различни държавни служители.

Новият президент, Амхерд, представлява Центристката партия в коалиция, която управлява въз основа на консенсус.

Както отбелязват политически наблюдатели, след общите избори, проведени през октомври, балансът в швейцарското правителство не се очаква да претърпи значителни промени.

От 1815 г. Швейцария се придържа към политика на неутралитет. Берн не предоставя своите военни за военни действия, въздържа се от предлагане на военна помощ и забранява реекспорта на оръжията си за трети страни. Тази политика обхваща и конфликта в Украйна.

До февруари миналата година Швейцария предоставяше на Украйна само финансова и хуманитарна помощ.

През май 2023 г. Берн направи крачка към доставка на оръжия за Украйна. Поправките в закона за военната техника обаче бяха блокирани в долната камара на парламента.

По-рано през ноември президентът на Швейцария Ален Берсе обяви, че Конфедерацията ще отпусне над 100 милиона евро помощ за Украйна. Средствата ще бъдат използвани за разминиране и хранителни продукти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 7 Отговор
    Браво
  • 2 Вальо Глухия

    1 4 Отговор
    Само така.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 С тези бабички

    8 2 Отговор
    За президенти и вицепрезиденти до никъде няма да стигнат. И нали вече и те не са неутрални? Вече доставиха и те оръжие на Крайната. Този път и в Швейцария ще се учи руски език.
  • 5 Хи хи хи

    7 2 Отговор
    Ще влиза в натютю?
  • 6 Мнение

    4 0 Отговор
    Поредната немскоговоряща кр@ава на ръководен пост в европа.
    Накъде ли е тръгнала Европа на сатанистите?
  • 7 Анаааа

    1 0 Отговор
    Сега и Тагаринко ще иска.
  • 8 666

    2 0 Отговор
    Изглежда в европа свършиха мъжете та на ръководни постове жена , преди това министър на отбраната голем майтап , и тази жена ще бъде премиер много време като Меркел защото жените са по послушни към краварите . Европа загива Мъже джендъри жени премиери ...ще трябва да си внасят мъже от Африка и Азия да им правят деца
  • 9 Танас

    1 0 Отговор
    Берн не дава военна помощ и не продава оръжията си за трети страни. Берн само събира тлъсти банкови комисионни от търговия с оръжие и от укриване на всякаква военна плячка. Хитро.
Новини по държави: