Last news in Fakti

9 Януари, 2024 05:14 3 650 1

Лула да Силва: Няма да има прошка за атаките срещу демокрацията!

  • бразилия-
  • лула са силва-
  • президент

Преди година привърженици на бившия президент Жаир Болсонаро щурмуваха ключови властови сгради в бразилската столица

Лула да Силва: Няма да има прошка за атаките срещу демокрацията! - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилия отбеляза първата годишнина от атаката на привърженици на бившия президент Жаир Болсонаро на ключови властови сгради в бразилската столица, предаде БТА.

Година след тези събития, напомнили за щурма на Конгреса във Вашингтон от страна на привърженици на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп на 6 януари 2021 г., бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва изключи варианта да прости на онези, които са замислили, финансирали или извършили атаките срещу сградите на властта в Бразилия

"Няма прошка за онзи, който атакуват демокрацията, страната си и собствения си народ", заяви Лула да Силва.

"Всички онези, които финансираха, планираха и извършиха опит за държавен преврат, трябва да бъдат наказани по един достоен за пример начин", добави той в реч, която произнесе по време на специална церемония в парламента.

Събитието се проведе под мотото "Непоклатима демокрация".

"Спасихме демокрацията", заяви Лула да Силва и отправи критики към Болсонаро, когото дефинира като "бивш президент пучист", срещу когото се води сега разследване.

На 8 януари 2023 г., една седмица след встъпването в длъжност на Лула да Силва за трети президентски мандат, хиляди привърженици на Болсонаро атакуваха "Площада на трите власти" в центъра на столицата на Бразилия. Те оспорваха поражението на Болсонаро на президентските избори през октомври 2022 г. и атакуваха сградите на Конгреса, на президентството и на Върховния съд, настоявайки за военна намеса. По време на атаката протестиращите вилняха в сградите и плячкосваха ценни предмети. Щетите от това бяха значителни.

Арестувани бяха 2170 души, от които тридесетина бяха вече осъдени за разнородни престъпления, сред които и опит за държавен преврат, на до 17 години затвор. Но лицата, финансирали и подстрекавали към атаките, все още до голяма степен се изплъзват на полицията. Вчера тя обяви, че е издала 46 заповеди за претърсване и една за арест във връзка с атаката.

Болсонаро, който в деня на атаката беше в САЩ, е разследван като евентуален подстрекател на нападението. В месеците, предшествали изборите в Бразилия, той не престана да критикува избирателната система, да внушава, че ще бъдат извършени изборни измами, без да представя доказателства в подкрепа на това. През юни той получи наказание от осем години невъзможност да се кандидатира за избираема длъжност заради разпространение на фалшиви информации. По отношение на нападението отпреди година той твърди, че го е осъдил още от началото и че това е била клопка, замислена от левицата.

Според Лула да Силва дезинформацията и речта на омраза са били горивото, което е подпалило събитията от 8 януари. Той призова за повече твърдост в регулирането на социалните мрежи, където бяха отправени преди година призиви за атаките срещу сградите на властта.

По повод годишнината в столицата на Бразилия бяха разположени 2000 полицаи. А специалната церемония се състоя в Черната зала на Конгреса, която беше опустошена преди година от протестиращите. На събитието присъстваха министри, депутати, магистрати и военни, но някои фигури от десницата липсваха, което показва, че единството, което Лула да Силва казва, че е успял да постигне в страната, все още не е пълна реалност.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Проба

    0 0 Отговор
    Проба
Новини по държави: