Last news in Fakti

3 Януари, 2024 05:32 1 833 3

Нов трус от 5,5 по Рихтер разтърси Япония, броят на загиналите достигна 62

  • япония-
  • земетресение-
  • жертви

В някои райони няма водоснабдяване и комуникации, а пътната настилка е разрушена

Нов трус от 5,5 по Рихтер разтърси Япония, броят на загиналите достигна 62 - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земетресение с магнитуд 5,5 удари отново префектура Ишикава, се казва в изявление на Японската метеорологична агенция, предаде РИА.

Трусовете са регистрирани в 10.54 местно време. Епицентърът е бил на дълбочина от десет километра под водата. Не е обявена опасност от цунами.

Слаби трусове бяха усетени и в град Осака.

Поредица от силни земетресения станаха в западната част на Япония на Нова година, като най-силното бе с магнитуд 7,6. Трусове бяха усетени и в Осака, Киото и Токио. Бедствието е най-тежкото, ударило региона от 1885 г., според японската Генерална метеорологична агенция.

По последни данни броят на жертвите на земетресението достигна 62, над сто души са ранени, а някои може да са останали под развалините.

През денонощието в района са регистрирани 87 вторични труса с магнитуд над две. Според сеизмолозите вторичните трусове са вероятни за около седмица. След земетресението беше издадена заплаха от цунами по цялото западно крайбрежие на страната, която беше отменена сутринта на 2 януари.

Трусовете доведоха до разрушаване на сгради и спиране на движението на високоскоростни влакове, повече от 32 хиляди къщи останаха без електричество. В някои райони няма водоснабдяване и комуникации, а пътната настилка е разрушена. В същото време не са открити неизправности в работата на атомната електроцентрала.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ш о к и у ж а с. в редакц ията

    10 0 Отговор
    На фактибг.От кога Япония е българска префектура.Защо новината е в раздел България.Защото снощи.когато е подготвена новината,а в т о р ъ т. е бил д р о г и р а н.
  • 2 Време е!

    2 1 Отговор
    Япония потъва, време е!
  • 3 Майкъл Джордън

    2 1 Отговор
    Всеки има план докато не получи тупаник в лицето