Last news in Fakti

19 Януари, 2024 04:31 1 093 5

Насилието в Хаити ескалира

  • хаити-
  • насилиебарикади

Жителите на столицата се крият по домовете си

Насилието в Хаити ескалира - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Столицата на Хаити Порт о Пренс е блокирана, а горящи барикади в няколко квартала принуждават жителите да потърсят подслон или да се крият по домовете си след последния изблик на свързаното с бандите насилие в карибската страна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позовава на очевидци.

В различни части на града улиците са били блокирани от горящи гуми и камъни, отделящи огромни кълба черен дим. Засега не е ясно кой стои зад обсадата на градския район Солино, започнала преди няколко дни.

В Солино живеят много полицейски служители и от четири дни кварталът е под обсада, а жителите се опасяват насилието да не се разпространи в цялата столица, отбелязва Асошиейтед прес.

Анализатори твърдят, че насилието ескалира от месеци, докато бандите се борят за власт и се опитват да окажат натиск върху временния премиер Ариел Анри преди изтичането на 7 февруари на политическото споразумение, което укрепи властта му.

Пиер Есперанс от Мрежата за човешки права RNDDH заяви, че от уикенда насам са регистрирани две дузини смъртни случаи в Солино, бедняшки квартал на столицата.

"Полицията отсъства. Обществената физическа сила не присъства", каза той. "А населението в (други) райони е блокирало улиците в знак на солидарност със Солино."

Насилието започна преди очакваното на 26 януари съдебно решение относно ръководената от Кения многонационална сила за справяне с насилието на бандите в страната, която е една от най-бедните в Западното полукълбо.

Засега няма коментар от говорител на полицията.

Премиерът Анри е изправен пред множество групи, които се опитват да го свалят от власт, включително Ги Филип, бивш бунтовник, осъден за престъпления в САЩ. Понастоящем не е определена дата за провеждане на нови президентски избори.

В същото време в Солино се чува автоматична стрелба, а обезумели от тревога жители продължаваха да звънят по радиостанциите с молба за помощ, съобщава АП.

"Ако полицията не дойде, ще умрем днес!", казва един от тях, който не е съобщил името си.

52-годишната Лита Саинтил разказва пред АП, че вчера е избягала от Солино заедно с племенника си тийнейджър, след като в продължение на часове е била в капан в къщата си заради непрестанната стрелба. Къщите наоколо са били подпалени от банди и тя си спомня, че е видяла поне шест трупа, докато е бягала.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаааа.

    8 1 Отговор
    Беззаконие. Бандитизъм. Корупция по цялата система. Отгоре до долу. Отвличания. Рекет. Закона на джунглата 😂🤣😅

    Коментиран от #5

  • 2 Пърдю

    18 2 Отговор
    Хаити е ярък пример до къде ще стигнем ако се навеждаме на посолствотО. Метежи, мъчения и политически убийства. От Кенет Мъртън от сърце!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АРМИЯ С ТАНКОВЕ НЯМА ЛИ ТАМ

    2 0 Отговор
    ТИ ЗА ТВА УНИЩОЖИХА НАШТА АРМИЯ ДА СТАБЕМ КЪТ ТИЯ...
  • 5 Какво не ти е наред?

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаааа.":

    Това повод за смях ли е?