Last news in Fakti

25 Януари, 2024 07:51 11 214 41

Съмнителна сексуална просвета за деца в Германия

  • образование-
  • тийнстар-
  • германия-
  • сексуалност-
  • секс-
  • хомосексуалисти-
  • деца-
  • ученици-
  • мастурбация

В Бавария външни асоциации не могат да участват в сексуалното образование в началните училища

Съмнителна сексуална просвета за деца в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

В началото на януари Аугсбург бе домакин на една по-различна конференция: пред около 11 хиляди участници, основно християни, председателката на Съюза за сексуална педагогика "Тийнстар Германия” говори по една тема, която дълги години беше табу за църквата - за секса. Така започва публикацията в ARD за проведено от медията разследване за порочните практики на въпросната организация с нестопанска цел.

Съюзът е основан в САЩ през 1980-те години от австрийски гинеколог и християнски мисионер, научаваме по-нататък от статията. В Германия "Тийнстар” присъства от 2007 година и предлага образователни курсове за деца и младежи.

Онова, което те преподават обаче, е много противоречиво. Така например в една от брошурите на "Тийнстар” четем "Бъди звезда в любовта и в живота”. Част от обучението е свързано и с хомосексуалността, допълва ARD.

Анатомията на половите органи е такава, че мъжете и жените са създадени, за да си пасват перфектно, а при еднополовите двойки това не е така, твърдят от "Тийнстар”. Освен това представителите на съюза разказват на младежите, че ако изпитват сексуално привличане към човек от същия пол, то това ще се оправи от само себе си и не бива да се притесняват. "Не бива да започвате да си мислите, че вече сте гей или лесбийка”, пише още в брошурата.

Критики към "Тийнстар”

Психологът Кристофер Кнол критикува този подход. По думите му това превръща хомосексуалните млади хора в "невидими”. Кнол е терапевт, който работи с хомосексуални хора в общностен център в Мюнхен. "Ние се сблъскваме като терапевти с такива истории всеки ден - възрастни хора, които цял живот са се борили със сексуалността си и това се корени винаги във враждебно отношение”, обяснява Кнол пред германската обществено-правна медия.

Улрих Хофман, председател на Католическата асоциация на семейството и брачен и семеен консултант в Аугсбургската епархия, смята, че "Тийнстар” обяснява хомосексуалността "недостатъчно сложно”. Вместо да помогне на младите да се чувстват по-добре, асоциацията ги кара да се страхуват, обяснява Хофман пред АРД. "Това е обяснение на хомосексуалността, в което тя е изключена”. Затова и обвиненията в хомофобия, отправяни към "Тийнстар” са основателни.

"Просто проблем на израстването”

Пред германската обществено-правна медия председателката на "Тийнстар” дори заяви, че не подкрепя това младите хора да се определят официално като хомосексуални. Според нея флуидната сексуалност е просто проблем на израстването, което по думите ѝ "е било доказано научно отдавна”. Председателката на организацията пожела да оттегли интервюто си за ARD, а нейни адвокати настояват името ѝ да не се споменава в материала, научаваме още от публикацията.

Критиките към "Тийнстар” не са отскоро - още през 2018 година в Австрия бяха публикувани материали, разпространявани от организацията, в които хомосексуалността е описвана като лечима, а мастурбацията - като причиняваща страдание. Тогава австрийското здравно министерство препоръча временно да се прекрати сътрудничеството с "Тийнстар”, припомня ARD. Последва промяна в брошурите на организацията, в Германия обаче никой не обърна внимание на този скандал.

В Германия съюзът е активен и през последните две години е провел около 70 обучения за деца в начални училища в цяла Германия. Около 280 тийнейджъри също са се включили в обученията на "Тийнстар”, казват от организацията за сексуална педагогика. Информация за това в кои училища са се провеждали тези обучения няма, а адвокатът на "Тийнстар” оправдава отказа да предоставят тази информация със "защита на личните данни”.

Проблеми с "Тийнстар” в Бавария

През лятото на 2022 г. курс на "Тийнстар" е отменен в едно начално училище в окръг Регенсбург, след като една майка обръща внимание на обучението в "Туитър”. Баварското министерство на образованието оправда забраната с държавните насоки за семейно и сексуално образование. Според тях външни асоциации не могат да участват в сексуалното образование в началните училища.

Според председателката на сдружението през миналата година "Тийнстар" е организирал общо около 30 курса в основни и средни училища в Бавария. Запитване на ARD до баварското Министерство на образованието и културата показа, че училищните власти нямат информация за курсове на "Тийнстар". В отговора на министерството се посочва също, че пасажите за хомосексуалността в брошурата на "Тийнстар" противоречат на задължителните насоки за семейно и сексуално образование за държавните училища.

Адвокатът на "Тийнстар" обаче настоява, че проверка от страна на баварското Министерство на културата "ще покаже, че съдържанието на курса е в пълно съответствие с насоките за семейно и сексуално образование”. Местните власти пък обещават и в бъдеще да следят внимателно за спазването на държавните насоки за сексуално образование и ще се намесват при необходимост.

Автори: Мая Чернобилская (ARD) | Зимон Вьорц (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изкуствен интелект

    80 1 Отговор
    От 19 Декември има протести в Германия но нашите джурналя започнаха да ги отразяват чак след 6-7 Януари, и то с много недомлъвки и лъжи. С нетърпение чакам момента, когато тези джурналисти ще бъдат заменени от хорограми, 3D образи и изкуствен интелект. Такива безгръбначни напълно си заслужават съдбата!

    Коментиран от #5

  • 2 Полуидиот

    73 3 Отговор
    Целата Мара втасала опряхме до чувствата на гейзерите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Добри Европейски Новини

    75 3 Отговор
    Скоро ще доживеем германците да са малцинство в бившата си държава.Не успях да прочета до края този пасквил...
  • 5 Хахахаха

    6 65 Отговор

    До коментар #1 от "Изкуствен интелект":

    И какво, като в Германия имало протести? Хората не протестират от глад и студ, като в раша. Протестират за промяна на закон.

    Коментиран от #11, #24

  • 6 Човек

    6 59 Отговор
    Русия е пример за сексуална просвета на децата. Най-много СПИН на глава население в света, като изключим Африка. Всъщност, само 30 африкански държави имат повече СПИН от Русия. Другите 25 изостават от нея. Германия трябва да взима пример от великата Русия, където хората са свободни, богати, здрави и живеят дълго и щастливо.

    Коментиран от #13, #14, #15, #20

  • 7 Банан 1 и

    34 1 Отговор
    банан 2 и накрая банан 3.
  • 8 Една добра организация

    64 1 Отговор
    Много добре ги учат децата от тази организация. Това, че светът е полудял и извращения дебнат отвсякъде, не означава че трябва да го приемаме за нормално. Но те са капка в морето, на фона на всички изкривени, които се домогват до децата и (де)формират съзнанието им. И естествено, мисирките пак са на страната на Злото.
  • 9 Механик

    55 3 Отговор
    Дойчевеле много се грижи за "правилното" сексуално възпитание на децата.
    Сорос и той се грижи за това.
    Интересно дали хората някога ще си отворят очите и ще разчекнат сатанистите....
    Едва ли.
  • 10 Реалист

    45 2 Отговор
    Хомосексуалистите разнасят СПИН
  • 11 до функц. неграмотния

    39 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    В случая не обсъждам за какво протестират в раша или германистан, а как нашата джурналя отразява протестите. Повода е тази "важна" статия, сякаш това е най-важното от новините за Германия през последния месец.

    Коментиран от #32

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Паралели

    45 1 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    Да но Русия има правилна сексуална политика към подрастващите. Бъди какъвто решиш но след 16 години. До 16 години си защитен от влияние върху ориентацията си
  • 14 Пала Марко

    30 4 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    Май центърът на удоволствие ти се е преместил от предната страна на тялото към заданата.Лекувам такива аномалии със специална техника и само за един сеанс.Заповядай.
  • 15 хаха

    30 2 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    БГ козяците едно си знаете, едно си баете!
  • 16 Рада Дълбоката

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "Професора":

    Ами ,че лъжа ли е?
  • 17 Порно

    31 1 Отговор
    Какъв ужас, някои си позволят да противоречат на официалната пропаганда.
  • 18 Съмнителни журналистически

    18 0 Отговор
    терзания по темата, от Дойчо и тези които му преписват психичните отклонения. А и става дума за деца!
  • 19 От Сащ

    29 2 Отговор
    И до какво води сексуална просвета за деца ?

    Вече излезе сравнение на броя на джендър клиниките за деца в Съединените щати през 2007 г. и 2022 г.

    Поради прекомерното и очевидно умишлено количество ЛГБТ пропаганда в САЩ, сега виждаме 15 000% увеличение на броя на клиниките за стерилизация, кастрация и осакатяване на деца.

    И това идва насам.
  • 20 Не Човек

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    а ламарина:)
  • 21 Реплика

    24 0 Отговор
    А какви са държавните насоки за сексуално образование в Германия?Статията не засяга този въпрос.
  • 22 Грета Тунбата

    23 3 Отговор
    Земята е пренаселена, затова не искам да раждам деца, а само отдзаде. И не е никак лошо.
    Но трябва да се почне от детска възраст, както съветват съвременните учени и уважаваните медии като DW.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 да така е

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    протестират за спиране базсмиленото и безумно финансиране на война която води друга страна а те само наливат пари и стават съучастнк!!!
  • 25 какво е това

    20 0 Отговор
    само аз ли прочетох статията и забелязах че въпросната фондация учи децата че ако се чувстваш обратен да не го показваш и да почакаш и ще отмине ! това не е никак в сътветствие с съвременните налагиня за парвилно как така тия си позволяват да развалят сатанинския ред???

    Коментиран от #33

  • 26 Така

    4 2 Отговор
    Никой няма право да обижда педразите.
  • 27 Брей Тидавидиш

    15 1 Отговор
    Дойчевелето - поредната долна антихристиянска пропаганда.
  • 28 Защо ли

    6 0 Отговор
    не се учудвам.
  • 29 Батето

    9 0 Отговор
    НЕ на пее ра3тията!НЕ на ра3 врата на децата!НЕ на x0м0 дружинките!
  • 30 Фон дер Миндер

    9 0 Отговор
    Гнус-на анти човешка пропаганда ,издаваща страх и лека ,тънка паника от факта ,че нормалните най-накрая почнаха да се пробуждат . Манипулативна статия с изключително ниска журналистическа стойност/ като всичко останало от дв/
  • 31 флуидна сексуалност

    7 0 Отговор
    майко мила, лекувайте ги всички ЛГБТ..ала-бала баланица...всичките са за психодиспансера.
  • 32 От страни

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "до функц. неграмотния":

    Тия пусти.няци се навират с омразата си към Русия във всяка една тема. Така ще си изкара центовете. А това че сатанинската джендърска идеология настъпва не го интересува.
  • 33 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "какво е това":

    Има едно клипче американско дето разговарят бащата и сина. Сина пита може ли да пуши, таткото отговаря само на 10 си рано е още, сина пита може ли да пие алкохол, бащата казва че е рано и му е забранено, сина пита може ли да си смени пола а бащата отговаря че за това нема нужда и да го пита щото по закон след 6 годишна възраст родителите може и ла не пита. Това са бъдещите хора на запада.
  • 34 От страни

    4 0 Отговор
    Това е поредния "прозорец на Овертън". Имаше такъв учен който доказа че всяка една мърсо.тия може да бъде направена в едно общество стига да го правиш бавно и стъпка по стъпка. Всяка такава стъпка той наричал "прозорец на възможност" а хората ги нарекли "прозорците на Овертън". Искаш да наложиш на хората нещо джендърско не казваш веднага че това е добре. Първа стъпка - това е лошо и няма право да съществува. Втора стъпка - това е лошо но то съществува. Трета стъпка - това е лошо и след като съществува значи има право. Четвърта - щом съществува и има право що да е лошо. Пета - Щом съществува значи не е лошо а е правото на този човек понеже е болен. Шеста - щом го има значи е допустимо и не е болест а е вид на възпитание. И накрая става че ония по имат право от нормалните. Значи ония докарват пе...сти в училище да разказват на децата за тия работи - не е съмнително възпитание а хрисианска организация която се опитва да нормализира - е съмнителна. Последния прозорец е това.
  • 35 ССС

    3 0 Отговор
    "Анатомията на половите органи е такава, че мъжете и жените са създадени, за да си пасват перфектно, а при еднополовите двойки това не е така, ..." е съмнителна сексуална просвета за деца.
    Тоест раждането е съмнителна процедура, и участващите в нея да се третират като измамници.
    Всички текстове в литературата по анатомия и физиология да се анулират!
    Само се чудя, след 5-10-15 години, когато настоящите деца станат възрастни, откъде ще дойдат новите попълнения деца на еднополови двойки, та да ги "просветят правилно"? Въпроса ми е и към няколкото коментатори на тая статия с "модерна просмета".

    Коментиран от #36

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "ССС":

    Ще дойдат от модерните напоследък "СУРОГАТНИ МАЙКИ"....Вече и в България има хомосексуални двойки с такива деца, за съжаление.

    Коментиран от #40

  • 37 Ябълка

    1 0 Отговор
    Страшно!!!!!Ако в семейството не се говори за тези неща децата ни са изгубени.Видно е,че сектите,НПО и други организации ,които са много добре заплатени се промъкват до младите,до подрастващите.
  • 38 Ябълка

    0 0 Отговор
    Страшно!!!!!Ако в семейството не се говори за тези неща децата ни са изгубени.Видно е,че сектите,НПО и други организации ,които са много добре заплатени се промъкват до младите,до подрастващите.
  • 39 Ябълка

    0 0 Отговор
    Страшно!!!!!Ако в семейството не се говори за тези неща децата ни са изгубени.Видно е,че сектите,НПО и други организации ,които са много добре заплатени се промъкват до младите,до подрастващите.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: