Last news in Fakti

3 Януари, 2014 17:04 1 106 0

1000 бежанци спасени край Италия

  • италия-
  • имигранти-
  • бежанци-
  • лампедуза

Бежанците идват от Азия и Африка

1000 бежанци спасени край Италия - 1
Снимка Архив АП/БТА

Италианските военноморски сили и бреговата охрана спасиха повече от 1000 имигранти край малкия остров Лампедуза през последните 24 часа, заявяват италиански служители, цитирани от Би Би Си.

В четвъртък 4 претъпкани, разнебитени лодки с 823 души на борда бяха засечени от властите. Сред бежанците има 30 жени и 42 деца. Имигрантите са главно от Египет, Тунис, Ирак и Пакистан. Сред тях има и хора от Еритрея, Нигерия, Сомалия, Замбия и Мали.

В спасителната операция в четвъртък участваха 6 военни плавателни съда и няколко хеликоптера.

В сряда други 233 имигранти бяха спасени в отделна операция. Те са идвали от Пакистан и няколко африкански страни.

Остров Лампедуза, където се разиграха две големи трагедии, се бори с хилядите имигранти, които пристигат на брега почти всеки ден. През октомври миналата година повече от 400 души се удавиха в две корабокрушения край острова, който е най-близката територия на Италия до Северна Африка.

Последните преселници са били отведени в Сицилия.

Междувременно гръцката брегова охрана в четвъртък спаси 85 души, опитващи се нелегално да прекосят границата на страната на остров Астипалея.

Гърция и Италия са основните средиземноморски входни пунктове за имигрантите, бягащи от бедността и насилието в Африка и Азия.

Италианските власти очакваха притокът на бежанци да намалее през зимата, когато морето е много по-рисково, много по-студено и много по-бурно. Но фактът, че толкова много хора са били спасени през последните няколко дни - в средата на зимата - е доказателство за отчаянието на тези хора, които се опитват да достигнат Европа, и да започнат нов живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: