Last news in Fakti

25 Януари, 2024 04:18 649 3

Поне 210 са убитите палестинци в ивицата Газа за последното денонощие

  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • палестинци-
  • ирак-
  • сащ

САЩ и Ирак са напът да започнат преговори, с които ще бъде сложен краят на присъствието на оглавяваната от Вашингтон международна военна коалиция на иракска територия

Поне 210 са убитите палестинци в ивицата Газа за последното денонощие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 210 са убитите при израелските атаки палестинци в ивицата Газа в рамките на последното денонощие, сочат данните на здравното министерство на радикалното палестинско движение "Хамас", което контролира анклава, предаде ДПА, цитирана от БТА. Световната агенция посочва, че според местните власти броят на загиналите при израелското настъпление от 7 октомври миналата година насам е вече поне 25 700.

Танкови снаряди поразиха учебен център на ООН в Хан Юнис (в южната част на анклава), приютил десетки хиляди разселени хора, като най-малко девет души са загиналите, а 75 - ранените, съобщи високопоставен хуманитарен служител на Обединените нации.

Отделно палестинският Червен полумесец обяви, че трима души са били убити при израелска атака в близост от една от болниците на организацията в Хан Юнис.

Офанзивата на израелската армия принуждава много хора от това населено място да напуснат домовете си. Ройтерс припомня, че Израел е повел военната си кампания срещу ивицата Газа, след като на 7 октомври бойците на ислямистката групировка "Хамас" предприеха изненадващо кръвопролитно нападение срещу израелска територия, причинило смъртта на 1200 души (по израелски данни), повечето от които цивилни.

Междувременно САЩ и Ирак са напът да започнат преговори, с които ще бъде сложен краят на присъствието на оглавяваната от Вашингтон международна военна коалиция на иракска територия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като добави, че идеята е това присъствие да бъде заменено от двустранни взаимоотношения. Световната агенция се позовава на четири източника.

Ройтерс посочва още, че това е стъпка напред в рамките на един вече започнал процес, който е бил спрян от войната между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" в ивицата Газа.

САЩ са отправили посланието си за преговори с писмо, връчено от американската посланичка в Багдад Алина Романовски на иракския външен министър Фуад Хюсеин вчера, информират три източника на Ройтерс. Това е бил знак, че САЩ оттеглят своите предварителни условия за започване на преговорите, а именно - да спрат атаките на военизирани проирански групировки срещу американски бази в Ирак, отбелязва Ройтерс.

Иракското външно министерство е обявило само, че е било връчено "важно" писмо и то ще бъде разгледано внимателно от министър-председателя Мохамед Шия ас Судани. Ведомството не е дало повече подробности.

Предполага се, че евентуалните преговори ще продължат няколко месеца, като изходът от тях е неясен. Със сигурност не предстои изтегляне на американските военнослужещи, които в момента са 2500, от Ирак.

"САЩ и Ирак са близо до споразумение за започване на преговорите на високо военно равнище, които бяха обявени през август миналата година. Обсъждаме това от месеци", каза високопоставен американски представител за Ройтерс, цитирана от БТА.

Катар заяви вчера, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху възпрепятства усилията на страната за посредничество за разрешаването на конфликта с радикалното палестинско движение "Хамас" в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Агенцията уточни, че поводът за катарското изявление е изтекъл запис, в който се чува как премиерът на Израел нарича страната от Залива "проблемна".

"Ужасени сме от предполагаемите изявления, които се приписват на израелския министър-председател, по въпроса за посредническата роля на Катар", заяви говорителят на външното министерство на Катар Маджед ал Ансари в социалната платформа "Екс".

"Ако въпросните думи се окажат истина, то излиза, че израелският министър-председател възпрепятства и подкопава процеса на посредничество по причини, които изглежда обслужват неговата политическа кариера, вместо да поставят на първо място спасяването на живота на невинните, включително и на израелските заложници", написа Ал Ансари.

"Не сте ме чували да благодаря на Катар - не сте ли забелязали? Не съм благодарил на Катар. Защо ли? Защото за мен Катар не е по-различен в същината си от ООН, от Червения кръст и дори по някакъв начин е дори по-проблемен. Въпреки това аз искам да се възползвам от услугите на който и да е посредник, който сега може да ми помогне да ги върна (заложниците) у дома", са думите на Нетаняху по време на среща със семейства на държани от "Хамас" заложници, разпространени от израелската телевизия "Канал 12", посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БРЕЙ НА КЪТИНУВИТЕ ВАЙНИЦИ

    1 1 Отговор
    им е много крив мерника на ден я притрепали 10 свободни жители а я виж джудасите КО правят по двеста по триста...
  • 3 пешо

    2 2 Отговор
    ако бяха руснаците от дойче зеле щеше да има вой до небесата