Last news in Fakti

28 Януари, 2024 07:22 1 417 8

Лондон предлага план за прекратяване на войната между Израел и „Хамас“

  • великобритания-
  • израел-
  • хамас

Той включва пет точки

Лондон предлага план за прекратяване на войната между Израел и „Хамас“  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Обединеното кралство предлага план от пет точки за прекратяване на войната между Израел и Хамас, предаде dariknews.bg.

Западните съюзници, които подкрепиха Израел, настояват за политически процес, който определя пътя за създаването на палестинска държава.

Инициативата, която британският външен министър Дейвид Камерън обсъди с израелски и палестински лидери по време на обиколка в региона тази седмица, призовава за незабавно спиране на военните действия. Решението ще бъде използвано, за да се осигури освобождаването на заложници, задържани в Газа, и за преговори за постоянно прекратяване на огъня, каза високопоставен британски служител пред "Файненшъл Таймс".

Той предлага определяне на ясен „политически хоризонт“ за създаването на палестинска държава заедно с Израел и формирането на технократско палестинско правителство, което да управлява окупирания Западен бряг и Газа след войната. Хамас ще трябва да освободи всички заложници и да се ангажира да спре атаките срещу Израел, което ще бъде гарантирано от регионалните държави.

Планът включва предложението висшите лидери на Хамас в Газа, включително Яхя Синвар, мозъкът на атаката от 7 октомври, която предизвика войната, да напуснат територията на Ивицата Газа.

„Това, което се опитваме да направим, е да циментираме идеята, че когато получите тази пауза, трябва да работите усилено, за да я превърнете в трайно прекратяване на огъня и наистина да се съсредоточите върху реалистичните и постижими неща, които всъщност биха могли да направят прекратяване на огъня постоянно и устойчиво“, каза представителят на Обединеното кралство.

Предложението е една от няколкото инициативи, които се обсъждат от западните и арабските държави, тъй като международният натиск върху Израел да прекрати офанзивата си се увилечава.

Според контролираните от терористичната групировка Хамас власти в Газа над 26 000 души са убити. Обединеното кралство вярва, че планът му допълва други инициативи и го е повдигнало пред правителствата на САЩ, европейските и арабските държави.

„Мисля, че има нарастващ консенсус в международната общност, че сделката за заложници и паузата са ключовете за отключване на шанса за постоянно прекратяване на огъня“, посочи служителят.

"Трябва да имаме много по-ясен политически хоризонт за палестинска държава: ново палестинско правителство за Западния бряг и Газа, а Хамас никога повече не трябва да може да атакува Израел“, добави той.

Катар, заедно със САЩ и Египет, вече посредничи между Израел и Хамас за постигане на споразумение, което да доведе до едномесечна пауза във войната, по време на която Хамас ще освободи останалите 136 заложници. В замяна Израел ще освободи палестинските затворници и ще позволи превозването на повече помощ в Газа.

Но преговорите са затънали поради отхвърлянето на Израел на искането на Хамас за постоянно прекратяване на огъня в края на всяко споразумение, нещо, за което посредниците също настояват.

Очаква се ръководителите на ЦРУ и Мосад да проведат разговори с премиера на Катар в Париж, за да се излезе от задънената улица.
Отделно, арабските държави работят по подкрепяна от САЩ инициатива за осигуряване на прекратяване на огъня и освобождаване на заложници като част от по-широк план, който би могъл да предложи на Израел нормализиране на отношенията, включително със Саудитска Арабия и други арабски държави, които формализират връзките си с Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка 🇷🇺

    2 16 Отговор
    Отново "добро утро" на всички Рузки Ватенки -
    минус 24 😆 Украйна за пореден път този месец се подигра с братушките нанасяйки им тежки, добре премислени удари. Рузнаците смятат ли нещо да правят този Черен за тях месец или само цифки ще бършат и плачат с "победа будет за нами". Аха....и аз така си помислих ))
  • 2 Страшна работа

    10 0 Отговор
    Те държавата си не могат да оправят, Лондон е станал кат Боливуд, ама тръгнали да оправят другите по с
  • 3 Бамбука

    0 6 Отговор
    Така се прави в демократичния свят.
  • 4 Шопо

    14 2 Отговор
    Израел е държава създадена на чужда територия, време е да върнат земята и да си ходят.

    Коментиран от #6

  • 5 Калпазанин

    12 2 Отговор
    Кой Лондон и какъв план?!!!! 🤔🤔🤔🤔🤔🤔, оня същия който създаде тази измислена държава след разпадането на османсксъс империя и който заедно със франсетата и италианците си поделиха Африка и близкия изток. Този същия Лондон който чрез ограбването на тези народи изгради един лъскав и "демократичен запад" с цената на колко невинни жертви и сега продължава да сее "демокрация" само и само за свой личен интерес, това не са хора а сатани които не могат да осъзнаят че и техния живот в лукс ще има край, да погледнат и да вземат за пример фараоните злато и диамантите погребани с тях са си тук на този свят и когато Лондон предлага план той е само в техен интерес, индианския вожд е бил прав, договор подписан с англосаксии не струя си мастилото с което е написан, нагли лицемери
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анонимен

    1 1 Отговор
    Време е да бъдат пуснати помпите в тунелите в ГАЗА и един път завинаги да се приключва със зловещата терористична групировка ХАМАС. Сбирщина от изнасилвачи и убийци.
  • 8 ШЗО

    1 0 Отговор
    А нещо за удареното Британско корабче? Дезинформация?!
Новини по държави: