Last news in Fakti

18 Декември, 2023 09:05 3 515 21

Северна Корея изстрелва най-мощната ракета с далечен обсег след срещата между Южна Корея и САЩ

  • северна корея-
  • ракета-
  • изстрелване-
  • мощна-
  • южна корея-
  • сащ

Ракетата е пътувала 73 минути, като е изминала около 1000 км

Северна Корея изстрелва най-мощната ракета с далечен обсег след срещата между Южна Корея и САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета с твърдо гориво предизвика незабавно осъждане от страна на Запада. Тя се приземи западно от Хокайдо в Япония, цитирана от Би Би Си.

Това се случи, след като миналата седмица южнокорейски и американски представители на отбраната се срещнаха, за да актуализират плановете си за отговор на ядрена атака от страна на Севера.

В отговор Пхенян е заявил, че ще предприеме "по-настъпателни контрамерки".

Изолираната държава изстреля ракетата с далечен обсег в понеделник сутринта около 08:24 ч. местно време (23:24 ч. в неделя по Гринуич) от района на Пхенян.

Южнокорейски и японски официални представители заявиха, че ракетата е пътувала 73 минути, като е изминала около 1000 км.

Междуконтиненталните балистични ракети могат да достигнат до северноамериканския континент. Изстрелването в понеделник е петото успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от Северна Корея през тази година.

Напрежението между Севера и Юга се изостри миналия месец, когато Пхенян успешно изведе в орбита шпионски сателит в нарушение на санкциите на ООН.

Сеул отговори с частично прекратяване на военно споразумение със Севера, което имаше за цел да ограничи военната активност по границата и да намали вероятността от сблъсъци.

След това Пхенян се оттегли изцяло от споразумението. Оттогава Северна Корея превъоръжава войниците си в невъоръжените дотогава райони на демилитаризираната зона.

Миналата седмица южнокорейският съветник по националната сигурност Ким Тхейо заяви, че очаква Северът да изстреля междуконтинентална балистична ракета по някое време през декември.

В понеделник южнокорейски служители по националната сигурност потвърдиха, че изстреляната МБР е била ракета с твърдо гориво. Такива ракети могат да бъдат изстреляни с по-малко предупреждение, тъй като не е необходимо да се зареждат с гориво преди изстрелването.

Северът изпита своята ракета Hwasong-18 през юли след първия успешен полет през април.

Северна Корея работи и по разработването на нова балистична ракета със среден обсег на твърдо гориво. Миналия месец тя заяви, че успешно е тествала двигателя, но ракетата все още не е изстреляна успешно.

Тъй като Северна Корея продължава да усъвършенства и допълва арсенала си от ядрени оръжия, Южна Корея и Съединените щати засилват защитата си в региона.

На среща във Вашингтон в петък официални лица актуализираха плановете си за действие при извънредни ситуации в случай на севернокорейска ядрена атака. Двете страни се споразумяха също така да проведат военна игра с използване на ядрени оръжия по време на военните си учения през следващото лято.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 36 Отговор
    Ким е Диктатор мори дори Народа си

    Коментиран от #5, #20

  • 3 БСП за България и Радев

    34 4 Отговор
    Братска Северна Корея ще владее скоро, заедно с Китай, Азия. Нациска Америка ще е скоро подчинена на Оста Москва - Пхенян - Пекин. Новото световно господство идва
  • 4 доволен съм

    31 3 Отговор
    В Белгородска област граничарите успяха да отблъснат атака на украински диверсанти по време на сблъсък, докато трима бойци на режима в Киев бяха елиминирани, а поне един беше ранен. От руска страна няма загуби.

    Американски пушки М4, гранатомети, както и няколко комплекта експлозиви С4 са открити в притежание на ликвидираните бойци.
  • 5 БСП за България и Радев

    36 6 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ето това нацистчета не може да разберете. Народът на Северна Корея е готов да даде живота и здравето си за другаря Ким. Също както руския народ. Западняците не са народ. Те са меркантилни човечета които правят всичко за пари
  • 6 Браво Кимчо

    40 6 Отговор
    Такива ракети са гаранция че американците няма да посегнат на държавата му .
  • 7 НАСКО

    13 8 Отговор
    Извинете! Да нямате грешка!? 1000 км. за 73 м.! Т.е. за 1 час и 13 мин. Или 1 км за 14 мин.! Аз пешком ще измина 1 км. за по-кратко време!

    Коментиран от #8, #11, #13, #21

  • 8 Луд

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "НАСКО":

    Насе ,Насе ах тази математика не я научи пустата .
    Нищо, важно е да се пиши и да си в играта.
  • 9 Иван

    18 2 Отговор
    България е също изолирана,не може да търгува с трети страни без разрешението на САЩ и ЕС ( юдео билдербергите).

    Коментиран от #19

  • 10 Мишел

    17 3 Отговор
    Ракетата е с обсег 11 000 км, с три разделящи се управляеми бойни. Достига до мегаполисите на Източното крайбрежие на САЩ .
  • 11 Иван

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "НАСКО":

    Хиляда километра......900 километра в час.
  • 12 Нема такава балистична ракета

    7 1 Отговор
    Дето за 74 минути да мине 1000км😂

    Коментиран от #16

  • 13 Минувач

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "НАСКО":

    Насе, математико, пак помисли, дали е 1 км за близо 14 минути или е близо 14 км за 1 минута, хах!
    Дано не си се разсънил все още, че иначе, ако това ти е нивото по математика, язък! Иначе тая ракетка е плющяла с около 820 км/час, което наистина не е нещо особено, на нивото на гражданската авиация. Но все пак е било само тест и показно за запада.
  • 14 Пфу

    6 5 Отговор
    А Южна Корея прави сгъваеми телефони и телевизори и електрически коли, благинки за човечеството,
  • 15 Най големите ракети

    4 2 Отговор
    Вадят най малките джуджета, компенсират за нещо май 🤭

    Коментиран от #18

  • 16 Мишел

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Нема такава балистична ракета":

    Тази ракета е изстреляна под ъгъл над 80 градуса. Целта е била да достигне максимална височина на полета, за да се изчисли обсега .
  • 17 Мишел

    5 0 Отговор
    Японците съобщиха, че по техни измервания, северокорейската ракета е достигнала височина 6000 км. Това означава, че в обсега на тази ракета е цялата територия на САЩ.
  • 18 Компенситат

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Най големите ракети":

    Липсата на мозъчни гънки у говедата
  • 19 Не може да имаме и

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    промишленост, селско стопанство, здравеопазване, атомна енергетика, въоръжени сили (собствени) национално достойнство, история и суверенитет, антифашистки паметници, бъдеще... Тези неща са ни забранени априори, ако искаме да сме джендъри, майкопродавци, мошеници крадци измамници, мерзавци, в европейския съюз в нато, в шенген в еврозоната
  • 20 Мориш

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти твоя Киро , щото твоя намалява с 60 000 на година а пък този на ,, диктатора,, се увеличава.
  • 21 Учи бе Насе

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "НАСКО":

    Около 14 км . В минута .
    Ама писателя май има поръчка , да изкара ракетата ,,каруца,,
    Платено му е .
Новини по държави: