Last news in Fakti

16 Декември, 2023 07:19 4 085 1

Бразилия започва дългоочакваната данъчна реформа

  • бразилия-
  • реформа-
  • данъци

Решението беше посрещнато с широка подкрепа

Бразилия започва дългоочакваната данъчна реформа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Законодателите в Бразилия гласуваха за преразглеждане на данъчната система, която често е сочена като пречка за правене на бизнес в най-голямата икономика на Латинска Америка, пише Financial Times.

След години на планиране и забавяне, долната камара на Конгреса подкрепи в петък забележителната конституционна поправка, която ще опрости множество налози върху стоки и услуги.

Многонационалните корпорации отдавна се оплакваха, че сложните данъчни правила на Бразилия са трудни за изпълнение, пълни с правна несигурност и пречка за инвестиране.

Законодателството ще замени пет отделни данъка върху потреблението с двойна система за ДДС - единият се начислява от федералните власти, а другият на регионално ниво. Това ще бъде въведено поетапно в продължение на осем години, започвайки през 2026 г. Основните части на предложението са проектирани в предишната дясна администрация на Жаир Болсонаро.

Приемането на реформата беше посрещнато с широка подкрепа.

„С тази реформа ще имаме модерна данъчна система. Това е огромна стъпка за Бразилия“, каза Гийерме Мело, секретар по икономическата политика в министерството на финансите, пред Financial Times.

„За да имате повече инвестиции, трябва да имаме конкурентна данъчна система.“

Поддръжниците на реформата казват, че тя ще стимулира икономическия растеж с потенциал да се добавят до 2,39 процента към брутния вътрешен продукт през следващите осем години, според Института за приложни икономически изследвания, правителствен мозъчен тръст.

Опитите за цялостна реформа убягваха на правителствата в продължение на десетилетия, така че приемането ѝ представлява политическа победа за левия президент Луис Инасио Лула да Силва и министъра на финансите Фернандо Хадад.

Реформата също така ще прекрати практиката на данъчно облагане на стоките там, където са произведени, вместо това ще премине към модел с налози, наложени на мястото на потребление. Целият този процес ще отнеме 50 години, за да бъде напълно внедрен.

Законодателството също така се стреми да прочисти елементи, които широко се считат за регресивни. Някои луксозни артикули, освободени от данък върху превозните средства, като джетове, моторни лодки и яхти, вече ще бъдат обект на таксуване.

Докато администрацията на Лула настоява, че пакетът не е предназначен да увеличи общата данъчна тежест, той отделно прокарва мерки за повишаване на събираемостта на приходите в опит да балансира публичните сметки. Те включват налагането на мита върху цифровите спортни залагания и активите, държани от богати граждани в данъчни убежища.

„Бразилия има по-ниски приходи от данък върху доходите и по-високи приходи от данък върху потребителите“, каза Мело. „Разглеждаме възможността да го направим по-балансиран. Идеята не е да се вдига данъчната тежест, а да има друго разпределение.“


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    1 1 Отговор
    Клекнаха на САЩ.
Новини по държави: