Last news in Fakti

16 Януари, 2024 14:36 1 089 5

Кюрдският премиер: Обвиненията за израелски шпионски щаб са неоснователни

  • иран-
  • кюрдистан-
  • израел-
  • шпионски щаб-
  • неоснователни-
  • обвинения

По-рано иранската Революционна гвардия заяви, че е атакувала израелски шпионски център в региона

Кюрдският премиер: Обвиненията за израелски шпионски щаб са неоснователни - 1
Снимка: БГНЕС

Във вторник министър-председателят на иракските кюрди Масрур Барзани обвини Иран, че при ударите си по столицата на полуавтономния регион Кюрдистан е убил невинни цивилни, предаде Ройтерс.

По-рано иранската Революционна гвардия заяви, че е атакувала израелски шпионски център в региона.

В речта си в кулоарите на Световния икономически форум (СИФ) в Давос след нападението Барзани заяви, че иранските обвинения са неоснователни, и добави, че сега не е моментът американските сили да се изтеглят от страната.

"Изненадващото е, че ние не сме част от този конфликт. Не знаем защо Иран отвръща на удара срещу цивилни жители на Кюрдистан, особено в Ербил", каза Барзани пред репортери.

Най-малко четирима цивилни са загинали, а шестима са били ранени при ударите с ирански ракети, съобщи Съветът за сигурност на правителството на Кюрдистан.

Ирак осъди "агресията" на Иран срещу Ербил и отзова посланика си от Техеран за обсъждане, се посочва в изявление на външното министерство на страната.

Запитан за неотдавнашните призиви в Ирак за извеждане на ръководената от САЩ международна военна коалиция от страната, Барзани заяви: "САЩ са в Ирак по покана на иракското правителство и тяхната мисия е да се борят с тероризма."

"Не смятаме, че тероризмът е приключил, а събитието от снощи е показателно, че нестабилността в региона все още е много голяма", добави той.

САЩ разполагат с 900 военнослужещи в Сирия и 2500 в Ирак в рамките на мисия, за която казват, че съветва и подпомага местните сили, които се опитват да предотвратят възраждането на "Ислямска държава", която през 2014 г. завзе големи части от двете страни, преди да бъде разгромена.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така или не

    7 0 Отговор
    Вече Аллах решава!
  • 2 Калпазанин

    15 1 Отговор
    И откога има кюрдистан че не можах нещо да схвана
  • 3 какво от туй ,

    3 0 Отговор
    плешагата не прости на шунката , а зельо проси за двамина . петрола и цигарите сега се плащат . перача на мосад е гръмнат в гърция и го пишат че бил в къщата на ирак . кюрдовете лъготят . утре иран пак ще се защити , а кюрдовете да гледат плешивия с маската . Гръцкия ги сготви тях . Да .
  • 4 Неее

    4 0 Отговор
    Няма такова нещо министър председател на Кюрдистан ,защото няма държава Кюрдистан а има автономна област в северен ирак
  • 5 Става интересно.

    2 0 Отговор
    Отново не се споменава, какво е било нападнато с този залп балистични ракети.

    1. Американската база на летището в Ербил.
    2. Консулство на САЩ в Ербил.
    3. Местен щаб на кюрдската служба за сигурност.
    4. Частна резиденция на местен бизнесмен, свързана с Мосад.

    Дебелия дом е на ход.