Last news in Fakti

23 Декември, 2023 06:31 1 079 11

Официално: Куба легализира правото на евтаназия

  • куба-
  • здравеопазване-
  • закон-
  • евтаназия

Тя стана втората латиноамериканска държава, направила това

Официално: Куба легализира правото на евтаназия - 1
Снимка: Фейсбук

Куба стана втората страна в Латинска Америка и Карибите, която легализира евтаназията, след Колумбия, предаде bnnbreaking.com. Националното събрание на Куба прие този забележителен закон като част от актуализация на правната рамка на страната за нейната здравна система, затвърждавайки правото на достойна смърт в националния закон.

Съгласно наскоро приетия Закон за общественото здраве системата на здравеопазване на Куба претърпя значителна еволюция. Законът интегрира международни договори в кубинската правна рамка, възстановява ролята на държавата в общественото здравеопазване на всички нива и признава важността на здравето, епидемиологичните инструменти, изследванията и научните техники. Той също така включва важната разпоредба за правото на достойна смърт, позволяваща решения в края на живота, които могат да включват евтаназия или медицинско асистирано самоубийство.

Въпреки значимия обществен характер на това законодателство, то предизвика малък обществен дебат в Куба и беше слабо споменато в държавните медии. Въпреки това се очаква регламентите да бъдат разработени и обсъдени в бъдеще. Кубинската римокатолическа църква, влиятелна в преобладаващо католическата нация, все още не е направила изявление или коментар относно законодателството.

Медицински специалисти като д-р Алберто Роке, който има магистърска степен по биоетика, приветстваха новото законодателство. Те твърдят, че това предоставя правно основание за практиките на евтаназия в бъдеще, независимо дали става дума за активна евтаназия или асистирано самоубийство. Пациенти, борещи се с терминални заболявания, като медицинската сестра Суайма Лопес, която се бори с рака, също изразиха подкрепа за възможността за достойна смърт, когато възстановяването не е възможно.

Евтаназията остава спорен въпрос в световен мащаб, разрешена само в няколко държави и някои щати на САЩ, често атакувана от религиозни противници. Други страни, които в момента разрешават евтаназията, са Швейцария, Холандия, Люксембург, Канада, Австралия, Испания, Германия и Нова Зеландия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    2 7 Отговор
    Това не е изненадващо, като се има предвид броят на пушачите на много силен тютюн за пура.
  • 2 фен

    4 3 Отговор
    Е Байдън вече има къде да се оттегли!

    Коментиран от #4

  • 3 Ефтаназията е

    4 12 Отговор
    Сатанинско решение. Никой няма право сам да определи кога и как да умре. Раждането и смъртта са планирани, преди да се реди човек на тази планета и да се бъркаш в този план съзнателно е много грубо нарушение, което след това се наказва.

    Коментиран от #5

  • 4 след

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    тебе
  • 5 честит

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ефтаназията е":

    рамадан

    Коментиран от #6

  • 6 Не знам какво е

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "честит":

    "Рамадан" и ми е все тая.
  • 7 гост

    3 6 Отговор
    То в една комунистическа страна как иначе да се отърват хората от диктатурата, глада, мизерията
  • 8 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    2 1 Отговор
    МИ ЧИ ТО
    ТЕ (...)ОТ 1955 СА СИ В ТОВА СЪСТОЯНИЕ....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами що търпят

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Шопо":

    Да ги управляват "думократи"??? Не ходят на избори, пък после им е зле? Трябваше да излязат и изберат Възраждане. Тогава нямаше да се губят огромни средства за Украйна и за оръжия от сащ, които НИКОГА няма и да видим.

    Коментиран от #11

  • 11 Шопо

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ами що търпят":

    Защото хората са умни и знаят изберат ли възраждане, значи избират виденовата зима.... глад, мизерия, безпаричие, хиперинфлация...... един хляб ще струва пак хиляда лева,а една заплата десет долара, пенсията пет долара.....Кой би избрал да гледа децата си как гладуват