Last news in Fakti

3 Януари, 2024 10:25 723 2

Спасителни екипи в Япония са в търсене на оцелели след мощните земетресения

  • япония-
  • земетресение-
  • спасителни екипи-
  • търсене на оцелели

Длъжностните лица предупредиха, че нещата са непредсказуеми и е възможно да има и по-силни земетресения

Спасителни екипи в Япония са в търсене на оцелели след мощните земетресения - 1
Снимкa: БГНЕС

Спасителни екипи и кучета търсят под развалините оцелели в зимния студ след мощните земетресения в Западна Япония, при които загинаха най-малко 62 души, а десетки се смятат за затрупани под срутените сгради, предаде Асошиейтед прес.

Министър-председателят на страната нарече търсенето надпревара с времето.

Първите 72 часа са особено важни, казват експертите, тъй като перспективите за оцеляване значително намаляват след три дни.

"Изминаха повече от 40 часа. Това е надпревара с времето и смятам, че се намираме в критичен момент", заяви пред репортери министър-председателят Фумио Кишида. "Получихме съобщения, че много хора все още чакат за спасяване под срутените сгради."

Служителите на службата за помощ доставят вода, одеяла, храна и други материали. Тесният пейзаж на полуострова Ното допълнително затруднява достигането до някои места. В някои райони все още няма вода, електричество и мобилни телефони.

Освен военните и пожарникарите, в издирването на десетки хора, за които се смята, че са в капан, се включиха и кучета, въпреки че точният им брой не е ясен.

Метеорологичните прогнози предупреждават за обилни валежи, което води до опасения за свлачища и допълнителни щети по полуразрушените домове. Температурите напоследък също се понижават до нива под нулата.

Длъжностните лица предупредиха, че нещата са непредсказуеми и е възможно да има и по-силни земетресения.

Като застрашена от земетресения страна с пресичащи се разломни линии и много вулкани, Япония е имала своя дял от бедствия, включително земетресение, цунами и ядрена катастрофа в североизточна Япония през 2011 г.

В понеделник Японската метеорологична агенция издаде голямо предупреждение за цунами за Ишикава и предупреждения за цунами от по-ниско ниво за други крайбрежни райони.

Предупрежденията за цунами бяха отменени във вторник. Последните земетресения не бяха придружени от предупреждения за цунами.

Австралийският министър-председател Антъни Албанес се присъедини към президента Джо Байдън и други световни лидери, които изразиха съпричастност към японците.

"Сърцата ни са с нашите приятели в Япония", каза той. "Ние ще предоставим и сме предложили всякаква подкрепа, поискана от нашите приятели в Япония."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 0 Отговор
    Ганчо няма ли да праща пак кервана със спасителите, барабар с един тон кренвирши и лютеница за лично ползване. Така миналата година в Караманмараш изпукаха няколко млн лв и спасиха един пес.
  • 2 Александра

    1 1 Отговор
    Миналата година в Турция эеметресението беше със почти същия магнитут и жертвите бяха около 50 хил души!!! Как е въэможно само 62 души да са эагиналите!!! Апропо с горящият самолет същото чудо - били са само пет!!! Чудеса не се случват само това энам!!!
Новини по държави: