Last news in Fakti

5 Януари, 2024 23:04 9 863 18

Професор Ефтимиос Лекас: Земетресение в Истанбул с магнитуд до 7.8 е само въпрос на време

  • земетресение-
  • истанбул

Когато 20 милиона са натъпкани в сравнително тясно пространство, непременно ще има жертви, смята преподавателят по динамична тектоника и приложна геология в Атинския университет

Професор Ефтимиос Лекас: Земетресение в Истанбул с магнитуд до 7.8 е само въпрос на време - 1

„Колкото повече се отлага, толкова по-голямо ще бъде земетресението в Константинопол “, смята професорът по динамична тектоника и приложна геология в Атинския университет Ефтимиос Лекас, цитиран от Meteo Balkans. Ако целият разлом се спука, то ще бъде около 7,8 по Рихтер.

„Очакваме голямо събитие в Истанбул. Това са сближаващите мнения на всички учени в страната. Така че е само въпрос на време. Колкото по-дълго се отлага, толкова по-голямо ще бъде земетресението, тоест толкова повече енергия е концентрирана“, първоначално съобщи той на ERT.

И отбеляза: „Разбира се, градът има голяма уязвимост. Има население от 20 милиона и сега една трета от сградите са много стари. Една трета са нови като тези на Антиохия и Адана. Когато 20 милиона са натъпкани в сравнително тясно пространство, непременно ще има жертви. Разбира се, зависи и от сценария на земетресението. Тоест дали и кога ще се случи и как ще стане“.

„Да се ​​надяваме, че разломът ще се прекъсва периодично с по-малки земетресения и в никакъв случай няма да имаме огромни ефекти, каквито имахме например в Антиохия “, добави професорът.

По повод земетресението от 7,6 по Рихтер в Япония Лекас коментира: „Това, което трябва да вземем от японците, е колективност , работа в екип , дисциплина , послушание , всичко това, което те нямат ние, но и другите народи. Те са много координирани, обучени и манталитетът им е коренно различен от нашия . Затова те се подчиняват на инструкциите със стоицизъм, със смелост и каквото и да правят, всички го правят заедно."

„ Сеизмичното екраниране на конструкциите, образованието, информираността и предземетръсният контрол сега са абсолютен приоритет“, посочи той.

„Сега абсолютен приоритет се дава на неща като антисеизмичното екраниране на конструкциите , обучението , информацията и предземетръсния контрол, който сега правим във всички обществени сгради в страната, който продължава и ще приключи до една година “ отбеляза г-н Лекас.

След това, позовавайки се на частните сгради, той подчертава:

„Разбира се, частните сгради също трябва да бъдат инспектирани. Очакваме веднага след приключването на противоземетръсния контрол в обществени сгради да се направи някаква институционална законодателна уредба, така че този задължителен контрол да се разпростре във всички сгради в страната, частните, на отговорност на собствениците. Вижте, не можем да поискаме енергиен сертификат и да оставим сертификата за земетресение, когато наемаме или продаваме апартамент. Обикновено трябва да има сертификат за статична годност на сградите. Разбира се, трябва да се поеме от собствениците. Този контрол ще се извършва постепенно.

Ние предлагаме да се извърши този контрол и разбира се това ще даде друга стойност на сградите и по отношение на сградите, които трябва да бъдат укрепени или са претърпели износването на времето или нещо друго, те трябва да бъдат направени въз основа на институционалната рамка, т.е. наредбата за ремонт и възстановяване на сградите до тяхната антисеизмична адекватност. Има тези разпоредби от OASP, които наскоро издадохме. В рамките на 24 ще видим обществените сгради в страната и след това, разбира се, ще предложим това да съществува и за частните сгради в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    11 4 Отговор
    Хахаха..... спомням си , че навремето имаше някаква кака , която прогнозираше земетресения , когато я засърбеше коляното ! Нея да я питат , по вярно може да им каже!

    Коментиран от #5, #11, #14

  • 3 защо

    10 5 Отговор
    земетресения не се предвиждат - може да няма и десетки години
  • 4 Ами

    9 2 Отговор
    Ами Да не го Отлагат!
  • 5 Верно ли бе

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Помня я тая. Когато пък и дойдеше цикълът , казваше че се очаква изригване на вулкан.
  • 6 КОТарАК

    7 1 Отговор
    да не падне портата само-дето турците са я зазидали в стената крепостна / оттам идва Василевса нов според предсказанията
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да бе

    9 9 Отговор
    Е, същото земетресение трябва да е "въпрос на време" в:
    1. Москва
    2. Минск
    3. Пхенян
    4. Пекин
    5. Техеран
    Но се получи в Япония. Леле, леле...
  • 9 Aлфа Bълкът

    2 2 Отговор
    Ако не е осмак, значи не се брои 😈
  • 10 Професор

    6 4 Отговор
    20 милиона натъпкани на територия колкото половин България.

    Коментиран от #17

  • 11 Киселото

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Ами като я засърби каката на друго място ще падат комини.
  • 12 Иван Иванов

    5 0 Отговор
    Само Бог решава за земетресенията,Нека Бог наказва политиците,не бедняците
  • 13 Аноним

    4 1 Отговор
    Значи няма да има щом тоя казва и силата
  • 14 касапина

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Може да се е окъпала вече
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    ХОРА снощи СТАМАТ така ме лашна че помислих че става ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ
  • 16 касапина

    3 2 Отговор
    Константинопол е прокълнат преди много години,наистина трябва да стане нещо голямо за да се възроди ,нам какво но ще го изтрият, сетете се сами.
  • 17 касапина

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Професор":

    Не се притеснявай ще дойдат други от склада в мала азия
  • 18 Иванов

    1 1 Отговор
    Добре за България че по малко фесове ще останат и Босфора и околностите ще се разширят,лошото е че е много близо до България,а така исках тези земи около Истанбул да бяха български но вече не искам
Новини по държави: