Last news in Fakti

25 Януари, 2024 18:44 1 122 11

Банкер номер 1 на ЕС: Твърде рано е да говорим за намаляване на лихвите

  • кристин лагард-
  • европейска централна банка-
  • лихва-
  • икономика-
  • инфлация

Кристин Лагард посочи, че инфлацията може да претърпи промяна в низходяща посока, ако прилаганата в момента рестриктивна парична политика причини намаляване на търсенето повече от очакваното или ако икономическата конюнктура в останалия свят се влоши неочаквано

Банкер номер 1 на ЕС: Твърде рано е да говорим за намаляване на лихвите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Консенсусът сред членовете на Управителния съвет е, че е твърде рано да се "обсъжда намаление на лихвите", заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в отговор на журналистически въпрос след днешното заседание на институцията във Франкфурт, предаде в. "Гардиън", цитиран от БТА.

На заседанието бе взето решение банката да задържи нивото на основните си лихви без промяна за трети пореден път.

Лагард каза още, че ЕЦБ следи отблизо развитието в Червено море, където атаките на йеменските бунтовници хуси срещу тъговски кораби наложиха пренасочване на плавателни съдове към други маршрути, а опасенията относно забавянето на корабоплаването и свързаните с това по-високи транспортни разходи могат да тласнат инфлацията нагоре.

"Наблюдаваме ситуацията много внимателно, защото виждаме, че разходите за доставка се увеличават, забавянията на доставките нарастват. И докато всички знаем, че има повече капацитет за превоз, отколкото през 2020 г. и 2021 г., знаем също, че разходите и таксите се увеличават", каза Лагард.

По-рано, по време на своето изявление пред медиите, Лагард посочи, че инфлацията може да претърпи промяна в низходяща посока, ако прилаганата в момента рестриктивна парична политика причини намаляване на търсенето повече от очакваното или ако икономическата конюнктура в останалия свят се влоши неочаквано. Това включва и сценарий за понижение на енергийните цени.

На въпрос дали е възможно банката да предприеме понижение на основните си лихви през април, президентът на ЕЦБ каза, че "трябва да се намираме по-напред в процеса на намаляване на инфлацията, преди да можем да бъдем достатъчно уверени, че целта за темп на инфлацията от 2 на сто ще бъде достигната своевременно и по устойчив начин".

Ние се намираме в процес на "дезинфлация" (ограничаване на поскъпването на потребителските цени) и той работи, допълни Лагард.

"Така че ви давам малка индикация за това, което наричам траектория (която ще следваме), но това не е обвързващо становище, а по скоро опит да се представи механизмът, който ще приложим, когато разглеждаме данните през следващите няколко седмици", каза още ръководителката на ЕЦБ.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нури

    7 1 Отговор
    Лихварите са мутри и кръвопийци
  • 2 нови 50 милиарда само за източният фронт

    2 2 Отговор
    за сраел не ни уведомяват колко са
  • 3 👏👏👏

    7 2 Отговор
    Да, Украйна има 11 милиона пенсионери 🙄🙄🙄- два пъти повече от населението на БГ и някой трябва да им плаща пенсиите🙄
    Търсят се балъци 😆😆😆
  • 4 Пръц

    8 1 Отговор
    Само да питам.Що големи предприятия и заводи съкращават мноооггго хора в Германия,като всичко е по мед и масло?Само днес прочетох 3 статии за съкращения от различни медии.Може би е фейк?

    Коментиран от #6

  • 5 лелеее

    8 1 Отговор
    това стана голяма мода... на всички възлови и ръководни места в ЕС некви некадърни лели... атлантизъм Баце... не е важно да си кадърен, важното е да си послушен

    Коментиран от #8

  • 6 Нури

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пръц":

    от 34 Години в Бг еТака Още с мАСОВАТА пРИВАТИЗАЦИЯ Започна Съсипването на Бг Икономика и Индустрия
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кнаус 485

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "лелеее":

    Така е..... Лагард е на 68 години, ама много грозна на тая снимка бе, голямо плашило, с такова плашило Как да се радвам и да приветствам на еврото пълен абсурд......
  • 9 Евроренде

    0 0 Отговор
    Плащайте, акъл да ви дойде !
  • 10 Червената шапчица

    3 0 Отговор
    Тази, на снимката, защо е с противогаз?
  • 11 Бесен-_ Язовец

    2 0 Отговор
    Лагард га.дния тра.вестит ротшилдски
Новини по държави: