Last news in Fakti

26 Януари, 2024 11:24 1 302 34

Орбан осъществява "измислена външна политика", която подпомага на интересите на Путин, заяви САЩ

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • външна политика-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • критика

Орбан е разкритикуван и за откритата си подкрепа за Доналд Тръмп

Орбан осъществява "измислена външна политика", която подпомага на интересите на Путин, заяви САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Посланикът на САЩ в Унгария изрази обвинения срещу премиера Виктор Орбан, твърдейки, че той осъществява "измислена външна политика", която служи на интересите на Кремъл и подкопава единството в НАТО, съобщи "Файненшъл таймс" и News.bg.

Дейвид Пресман заяви, че подходът на унгарското правителство към международните въпроси се основава на "въображаеми нашественици" и "измислена унгарофобия". Той служи на вътрешнополитическите цели на Орбан и обяснява някои от неговите политически позиции, отбеляза Пресман. "Но в края на деня това е измислица".

Той разкритикува Орбан и за "активното участие" в предизборната кампания в САЩ с откритата си подкрепа за Доналд Тръмп и призиви към президента Джо Байдън да се оттегли, като подчерта, че това "не е нещо, което очакваме от съюзниците".

Решението на унгарското правителство да политизира двустранните си отношения със съюзниците, включително със САЩ, го остави "по-изолирано и по-само, отколкото е било от много дълго време".

Необичайно откровеният коментар на американския посланик разкриват разочарованието сред страните членки на НАТО и ЕС относно усилията на Орбан да осуети по-нататъшната помощ от Съюза за Украйна и бавенето му с ратифицирането на членството на Швеция в Алианса, както и отслабването на демократичните стандарти и върховенство на закона в Унгария.

Във вторник Унгария стана последната страна членка, която все още не е ратифицирала присъединяването на Стокхолм към НАТО, след като турските депутати гласуваха "за" това. Орбан твърди, че е ангажиран с членството на скандинавската страна, но е поканил своя шведски колега Улф Кристершон в Будапеща, за да "преговарят".

На този фон лидерите на страните от ЕС ще се съберат отново в Брюксел следващата седмица, за да се опитат да постигнат споразумение за финансирането на Киев, след като миналия месец Орбан наложи вето на четиригодишен план за подкрепа в размер на 50 милиарда евро.

"Когато погледнете външната политика на Унгария, независимо дали предполага повдигане на въпроси относно присъединяването на Украйна към ЕС, възпрепятстване на усилията за предоставяне на финансова помощ на Украйна, среща с Владимир Путин, съпротива на усилията за диверсификация на руската енергия, съпротива на постоянните усилия за близки платформи на Кремъл вътре в Унгария, всички те имат нещо общо. И това е нещо, което оставя Унгария по-изолирана от нейните партньори в НАТО и ЕС", изтъкна Пресман.

"Тези политически избори несъмнено са полезни за Путин и вредят на старателните усилия да запазим съюза и нашите партньори заедно, за да устоим пред лицето на неговата агресия".

Посланикът добави, че "пропагандата и дезинформацията на Кремъл" се разпространяват "редовно" от унгарските медии, контролирани или подкрепяни от правителството.

Един пример за това е странно твърдение, направено от Орбан миналия месец, че милиарди евро от фондовете на ЕС, дължими на Унгария, но блокирани от Брюксел поради опасения за върховенството на закона, могат вместо това да бъдат изпратени в Украйна, като крайната полза ще е за американските производители на оръжие, отбеляза Пресман.

"Където има американци, има пари, а където има месо, има и мухи", заяви Орбан.

Подобно твърдение "може да дойде от пропагандата на Кремъл" и е "повече от жалко", категоричен бе Пресман.

Той посочи, че САЩ се грижат за Унгария и я смятат за съюзник, но е много необичайно да има такъв, който отказва да се ангажира с опасенията за сигурността на Вашингтон. Правителството на Орбан "би предпочело да изчака настоящата администрация".

През последните години Орбан участва в няколко събития в подкрепа на Тръмп, като присъстваше на годишни срещи на Консервативния комитет за политическо действие както в САЩ, така и в Унгария, където се обяви за завръщането на бившия президент.

"Сигурен съм, че ако президентът Тръмп беше президент, тогава днес Украйна и Европа нямаше да бъдат засегнати от каквато и да е война. Върнете се, г-н президент! Направете Америка отново велика и ни донесете мир!", призова той.

На свой ред Тръмп похвали силното лидерство на Орбан на предизборни митинги в САЩ. "Някои хора не го харесват, защото е твърде силен", заяви той относно унгарския премиер в Ню Хемпшир миналата седмица. "Хубаво е да имаш силен човек, който да управлява страната ти".

Пресман отбеляза, че вижда желание от страна на правителството на Орбан да възстанови отношенията си с администрацията на САЩ, но допълни, че Вашингтон има лостове, които може да използва.

Този месец САЩ прекратиха двустранно данъчно споразумение с Унгария поради множество опасения.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еврогейци и деменция !

    52 9 Отговор
    Който не е със САЩ и подлогите му е путинист, това е новата " демокрация " - то по зле от социализма!

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бонев

    42 6 Отговор
    Посолството в Унгария не е като посолството в България. Там не го бръснат за слива.
  • 4 Е И КВО

    41 6 Отговор
    ОРБАН ПЪК ЗАЯВИ ЧЕ БАЙДЪН НЕ ОСЪЩЕСТВЯВЯ НИКАКВА ВЪНШНА ПОЛИТИКА ЩОТ НЕ МОЖЕ ДА СИ Я СПОМНИ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1001

    38 5 Отговор
    Орбан е демократично избран от народа си. Каква работа има САЩ там. Той е пример за всички политици защитаващи интересите на народа си.
  • 7 реру

    11 27 Отговор
    Орбан и Фицо навярно не знаят нищо съответно за 1956 год. и 1968 год... или одобряват инвазиите...

    Коментиран от #9, #15

  • 8 Някой

    33 3 Отговор
    Абе, нали посланика няма право да изявава публично становище по вътрешно и външнополитически проблеми в страната, на която е гост? Или това не важи за американския губерн...аааа, ..... посланик?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българските турци

    20 2 Отговор
    Какво общо има тука Русия ?.. Унгария си има свои сметки и отделно Турция си следи своите облаги ! 30 години никой дума не обели срещу гърците, които мотаха Македония с вето , та чак им смениха името и си взеха всичко което искаха от Европа !.А сега в този случай направихте съюзници на Русия турците , които никога не са били рамо до рамо с руснаци в многовековната си история и превърнахте авангарда на живата сила на НАТО в "троянски кон " и във вреден вирус в организма на най престижния военен отбранителен алианс на планетата !... Каквито и манипулации и заплахи да въртят "съюзниците" и унгарците, и турците ще откопчат необходимите си облаги от ситуацията !...
    Орбан беше ги "поканил на чашка кафе" да разговарят малко преди последния развой на събитията в процеса , но шведите подигравателно отблъснаха тази му"любезна покана" !...Сега имали желание за "среща с Виктор Орбан, за да обсъдят кандидатурата за НАТО" !?...Според вас , как ли ще им отвърне Виктор Орбан след "изненадващия ход" от страна на приятелите му в Анкара ?!...
  • 11 Долу нато

    25 4 Отговор
    Аз мислех,че само в София има Козяк,а то и в Будапеща имало такава раково образувание,с тази разлика,че там диагнозата му е друга! 😆
  • 12 Перо

    21 3 Отговор
    Посланика забрави ли, че е деполитизиран и най-малко може да натрапва политическите предизборни пристрастия! Това което говори за Орбан си е чиста намеса във вътрешните работи на Унгария, нещо недопустимо в дипломатическата практика! Дейността на Шорош, дейност на САЩ ли е! Н.Пр.Посланик Давид може да предизвика дипломатически усложнения!
  • 13 Живанши

    22 2 Отговор
    Няма нищо измислено. 1во унгарците знаят какво са бандерите подли и каква корумпирана яма е Укростан. Сега ще им спират евтиния газ. И какво, ние баш всички европейци трябва да сме на едно мнение когато става дума за помощ към формални нео-нацистки движения... Не, не. Нищо не е измислено, това е напълно независимо мнение и напълно правилно.
  • 14 Цент Тавър

    17 2 Отговор
    Всичко, що не е в интерес на америка, по презумпция подпомага Русия. Демокрация, брат
  • 15 НЕ УЕ

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "реру":

    СТРАХ ГИ ГОНИ ДА НЕ ИМ НАМАЖАТ ГАШИТЕ С ПРЕПАРАТ
  • 16 комунистче

    6 9 Отговор
    кога се сетиха че в Словакия има Октопод, след като дойде Фицо пак на власт, и реши да не им играе по свирката, преди това не виждаха октопода, цялата Източна Европа е купена от руснаците, Украйна е сама, уви
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    12 1 Отговор
    Лошо е, че подкрепя Тръмп? Това грях ли е?
  • 19 Хемус

    4 22 Отговор
    Този Орбан докара Унгарците с по ниски доходи от нашите! А преди него бяха 2 пъти по високи! Русофилията винаги води до глад!
    Слава САЩ и Украйна!

    Коментиран от #22, #27

  • 20 пропаганда ли е

    12 2 Отговор
    Каква е политиката на Америка и Европа
    да няма силни президенти или министри за да ги контролират това е .
    на никои не му пука за интереса на определената държава вайно е тяхния интерес финансов и политически да минаваааааааа
  • 21 Долу нато

    10 2 Отговор
    Чия е агресията, господин посланик и на кого ги разправяте? На някакво извънземно племе ли, което не знае за агресивната политика на сащ,разделяй и владей ,и за непрекъснатите войни, които сащ разпалват на земята,без които сащ не могат да съществуват и да са хегемон,и за това че докараха васала си ЕС до просешка тояга, за финансира безумната прокси война в Украйна срещу Русия, взриви северен поток,и така срина икономиката на Германия, което беше целта на империята на злато сащ. Долу сащ!
  • 22 Мнение

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хемус":

    Хубаво пишеш,ама защо славиш империята на злато сащ, вместо да я заклеймиш,а всичките й поразили на земята, които върши и Украйна,най- корумпираната страна?
  • 23 Само фа....

    10 1 Отговор
    Няма нужда от тоя военен блок, нато ...ЕС.
    ЕС трябва да си има военен блок, независим и да се въоръжава с техника от ЕС.
    В момента нато работи само за фаш. Всичко губи от тези войни, само фаш трупа пари от оръжие и икономиката им работи. Време е държавите от ЕС да се събудят и ако някои държави ги дърпат към фаш, д се разтури...
  • 24 Шляхтиц

    9 0 Отговор
    И ЗАЩО ДА НЕ ПОДКРЕПЯ РУСИЯ, МОСКВА, КРЕМЪЛ ???????? ИСКАТЕ ВСИЧКИ ДА ПОДКРЕПЯТ САЩ, ЕС, ИЗРАЕЛ ?????? Искахте Демокрация .... Ето ВИ демокрация.
  • 25 Бай Хой от Ханой

    8 0 Отговор
    Абе демократичните!!!!! Защо като сте демократи ми спряхте Руските ТВ канали бре? Да ва и еееееа в демократите! Бе вие сте по зле и от комунистите....
  • 26 Бай Хой от Ханой

    7 0 Отговор
    Фашизмът се завърна под формата на "демокрация"
  • 27 Ти пък

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хемус":

    В кравария глад няма ли бе?
  • 28 Демократ

    1 10 Отговор
    Няма нищо чудно в поведението на Орбан. Всички,които са подлоги на Путин са за Тръмп, защото руши САЩ и ЕС отвътре, сбъдват мечтата му за разрушаване на цивилизацията. Всички путинороби в България са тръмпофили, въпреки че са американофоби.

    Коментиран от #31

  • 29 комунистче

    1 2 Отговор
    дават 200 долара на месец, ваучери за храна в САЩ, ако си беден, за работещи бедни е мярката, нашата европейска и социална държава, колко дава, нула може би, може би лев и двадесет, детските по 40 лева, не можеш да напълниш една пазарска торба с тях
  • 30 Мнение

    7 2 Отговор
    Това ли е работата на който и да е чужд посланик да се намесва във вътрешните работи на една страна! Представяте ли си,ако руският посланик така грубо определяше външната политика на Унгария какъв вой щеше да настане от сащ, които в същото време се пишат за демокрация! Издници са те и то какви! Долу американският империализъм!

    Коментиран от #32

  • 31 Долу империята на злато САЩ

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "Демократ":

    Нищо подобно! Да ли ще е Тръмп или Мръмп, ЕС е трън в очите на империята на злато САЩ! Със всички сили САЩ го рушат и те ще го разтушат,а не Путя!

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 пенко

    7 2 Отговор
    ТОВА НЕ Е ЛИ - НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА "НЕЗАВИСИМА " ДЪРЖАВА ---ОТ ЦИОНИСТКАТА СМРАДЛИВА СЕМИТСКА АМЕРИКАНСКА СГАН !?!?!?!?
Новини по държави: