Last news in Fakti

23 Януари, 2024 05:31 1 033 8

Лавров обсъди ситуацията в Газа и Червено море с външния министър на Иран

  • сергей лавров-
  • иран-
  • ливан-
  • русия-
  • газа-
  • йемен

Главата на МВнР на Русия разговаря и с ливанския си колега в Ню Йорк

Лавров обсъди ситуацията в Газа и Червено море с външния министър на Иран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров и външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан призоваха за скорошно прекратяване на огъня в ивицата Газа и изразиха загриженост относно напрегнатата ситуация в Червено море, се казва в съобщение на руското външно министерство, предаде ТАСС

Двамата разговаряха в кулоарите на ООН.

„Имаше задълбочен обмен на мнения по актуални въпроси от Близкия изток“, казаха от министерството. - Ръководителите на външнополитическите ведомства се изказаха за скорошно прекратяване на огъня в ивицата Газа и осигуряване на условия за предоставяне на хуманитарна помощ на жителите на анклава. Беше изразена обща загриженост относно напрегнатата ситуация в Червено море, която рязко се влоши в резултат на безотговорните военни действия на САЩ и редица присъединили се към тях държави срещу Йемен.”

„Подчертана беше взаимната готовност за по-нататъшно изграждане на взаимноизгодно практическо взаимодействие във всички приоритетни области“, отбелязва руското дипломатическо ведомство.

Освен това Лавров подчерта недопустимостта на намесата на Ливан в палестинско-израелския конфликт по време на разговорите с изпълняващия длъжността министър на външните работи и емигрантските въпроси на Ливанската република Абдала Бу Хабиб.

"По време на разговора С. В. Лавров подчерта недопустимостта на ескалация на палестинско-израелския конфликт и въвличането в него на други държави от региона, в частност Ливан. В тази връзка беше отбелязано значението на колективните усилия, насочени към незабавно прекратяване на огъня в Газа и решаване на остри хуманитарни проблеми“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че постоянната позиция на Русия в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на Ливанската република също е потвърдена. „Подчертана бе необходимостта от бързо намиране на консенсусни решения по въпроси от националния дневен ред от самите ливанци – без външна намеса“, посочва дипломатическото ведомство.

Министрите обсъдиха актуални въпроси в традиционно приятелските руско-ливански отношения и потвърдиха взаимното намерение на Москва и Бейрут за задълбочаване на политическия диалог и разширяване на взаимноизгодното сътрудничество в търговската, икономическата, хуманитарната и други области.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съвет5

    5 2 Отговор
    Тъпите азиатски катунари да си пуснат има аудиокниги в момента за конвоите в атлантика при минус 20 10 бала вълнение и да се замислят те къде отиват..ония хора ще им омекотят главите безкомпромисно

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    4 4 Отговор
    Хутите изстрелват ракети по търговски кораби, защото Хъмерика ги напада🥕 Какво лицемерие🍼
  • 3 ТозиРептил

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Съвет5":

    е с кафява кратуна и бели ръце.🤔
    Никой не иска да говори с него освен иранците .
  • 4 Никой 34

    3 0 Отговор
    май само извънземните могат да оправят ситуацията тук на земята . Защото хората вече са се изперкали тотално
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дали някой

    2 1 Отговор
    е слушал глупостите на тоя.Много тежест се опитвате на придадете на коня.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Някой си...

    0 1 Отговор
    Тия па какви карикатури са...Терористите били загрижени за съдбата на терористите от Газа..Налисе радвахте, че Хамас сварили армията по бели гащи.. и като обу гащите ,ред сълзи,ред сополи и..олелееее..що вечеряме немити