Last news in Fakti

8 Януари, 2024 04:53 777 0

Без промяна: В Бангладеш потвърдиха победата на настоящия премиер

  • бангладеш-
  • избори-
  • шейх хасина вазед

Шейх Хасина Вазед е на власт от 2009 г.

Без промяна: В Бангладеш потвърдиха победата на настоящия премиер - 1
Снимка: Фейсбук

Премиерката на Бангладеш Шейх Хасина Вазед спечели парламентарните избори в Бангладеш, съобщи националната избирателна комисия, потвърждавайки съобщенията на местните медии, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес, предаде БТА.

Хасина, която е на власт от 2009 г. и оглавява партията "Народна лига", е на път да получи пети мандат след изборите, които бяха бойкотирани от основната опозиционна Национална партия на Бангладеш, която ги осъди като "имитация на избори".

Макар че на премиерката, която е на власт от 2009 г., се приписва заслугата за бързия растеж на осмата по население страна в света, която някога страдаше от крайна бедност, нейното правителство е обвинявано в сериозни нарушения на човешките права и безмилостни репресии срещу опозицията, припомня АФП.

Управляващата партия "Лига Авами" на г-жа Хасина "спечели повече от 50 % от местата" в еднокамарния парламент, заяви говорител на избирателната комисия пред АФП няколко часа след приключването на гласуването.

Макар че избирателната комисия се забави с обявяването на резултатите от изборите, телевизиите с мрежи от журналисти в цялата страна съобщиха, че "Лига Авами" е спечелила 216 места от общо 299. Независими кандидати са получили 52, а третата по големина партия - 11 места.

Резултатите за останалите избирателни райони все още се очакват.

Парламентът на Бангладеш има общо 300 места в парламента, но изборите за едно от тях бяха отложени, както изисква законът, след като независим кандидат почина, припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА