Last news in Fakti

24 Януари, 2024 10:41 784 13

Сеул: Северна Корея изстреля крилати ракети край западния бряг

  • северна корея-
  • сеул-
  • изстреля-
  • ракети-
  • крилати ракети

Изстрелването се анализира от южнокорейското и американското разузнаване

Сеул: Северна Корея изстреля крилати ракети край западния бряг - 1
Снимка: Shutterstock

В сряда Северна Корея изстреля няколко крилати ракети към морето край западния си бряг, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, което е последният знак за повишаване на напрежението на Корейския полуостров, предаде Ройтерс.

Ракетите са били изстреляни около 7 ч. сутринта и изстрелването се анализира от южнокорейското и американското разузнаване, се казва в изявление на СКС.
То не уточни колко ракети са били изстреляни, но заяви, че се наблюдават по-нататъшните действия на ядрения Север.

Макар че санкциите на Съвета за сигурност на ООН, насочени срещу разработването на оръжия от страна на Севера, не забраняват изпитанията на конвенционални ракети, министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик осъди изстрелването като сериозна заплаха за страната му.

По време на посещение в 17-то изтребително крило, подразделение за изтребители F-35 "стелт", Шин също така предупреди, че режимът на севернокорейския лидер ще бъде изправен пред гибел, ако започне война.

"Ако Ким Чен Ун направи най-лошия избор и започне война, вие като невидима сила, която защитава Южна Корея, трябва да станете авангард в премахването на ръководството на врага възможно най-скоро", каза Шин.

Последното изстрелване на ракети от страна на Пхенян се случва в момент, когато южнокорейската военноморска специална военна част в продължение на 10 дни участваше в обучение по източното крайбрежие в граничещата със Севера провинция Гангвон.

Обучението е насочено към укрепване на оперативната готовност след неотдавнашния артилерийски обстрел на Северна Корея в близост до спорната морска граница и оръжейните изпитания, заявиха от СКС.

Пхенян заяви, че е тествал хиперзвукова ракета с твърдо гориво и среден обсег по-рано този месец, което беше осъдено от САЩ, Южна Корея и Япония.
Държавните медии на Севера също така заявиха, че миналата седмица страната е извършила тест на своите подводни ударни дронове, способни да извършват ядрени удари, в знак на протест срещу съвместните военни учения на Южна Корея, САЩ и Япония.

Изолираният Север също така разруши голям паметник в столицата си, който символизираше целта за помирение с Южна Корея, по заповед на лидера Ким, който миналата седмица нарече съперника "основен враг" и заяви, че обединението вече не е възможно.

Сателитни снимки на Пхенян във вторник показаха, че паметникът - арка, символизираща надеждите за обединение на Корея, която беше завършена след знаменателната междукорейска среща на върха през 2000 г. - вече не е там, според доклад на NK News, онлайн издание, което наблюдава Северна Корея.
Ройтерс не можа да потвърди независимо, че паметникът, известен неофициално като Арката на обединението, е бил разрушен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кнаус 485

    11 2 Отговор
    Има ти си стрелят ,няма лошо...... Ние нямаме и не стреляме......

    Коментиран от #8, #12

  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    10 2 Отговор
    КНДР е единствената страна и държава която не допусна капиталистическата чума да направи погромите където ги стори във всички страни от бившия соц. блок! Великия Ким и северно корейците никога няма да допуснат и да ги пречупя.т да допуснат капиталистическата чума.

    Коментиран от #5, #10

  • 3 Реалист

    10 2 Отговор
    Като ги уцелят в южната част на Корея тогава да се оплакват от окръжния град Сеул.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 На тебе

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    И доктор Гълабова не може да ти помогне
  • 6 Пуц

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Пу цай куме м..а им фаш..стка

    Коментиран от #11

  • 7 Демократ

    2 1 Отговор
    Те друго не знаят,освен да изстрелват ракети,нали са хора на Путин. Да заминават заедно в отвъдното на борда на ракета, да света да си отдъхне от терористи. Като се ликвидира гнездото на змиите Кремъл, всички змии по света ще загинат. Диктаторите, приближени на Путин ще изчезнат.Ха дано, ама надали!
  • 8 Даа бе

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кнаус 485":

    И какво друго имат,освен ракети,май НИЩО!!
  • 9 Хи хи хи хи

    1 2 Отговор
    По кого да стреляме с тези ракети,войнолюбецо?
  • 10 А бе

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Кога най сетне ще се обърнеш към медицината?Не е всесилна, но опитай?
  • 11 Даа бе

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пуц":

    С това дето носиш на раменете си,ще дойде време,когато сам ще поискаш да се пуцнеш.
  • 12 Запознат

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кнаус 485":

    Не са техни. Руски са! Това няма значение! Ако се наложи има от къде им дойде ада!
  • 13 Хммм

    0 0 Отговор
    Аз не разбирам какво толкова е станало човека си прави тестове както всяка една държава това че на някой не му харесва е без значение а тези който не одобряват това защо те правят тестове??? Оставете ги на мира да си се развиват щом искат рекети да си ги правят какъв ви е проблема нали ако нещо стане ще бъдат заличени така че оставете ги да си правят тестове и произвеждат рекети
Новини по държави: