Last news in Fakti

17 Януари, 2024 15:45 885 12

Блинкън не вижда края на конфликта в Украйна и страда за насилието в Газа

  • антъни блинкън-
  • конфликт-
  • украйна-
  • газа-
  • насилие-
  • страда-
  • тайван-
  • сащ

Блинкън каза, че почти никой от проблемите, които администрацията на президента на САЩ Джо Байдън иска да реши, не може да бъде решен в изолация

Блинкън не вижда края на конфликта в Украйна и страда за насилието в Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкън, сподели пред бизнес и политически лидери на срещата в Давос, че не може да си представи момент в своята кариера, в който да е имало по-големи глобални предизвикателства от текущите, които варират от конфликтите в Газа и Украйна до напрежението около Тайван, предава "Ройтерс" и News.bg.

Блинкън каза, че почти никой от проблемите, които администрацията на президента на САЩ Джо Байдън иска да реши, не може да бъде решен в изолация, повтаряйки коментарите във вторник на китайския премиер Ли Цян, който призова за по-голямо глобално сътрудничество.

Описвайки конфликта в Газа като "обръщащ червата", Блинкън каза, че това, което е необходимо за разрешаване на ситуацията, е палестинска държава с правителствена структура, "която дава на хората това, което искат, и работи с Израел, за да бъде ефективна".

"Страданието разбива сърцето ми", каза той по време на основна сесия на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт Давос, добавяйки: "Въпросът е какво трябва да се направи".

Държавният секретар на САЩ каза, че Вашингтон чува от почти всяка страна в Близкия изток, че искат Съединените щати да участват на масата в дискусиите за това как да се сложи край на войната на Израел с бойците на Хамас в Газа.

И каза, че Вашингтон е търсен и другаде.

"Има по-голяма премия от всякога за партньорство със САЩ", каза Блинкън пред публиката на панела на Световния икономически форум.

Войната в Газа започна, когато бойци на Хамас нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, като убиха 1200 души и взеха 240 заложници. Израел твърди, че повече от 130 остават в плен.

Израел отговори на нападението на Хамас с обсада, бомбардировки и сухопътна офанзива в Газа, които опустошиха малката крайбрежна територия и убиха повече от 23 000 души, според здравни служители в Газа.

Запитан дали има някаква непосредствена перспектива за прекратяване на огъня във войната между Русия и Украйна, Блинкън отговори, че не смята, че има, въпреки че САЩ винаги са били отворени за такова.

Той каза, че по отношение на парите и ресурсите, необходими за плащане на възстановяването на Украйна след близо две години на конфликт, частният сектор посещава страната и че процесът "живее свой собствен живот".

След коментарите на китайския премиер Ли за това, че Китай е отворен за чуждестранни инвестиции във вторник, Блинкън каза, че Съединените щати контактуват "много директно и ясно" с Пекин по отношение на бизнеса и въпреки че има различия между двете страни, има и "места за повече сътрудничество" .

Запитан за напрежението около Тайван, където управляващата Демократична прогресивна партия (DPP) спечели президентските избори в събота, Блинкън подчерта важността на Тайванския пролив и каза, че островът има изключително място в света.

Той каза, че всички имат едни и същи интереси, особено предвид ролята на Тайван в производството на полупроводникови чипове.

Обобщавайки предизвикателствата, пред които са изправени Съединените щати по света, Блинкън се позова на думите на британския военен министър-председател Уинстън Чърчил.

"Когато става въпрос за трудните неща... когато проправяш път през ада, продължавай напред", каза Блинкън.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка 🇷🇺

    22 0 Отговор
    ".....страда за насилието в Газа....."

    Страдал той милия, колкото прегладнял крокодил "ронещ сълзи" от умиление при вида на млада газела 😆
  • 2 Блинкън не вижда

    22 0 Отговор
    СЛЯП ЛИ Е ТОЯ ЛИЦЕМЕР ДОЛЕН?
  • 3 РАЗБИРАЩ

    21 0 Отговор
    Страда - ама лекичко, като истински еврей.
  • 4 Ксаниба

    17 0 Отговор
    чихутина блинкин - страдалеца!!!
  • 5 Мдаа

    5 3 Отговор
    Аз предлагам България да даде убежище на нашите братя Хусити! Да идват барабар с инвентара и инструментите си(ракети,установки и т.н.) Редно е да им се предостави и цялата Черноморска брегова ивица за мероприятия от различен характер! На по-късен етап е редно да бъдат допуснати и до зоната около река Дунав!

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Всесъжение

    11 1 Отговор
    Самолетоносачите на Блинкин до бреговете ка конфликта и те ли страдат? Вече не са там от страданието на Блинкин.
  • 8 Май ка ти да е, ба

    9 0 Отговор
    "страда за насилието в Газа"
  • 9 ДА,ДААААААААА,АМА НЕ.

    1 0 Отговор
    БЕЗСРАМНИ ФЕЙК ПОЗИ!!! ЩЕ СЕ РАЗПЛАЧА ОТ УМИЛЕНИЕ КЪМ СТРАДАЛЕЦА.
    ЕДНА БЕЗПОМОЩНОСТ НА ГУЗЕН,НЕГОНЕН , РАЗБИРАЙКИ КОЛКО НАЯСНО Е СВЕТА С ИСТИНСКИТЕ ИМ ДЕЙСТВИЯ!!!! ПО ДЕЛАТА , РЗПОЗНАВАМЕ КОЙ ,КОЙ Е , А ФАКТИТЕ ЗА ДЕЛАТА ВИ СА №1 . КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!!!!!! УМНИТЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ ЕДИНСТВЕНО С ФАКТИТЕ ,ТАМ Е СИЛАТА, ДРУГОТО Е ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мнее

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаа":

    Аз предлагам твоите братя Хусити да ги осинови твоето родно пуйкие и да им предостави целия Анадол.