Last news in Fakti

5 Януари, 2024 11:54 1 665 6

Бивша параолимпийска звезда беше освободен предсрочно 11 години след убийството на приятелката си

  • предсрочно освобождаване-
  • убийство-
  • приятелка-
  • южна африка

Писториус, който сега е на 37 години, е прекарал около осем години и половина в затвора

Бивша параолимпийска звезда беше освободен предсрочно 11 години след убийството на приятелката си - 1
Снимка: БГНЕС

Днес бившата параолимпийска звезда от Южна Африка Оскар Писториус беше освободен предсрочно в петък, близо 11 години след като уби приятелката си в престъпление, което шокира нацията, отдавна свикнала с насилието над жени, предаде Ройтерс.

Писториус - наричан "Блейд Рънър" заради протезите си от въглеродни влакна - застреля 29-годишния модел Рива Стеенкамп през заключената врата на банята в Деня на влюбените през 2013 г.

Той неведнъж е заявявал, че е объркал Стеенкамп с натрапник, когато е произвел четири изстрела в банята в дома си в Претория, и на тази основа е обжалвал многократно присъдата си.

"Министерството на изправителните служби може да потвърди, че Оскар Писториус е предсрочно освободен, считано от 5 януари 2024 г. Той е приет в системата на обществените поправителни служби и вече е у дома", се казва в изявление на Департамента по затворите на страната.

Писториус, който сега е на 37 години, е прекарал около осем години и половина в затвора, както и седем месеца под домашен арест, преди да бъде осъден за убийство. През ноември съветът за предсрочно освобождаване реши, че той може да бъде освободен, след като изтърпи повече от половината от присъдата си.

В изявление, споделено от адвоката на семейство Стеенкамп в петък, майката на Рива Джун заяви: "Никога не може да има справедливост, ако любимият ти човек никога няма да се върне, и никакъв срок няма да върне Рива."

"Ние, които оставаме зад гърба си, сме тези, които излежават доживотна присъда", каза Джун Стеенкамп и добави, че единственото ѝ желание е да ѝ бъде позволено да живее спокойно след предсрочното освобождаване на Писториус.

До изтичането на присъдата през декември 2029 г. за него ще следи наблюдаващ служител, когото Писториус ще трябва да информира, ако търси възможности за работа или се премести на нов адрес.

Освен това той трябва да продължи терапията за овладяване на гнева и да посещава сесии за насилие, основано на пола, като част от условията за условно освобождаване, заяви семейството на Стеенкамп.

Джун Стеенкамп заяви, че условията, наложени от съвета за предсрочно освобождаване, са затвърдили вярата ѝ в южноафриканската съдебна система, тъй като те изпращат ясно послание, че насилието, основано на пола, се приема сериозно.

Адвокатът на Писториус не отговори веднага на молбата за коментар относно освобождаването му в петък.

Местните медии очакват той да живее в дома на чичо си Арнолд Писториус в богато предградие на Претория.

Южноафриканците реагираха разнопосочно на освобождаването му, като някои смятат, че той е излежал присъдата си, докато други смятат, че наказанието му е твърде леко.

"Той плати цената си. Нека да възстанови живота си", заяви местен жител пред репортери, събрали се пред дома на чичо му в петък сутринта.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6 се точеха делата

    1 4 Отговор
    и не влизаше дълго , но 11 е добре . нарочно я уби . параолимпииците са лоши . навсякъде . Казват, че след 8 години прекарани в софийския централен затвор , човек завинаги се смахва . Вече не е човек . има и по необясними случки . Сега край с кариерата, спонсорите, дрогата и големите пари и манекенки .
  • 2 Селянин

    4 2 Отговор
    Тази убитата може пък и да има роднини.
  • 3 Ако само

    3 2 Отговор
    толкова се лежи за предумишлено убийство,това е добра новина за Белобрадова( Козила), Йорданова от разградската Бръшляна Лига,и другите правни нули 0000000.....
  • 4 Язък за талантите

    4 3 Отговор
    Коя беше жертвата? Една май дето обичаше генгбенговете със зулуси?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стършели

    1 1 Отговор
    Убиец не е звезда а престъпник Ели