Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 04:15 1 533 3

Хусите атакуваха американски търговски кораб в Аденския залив

  • йемен-
  • хуси-
  • кораб-
  • атака

Американската армия заяви, че е унищожила ракета "земя-въздух" на бунтовниците

Хусите атакуваха американски търговски кораб в Аденския залив - 1
Снимка: Уикипедия

Американската армия заяви, че е унищожила вчера ракета "земя-въздух" на йеменските бунтовници хуси, която е била готова за изстрелване от територията на Йемен, а хусите заявиха, че са атакували американски търговски кораб в Аденския залив, предаде АФП, цитирана от БТА.

Вероятно имайки предвид същата атака на хусите, британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey) съобщи вчера, че търговски кораб е бил поразен от ракета, изстреляна от територията на Йемен.

"Съгласно информацията, с която разполагаме, търговски кораб е бил поразен от ракета, докато плава (...) край Аден", се казва в изявление на "Амбри", която уточни, че на борда на плавателния съд е имало експлозия.

"Амбри" научи, че ракетата е била изстреляна (...) от Таиз", южна йеменска провинция, каза още британската компания.

По-рано вчера хусите, които разполагат с подкрепата на Иран, заявиха, че са изстреляли ракети срещу американски търговски кораб, който според тях плавал към израелско пристанище.

Говорителят на хусите Яхя Сари заяви в социалните мрежи, че ракетите "директно са поразили кораба" в Аденския залив.

Американската армия не е потвърждавала, че американски кораб е бил поразен. Тя съобщи само, че е унищожила вчера ракета "земя-въздух" на хусите, която е била готова за изстрелване от територията на Йемен и която е била потенциална заплаха за американски летателни самолети.

Преди да предприемат действия, американските сили са се уверили, че тази ракета е "непосредствена заплаха" за американски самолети, заяви Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за региона на Близкия изток.

АФП отбелязва, че американската армия не е уточнила за какви самолети е имало опасност - за граждански или военни.

По данни на Пентагона хусите, които контролират голяма част от територията на Йемен, от 19 ноември досега са извършили над 35 атаки срещу плавателни съдове в Червено море и Аденския залив, с което смутиха морския трафик в район, който е от ключово значение за световната търговия.

Хусите казват, че целта им е да пречат на плавателни съдове, които са свързани с Израел, да плават край бреговете на Йемен. Йеменските бунтовници твърдят, че правят това от солидарност с палестинците в ивицата Газа, където Израел се сражава с ислямисткото движение "Хамас".

Израел предприе военната си операция в Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Съединените щати свалиха 10 дрона в Западен Йемен, които са били готови за пускане, съобщи снощи журналистка от телевизия Си Би Ес Нюз, като се позова на високопоставен служител в сферата на сигурността, базиран в Бахрейн.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електра

    11 1 Отговор
    САЩ са Световния Полицай но загиват и Много невини и Цивилни Хора

    Коментиран от #3

  • 2 Минаващ

    18 1 Отговор
    Как се свалят десет Дрина, които са били ГОТОВИ за пускане. Тоест те са били на земята, атакувани са там, но са били свалени?
    Редакторите, вие гледате ли какво се пише и дали има връзка смислово с реалността?
  • 3 Емил

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Електра":

    А бе, госпожа, ти къде го учи бългаския?! Що то граматиката ти малко манхатънска или махленска май?!