Last news in Fakti

6 Януари, 2024 06:49 1 894 14

Британски депутат подаде оставка заради политиката на премиера за изкопаемите горива ВИДЕО

  • крис скидмор-
  • депутат-
  • риши сунак-
  • великобритания-
  • оставка

Крис Скидмор не е съграсен с вижданията на Риши Сунак за експлоатацията на залежите на нефт и газ в Северно море

Британски депутат подаде оставка заради политиката на премиера за изкопаемите горива ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук

Британският депутат от Консервативната партия Крис Скидмор обяви вчера оставката си, за да изрази несъгласието си с политиката на премиера Риши Сунак относно експлоатацията на залежите на нефт и газ в Северно море, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Въпреки критиките Сунак реши да предостави множество нови лицензи за проучване на нефт и газ, като аргументира действията си със съображения, продиктувани от стремежа за гарантиране на британската енергийна сигурност на фона на войната в Украйна.

В края на септември правителството даде "съгласие за разработване и добив" на петролното и газово находище "Роузбенк", описано от един от операторите му като най-голямото неразработено находище във Великобритания.

В пространно изявление, публикувано в социалната мрежа "Екс", Крис Скидмор, който е бивш държавен министър по въпросите на енергетиката, обяснява, че ще се оттегли като депутат "възможно най-скоро", за да се противопостави на законопроекта, който се очаква да бъде разгледан от депутатите следващата седмица.

"Следващата седмица правителството ще внесе в Камарата на общините законопроекта за лицензиране на офшорни нефтени находища", пише депутатът, чието предстоящо напускане ще предизвика нови частични избори.

"Като бивш държавен министър по въпросите на енергетиката, който подписа ангажимента на Великобритания за въглеродна неутралност до 2050 г. под формата на закон, аз очевидно не мога да гласувам за законопроект, който ясно насърчава добива на нефт и газ", пояснява той.

"Не мога да гласувам за този текст, а бъдещето ще съди сурово тези, които ще го подкрепят, изтъква Скидмор.

"Просто нямаме повече време за губене в насърчаване на бъдещото производство на изкопаеми горива, които са основната причина за екологичната криза, пред която сме изправени", подчертава той.

Това не е първият случай, в който Сунак се сблъсква с категоричен отпор по този въпрос.

През юни миналата година Зак Голдсмит, държавен министър по въпросите на изменението на климата в министерството на външните работи, напусна правителството, като обвини премиера, че не се интересува от околната среда.

Въпреки отлагането на ключови мерки в борбата с глобалното затопляне, като например отлагането до 2035 г. на забраната за продажба на нови автомобили с вътрешно горене, Сунак твърди, че неговите решения няма да попречат на постигането на целта за въглеродна неутралност до 2050 г.

В стремежа си да спечели следващите избори догодина опозиционната Лейбъристката партия обяви, че ще забрани всички нови проекти за добив на нефт и газ, без обаче да отнема лицензите, които са били издадени преди идването ѝ на власт, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На приказки

    18 2 Отговор
    са много ербап. Тъй ще направим, инак ще направим, нам как ще направим, накрая пак става както винаги. Лъжци и лицемерни двуличници. Само фасоните им големи.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Брекзитджия

    14 2 Отговор
    Аман от тия !
  • 3 ха ха

    16 1 Отговор
    Аре, измамниците, които съсипаха Запада е време да си ходят! Зеленият хайвер свърши.
  • 4 Мхм

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "На приказки":

    А ми логично зелените тапатси най вече Немчугите псевдоинженерната нация на планетата не схващат че и Аец и Тец на гяз и въглища са убииствено ефективни.Имат един параметър наречен кападити фактор по който бият ама в пъти бият фотоволтаиката че даже и оф шор турбините.И тъй като немчугите нямат технологии за да построят Аец и никога не са имали ни набутват произведените от тях панели.Обаче иначе купуват газ дори от Русия през Казахстан и Индия.Щото е ясно че койтомима газ и Аец ги бие икономически с техните панели.Тоест те не се отказват от тях заради нещо друго а като се откажем всички от тях и те да ни продават панелчета.

    Коментиран от #13

  • 5 Искахме по-добре

    12 2 Отговор
    но накрая стана както винаги, пак седнахме на путиновия.
  • 6 Още ще се наиграят

    16 0 Отговор
    Ще видят едни зелени сделки, зелени енергии кога хапнат зелен хайвер.
  • 7 Геша

    12 0 Отговор
    И какво излиза сега? Че имигранта Сунак ще спасява Великобритания от идиотията обхванала кореняците британци като този зомби Скидмор. Ха дано нито един зелен екземпляр да не остане на държавна заплата
  • 8 Зико

    7 1 Отговор
    1990 СССР беше голяма работа - безкласово общество - разпад!

    2025 ЕС е голяма работа - безвъглеродно и безполово общество - какво ни чака? Пак разпад!
  • 9 Ха ха ха

    1 6 Отговор
    Нашите копейки и русофили от БСПто също може да продадат оставки , и да не пречат, след като не са съгласни с политиката на правителството.......

    Коментиран от #11

  • 10 Защо ли

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "На приказки":

    Най дразнещото е че постоянно занимават света с тъпата и крадлива кралска династия
  • 11 българин

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха":

    ти на туй правителство ли му викаш това да не е скрита камера ха ха ха
  • 12 касапина

    2 1 Отговор
    Помня как циглетата от Аржентина им попиляха половината от прехваления им флот в фолклевската криза
  • 13 касапина

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мхм":

    Те да са немски е добре,да не са произведени само по наблизо,приятел си купи комшийски и една лека градушка ги попиля чак сега разбра че освен боза баклава и ръчно правени килими не трябва да купува нещо правено там
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: