Last news in Fakti

31 Януари, 2024 04:42 1 281 1

Китай променил "едностранно" летателни маршрути в близост до средната линия на Тайванския проток

  • тайван-
  • китай

Остра реакция на Тайпе

Тайпе реагира остро, след като Китай "едностранно" промени летателни маршрути в близост до средната линия на Тайванския проток, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тайван заяви, че този ход на Пекин прилича на умишлен опит за промяна на статуквото с евентуални военни цели.

В кратко изявление, разпространено тази нощ, китайската администрация за гражданска авиация съобщи, че от четвъртък отменя маршрута M503 в южна посока, който минава западно от средната линия на протока. Същевременно се откриват два нови маршрута в посока Тайван с отправна точка китайските градове Сямън и Фучжоу, разположени недалеч от контролираните от Тайван островни групи Кинмън и Мацу.

От години средната линия на Тайванския проток служи като неофициална бариера между претендиращия за суверенитет Тайван и Китай, който счита острова за своя територия, отбелязва Ройтерс.

Тайванската администрация за гражданска авиация и базираният в Тайпе Съвет по въпросите на континенталната част на Китай определиха действията на китайските власти като "едностранни" и изразиха категоричния си протест срещу този ход. Съветът по въпросите на континенталната част на Китай заяви, че Пекин пренебрегва безопасността на полетите, проявява неуважение към Тайван и се опитва да използва гражданската авиация за политически и военни цели и да промени статуквото в протока.

Китайската служба по въпросите на Тайван от своя страна определи промените като "рутинни" и посочи, че те "допринасят за подобряване на полетите". "Това отговаря на общите интереси на сънародниците от двете страни на протока", пише в изявлението на службата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новини

    4 0 Отговор
    Американски изтребител F-16 се разби в морето край западния бряг на Южна Корея . Това съобщи южнокорейската информационна агенция Yonhap, позовавайки се на множество източници .

    Бедствието е станало сутринта на 31 януари в района на остров Джикдо, провинция Чолабук-до, на 274 километра от столицата Сеул .