Last news in Fakti

25 Декември, 2023 05:21 810 2

Папа Франциск: Мирът отново е отхвърлен от безсмислената логика на войната

  • папа франциск-
  • литургия-
  • бъдни вечер-
  • газа-
  • израел-
  • война

Главата на Ватикана ръководи литургията на Бъдни вечер в базиликата Свети Петър

Папа Франциск: Мирът отново е отхвърлен от безсмислената логика на войната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск проведе литургията на Бъдни вечер в базиликата Свети Петър във Ватикана в неделя, неделя, 24 декември 2023 г., предаде npr.org.

По време на обръщението си той каза, че сърцето му е с тези, които страдат във Витлеем, където доброто на Бог е заглушено от конфликта в Газа .

„Тази вечер сърцата ни са във Витлеем,", заяви Франциск, „мирът отново е отхвърлен от безсмислената логика на войната, от сблъсъка на оръжия, който дори днес му пречи да намери място в света.“

87-годишния лидер говори за това как силните се стремят да си създадат име в историята, докато "Господарят на историята избира пътя на дребното," което подкрепи следващата му точка.

"Бог не премахва несправедливостта отгоре чрез демонстрация на сила, а отдолу чрез проява на любов.“, заяви той.

Папата многократно е призовавал за прекратяване на огъня между Израел и Хамас след избухването на конфликта в началото на октомври.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, в собственото си обръщение в неделя, публикувано в X, каза на света, че войната на Израел срещу "варварите" ще надделее. Обръщението на министър-председателя дойде в края на уикенд на кръвопролития за израелските сили, които загубиха 14 войници в петък и събота, докато се биеха в Газа.

Междувременно във Витлеем, на около 1500 мили от Ватикана, Коледа беше отменена. Площад Мангер, родното място на Исус, разположено на Западния бряг, обикновено гъмжи от туристи, но празненствата бяха спрени тази година поради войната, съобщи Асошиейтед прес.

Насилието вече отне живота на повече от 20 000 палестинци, както и на 153 израелски войници и 1 200 израелски цивилни от началото на боевете на 7 октомври.

Хана Ханийе, кметът на Витлеем, също отправи коледно послание.

„Нашето послание всяка година на Коледа е за мир и любов," каза тя на тълпата. "Но тази година това е послание на тъга, скръб и гняв пред международната общност за това, което се случва и става в Ивицата Газа."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ходи да венчаеш пеперудовете

    6 1 Отговор
    Сега като загубихте войната и изведнъж стана безмислена.
  • 2 Гост

    2 2 Отговор
    Върховния жрец пак се изказа .направо се на ака....