Last news in Fakti

25 Януари, 2024 05:30 1 835 5

Колеги на Сунак опитват да го принудят да подаде оставка преди парламентарния вот

  • риши сунак-
  • премиер-
  • великобритания

Надеждата им е да останат на власт на фона на нарастващия рейтинг на опозицията

Членове на управляващата Консервативна партия във Великобритания се опитват да принудят премиера Риши Сунак да подаде оставка преди парламентарните избори с надеждата да останат на власт на фона на нарастващия рейтинг на опозицията, предаде The Times.

Според информация на изданието около 10 парламентаристи са започнали работа за отстраняването на Сунак от премиерския пост. В сряда консервативният депутат Саймън Кларк, който беше зам.-министър финансите и Министерството на регионалното развитие и жилищното строителство през 2019-2022 г., открито се застъпи за оставката на премиера на страниците на The Daily Telegraph.

Според The Times членовете на партията, недоволни от Сунак, включват и бившия вътрешен министър Суела Браверман, която беше уволнена от него през ноември 2023 г.

Проучване на YouGov сред 14 000 души, публикувано миналата седмица, показва, че консерваторите може да претърпят най-голямото си поражение от 1997 г. насам. В резултат на изборите, чиято дата правителството планира да определи за втората половина на 2024 г., торите рискуват да загубят почти 200 парламентарни места в 650-местната Камара на общините. 11 министри от настоящото правителство на Сунак са изложени на риск да не бъдат преизбрани в парламента. Сред тях е шефът на Министерството на финансите Джереми Хънт.

През декември личният рейтинг на премиера падна до рекордно ниско ниво. 70% от участниците в проучване на YouGov имат отрицателно мнение за Сунак, докато само 21% от анкетираните имат положително мнение за него.

Таймс отбеляза, че членовете на партията, недоволни от Сунак, вярват, че поражението на кандидатите на торите на междинните избори за Камарата на общините в два избирателни района, които ще се проведат през февруари, е неизбежно. Те се опасяват от унищожителен резултат за партията на местните избори през май и разполагат с три месеца, за да убедят 53 депутати от торите да гласуват недоверие на Сунак и по този начин да започнат процеса на избор на нов лидер на Консервативната партия и в резултат на това министър-председател на страната.

Според The Times бившият специален съветник на Сунак Уил Драй, който спря да работи за правителството през ноември, си сътрудничи с тази група народни представители. „Стана ясно, че не предприемаме силните, решителни действия, необходими за преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени“, каза Драй пред вестника. - Консерваторите вървят към най-опустошителното поражение. Няма съмнение, че ще имаме поне 10 години лейбъристко управление."

Изданието подчертава, че броят на депутатите, недоволни от Сунак, все още е малък, но те са „добре организирани, мотивирани и имат покровители с дълбоки джобове“. Вестникът добавя, че някои депутати от торите се "чувстват предадени" - примерно поради факта, че правителственият законопроект, посветен на борбата с нелегалната имиграция, се оказа по-мек, отколкото очакваха.

В същото време източници в британското правителство казаха, че тази група едва ли ще успее да отстрани Сунак преди изборите. Службата на кабинета смята, че публичният призив на Кларк само обединява депутатите на торите около Сунак, който встъпи в длъжност през октомври 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОВА Е

    21 0 Отговор
    Бат Сали !
  • 2 да де

    19 0 Отговор
    МаАлата не одобрява това.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 UK-Рома

    15 0 Отговор
    Всичко се връща. Сега хиляди колонизатори и робовладелци се обръщат в гроба, като гледат отгоре как един циганин, хванат за топките от своите господари им съсипва държавата.
  • 5 българин 777

    3 1 Отговор
    незнам за този но предната лиза трътката беше адски противна нагла и проста то и ние имаме тука в една сграда доста такива
Новини по държави: