Last news in Fakti

14 Декември, 2023 13:35 5 414 11

Иран предупреди САЩ: Това ще ви създаде изключителни проблеми

  • иран-
  • червено море-
  • хуси-
  • сащ-
  • израел-
  • палестина

Техеран алармира, че създаването на многонационална бойна група под егидата на САЩ за защита на корабоплаването в Червено море ще срещне отговор от Иран

Иран предупреди САЩ: Това ще ви създаде изключителни проблеми - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският министър на отбраната Мохамад Реза Ащияни предупреди, че предложената многонационална бойна група под егидата на САЩ за защита на корабоплаването в Червено море може да се изправи пред "изключителни проблеми", съобщиха официални ирански медии, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

Ащияни отправи това предупреждение, след като САЩ казаха миналата седмица, че преговарят с други държави за създаване на такива многонационални сили след поредица от атаки на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси срещу кораби в Червено море.

"Ако извършат такава ирационална стъпка, те ще се изправят пред изключителни проблеми", каза Ащияни пред официалната Иранска студентска новинарска агенция (ИСНА). "Никой не може да предприеме подобна стъпка в регион, където имаме надмощие", каза министърът, имайки предвид Червено море.

Ащияни не уточни какви мерки е готов да вземе Иран в отговор на създаването на многонационална бойна група под егидата на САЩ.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза миналата седмица пред журналисти, че Вашингтон води преговори в други страни за създаването на "военноморска бойна група /.../ за осигуряване на безопасното преминаване на кораби през Червено море", но не даде повече подробности.

Йеменските хуси, които са съюзници на Иран, се намесиха в конфликта между Израел и "Хамас", като започнаха да атакуват кораби по ключови морски маршрути и да изстрелват дронове и ракети по отдалечената на над 1000 км еврейска държава.

Американският и френският военноморски флот засилиха присъствието си в Червено море, за да защитят корабите, които са заплашени от отвличане или атаки от страна на хусите, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Абе САЩ защо

    16 43 Отговор
    Не дадат зелена светлина на Израел да ги
    вГази всички такива отворковци, и преди е ставало

    Коментиран от #6

  • 3 Чи Чо Ким

    9 5 Отговор
    Тоя шафиор на аероплан толко ли не знае на къде да фръка, та платиле на човек да му сочи пътя? На всичкото отгоре забравил да си затвори и капандурата ...и дисагите с бирата му артисале отгоре на самальота.
  • 4 Оги

    33 15 Отговор
    Тези проклети американци са заченати в кръв,избивайки местните племена и се разполагат със съдбите на народите с проливане на кръв! Да стоят и спират вълните на океаните, че природата ще им отмъсти за жестокостите!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Съвременник

    18 9 Отговор

    До коментар #2 от "Абе САЩ защо":

    Никога не е ставало. Сами не могат. Справяли са се само защото САЩ са били винаги зад гърба им.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДЖО СИ ГО ПРЕМЕСТИ

    5 6 Отговор
    От единия в другия крачол....
  • 9 Израел

    7 14 Отговор
    Сащ ни дадоха далекобойни ракети(могат да носят ядрени глави). Иран да му мисли… че на моше като му омръзне от мюсюлмански номера…
  • 10 Джими

    11 5 Отговор
    Ами Иран като не искат САЩ да създават група за борба с пиратите, да осигурят те безопасно корабоплаване в района. За последните 1-2 седмици са пленени 2 български кораба с българи екипажи... Иран кво прави в случая..!?
  • 11 Да ти

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    кажа, Моше е много по-ядрен от персите 😉