Last news in Fakti

17 Декември, 2023 11:21 896 5

Гражданите на Чад гласуват за нова конституция

  • чад-
  • конституция-
  • избори

Право на глас имат 8 милиона души

Гражданите на Чад гласуват за нова конституция - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гражданите на петата по големина държава в Африка – Чад, гласуват за нова конституция, предаде AFP. Очаква се резултатите от плебисцита, който ще продължи до 17:00 часа местно време, да бъдат обявени на 28 декември.

Основният въпрос, поставен на референдума, е държавното устройство. Както отбелязва панафриканският аналитичен портал The Conversation Africa, 8-те милиона граждани на Чад, които имат право на глас, ще трябва да решат дали тази структура ще бъде унитарна, както предлага правителството.

Сегашният проект на основен закон - 11-ият от обявяването на независимостта на страната през 1960 г., укрепва принципите на единна форма на държавно устройство и възстановява длъжността министър-председател, отговорен пред парламента.

Мандатът на едно лице като президент се намалява от шест на пет години, като преизбирането е възможно само веднъж поред. Осигурени са и основните права и свободи на човека.

Опозицията, преди всичко движението "Трансформатори", е недоволна, че алтернативен проект, предлагащ федерална форма, не е изнесен за обсъждане и призовава населението да бойкотира плебисцита.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро КокорБойков

    11 0 Отговор
    Тия дни и в Африка и в Южна Америка има допитвания до чадския и чилийския народи за местни конституции. Чудна работа, щури хора, много по-лесно и удобно е по такива въпроси да се допитат до посолствоТО.
  • 2 Четете и мислете хора

    14 0 Отговор
    """Гражданите на петата по големина държава в Африка – Чад, гласуват за нова конституция""" Гражданите ! А не шепа лумпенизирани депутати !
  • 3 Дори в Африка

    13 1 Отговор
    Демокрацията е стотици пъти по реална от атлантическо нацистката парламентарна диктатура в България...
  • 4 Ако в Чад

    11 0 Отговор
    Се появи депутат като нашите който да се изцепи : """хората имат право единствено да избират нас и след това ще си правим каквото решим, и никой няма право отговорност да ни търси"""" както се цепят тук родните недоразумения .....просто ще бъдат приключени още същият ден !
  • 5 Това е то

    9 0 Отговор
    Чад! Пряка демокрация! А у нас Шиши и Хр. Ив. Реформата ще я напишат и приемат двамцата.