15 Декември, 2023 10:45 803 4

Китай отново тормози Тайван с изтребители и бомбардировачи

  • китай-
  • тайван-
  • изтребители-
  • бомбардировачи-
  • избори

Според Тайван Китай искат да се намесят в изборите им, които ще се състоят след месец

Китай отново тормози Тайван с изтребители и бомбардировачи - 1
Снимка: Shutterstock

Месец преди ключовите избори на острова Китай притиска Тайван с търговски обвинения и военни самолети в Тайванския проток, съобщава "Ройтерс".

На този фон Тайпе призова Пекин да преустанови своите "политически операции", цитирана от News.bg.

На 13 януари на острова ще се проведат президентски и парламентарни избори. Китай обаче счита острова за своя територия и се опитва да принуди Тайван да приеме претенциите му за суверенитет.

Правителството на Тайван и управляващата Демократична прогресивна партия многократно са заявявали, че Китай се опитва да се намеси в изборите, независимо дали чрез военни средства или чрез сближаване с тайвански политици, за да гарантира благоприятен за себе си изход.

Министерството на търговията на Китай твърди, че е установило, че Тайван е поставил търговски ограничения в нарушение както на правилата на Световната търговска организация (СТО), така и на търговското споразумение, подписано през 2010 г. Тези ограничения са оказали "отрицателно въздействие" върху китайските компании.

Министерството не обяви никакви контрамерки. Не е ясно и дали разследването по случая е приключило.

Отделно, Китайската служба по въпросите на Тайван в посочи, че доказателствата от разследването са ясни и заключенията са обективни и справедливи.

"Подкрепяме съответните органи да проучат и предприемат съответните мерки в съответствие с разпоредбите въз основа на окончателните заключения от разследването на търговските ограничения пред Тайван", отбелязват от службата.

Междувременно, тази сутрин Министерството на отбраната на Тайван заяви, че 10 китайски военни самолета са засечени около острова, включително изтребители J-16 и бомбардировачи H-6, извършващи "съвместни патрули за бойна готовност" с китайски военни кораби - част от това, което Тайван нарича рутинен тормоз.

През октомври Китай заяви, че удължава разследването на търговските ограничения до 12 януари - навечерието на изборите в Тайван. Тогава Тайван осъди това като намеса в изборите.

В отговор на китайските заключения от разследването Службата за търговски преговори на Тайван ги определи като едностранчиви, несъвместими с фактите и в нарушение на механизмите и нормите на СТО.

"Никога няма да ги приемем и призоваваме Китай незабавно да спре своите политически операции", настояват от службата.

И двете страни са членове на СТО и могат да решават проблемите си там, се добавя в комюникето."Ако Китай е искрен, нашето отношение е, че можем да разговаряме по всяко време".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агресорът НАТЮ

    6 1 Отговор
    Също тормози населениито
    на колонията България
    с ниско прилитащи над градовете
    самолети и хеликоптери.

    Коментиран от #4

  • 2 п.петков предателят

    5 1 Отговор
    Китай трябва сега или никога да реши тоя проблем защото Световната сган не може да воюва на три фронта. По всяка вероятност след време ще изостави Украйна на Европа и ще гледа по скоро да реши проблема с Израел и Палестина за да може изцяло да се ангажира с Тайван. Тъй като Китай с всеки изминат ден --- както икономически така и политически и във военната област става по силени по силен което е най -големият проблем за Световната сг..ан.
  • 3 Китай си обикаля и наглежда провинция

    2 1 Отговор
    Тайван! Тяхна сие Провинцията, трябва да сие Стопанисват и Наглеждат!?
  • 4 Боруна Лом

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Агресорът НАТЮ":

    НАД ЛОМ, ПОСОКА ВЛАШКО Е СТРАшКО!