Last news in Fakti

25 Декември, 2023 05:47 719 1

Чад гласува в полза на нова конституция, подкрепена от военните управници

  • чад-
  • референдум-
  • конституция

Референдумът, проведен по-рано този месец, беше одобрен от 86% от гласоподавателите

Чад гласува в полза на нова конституция, подкрепена от военните управници - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жителите на Чад гласуваха в подкрепа на нова конституция, която според критиците може да помогне за консолидирането на властта на военния лидер Махамат Идрис Деби, предаде Ал Джазира.

Референдумът, проведен по-рано този месец, беше одобрен от 86 процента от гласоподавателите, съобщи в неделя правителствената комисия, която го организира.

Избирателната активност е била около 64 процента, се казва в съобщението.

Военните власти на Чад нарекоха вота жизненоважна стъпка към изборите догодина – отдавна обещавано връщане към демократично управление, след като завзеха властта през 2021 г., когато бившият президент Идрис Деби /на снимката/ беше убит на бойното поле по време на конфликт с бунтовниците.

Новата конституция ще запази унитарната държава, каквато Чад е от обявяването на независимостта си, като същевременно ще създаде автономни общности с местни събрания и съвети на традиционни вождове, наред с други промени.

Но някои от опонентите призоваха за създаването на федерална държава, заявявайки, че това ще помогне за стимулиране на развитието в произвеждащата петрол, но обедняла страна.

Няколко опозиционни групи призоваха за бойкот на гласуването, като казаха, че военните имат твърде голям контрол върху процеса на референдума и го нарекоха “фарс”, с който военното ръководство да се задържи на власт.

Привържениците твърдят, че новата конституция наистина предлага повече независимост, тъй като позволява на жителите на Чад да избират своите местни представители и за първи път да събират местни данъци.

“Тези хора, които говорят за федерация, просто искат да разделят жителите на Чад на микродържави и да подклаждат омраза между общностите,” каза Харун Кабади, координатор на групите, гласуващи с „Да“.

Армията суспендира конституцията след смъртта на Деби и разпусна парламента.

Синът на Деби, Махамат Идрис Деби, след това беше назначен от военните като временен президент начело на Преходен военен съвет.

Десетилетия на нестабилност от обявяването на независимостта на Чад през 1960 г. възпрепятстват развитието на централноафриканската страна, където близо 40 процента от нейните 16 милиона души са зависими от хуманитарна помощ.

Източник: www.aljazeera.com


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джо банана

    1 0 Отговор
    Даже Чад е по-демократична държава от пропадналата колония тикволандия.