Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 19:54 991 3

Предсрочни президентски избори в Азербайджан: поглед отвън

  • азербайджан-
  • избори-
  • президент-
  • илхам алиев

Азербайджан преминава активно от изкопаеми горива към зелена енергия

Предсрочни президентски избори в Азербайджан: поглед отвън - 1
Снимка: Посолство на Азербайджан

В светлината на предстоящите предсрочни президентски избори в Азербайджан, които ще се проведат следващата седмица на 7 февруари, рейтингът на настоящия президент Илхам Алиев остава най-висок. През септември 2023 г. Азербайджан успя напълно да премахне незаконния сепаратистки режим в Карабахския си регион и така отбеляза края на продължилия три десетилетия период на териториална окупация. Страната възвърна своя суверенитет над международно признатите си територии и постигна ключова национална цел - прекратяването на 30-годишния конфликт. В следвоенния период Азербайджан е посветен да постигне мир, регионално сътрудничество и възстановяване на опустошените си територии след дългата им окупация.

Един от първостепенните приоритети за Азербайджан в този период е успешният напредък на арменско-азербайджанския мирен процес, който необходимо условие за откриването на нова ера в двустранните отношения между двата народа, и който в крайна сметка ще допринесе за безопасността и просперитета на

Южнокавказкия регион. Президентът Алиев изрази огромното желание на Азербайджан за сключване на мирен договор, нормализиране на отношенията и възобновяването на регионалните транспортни връзки.

Друг неотложен приоритет за Азербайджан е съживяването на освободените територии, за да могат да се завърнат стотици хиляди вътрешно разселени азержайджанци. По време на продължителната си окупация тези райони бяха подложени на опустошителен урбицид и културцид. След края на Втората карабахска война през 2020 г. правителството на Азербайджан е инвестирало 7 милиарда щастки долара за възстановяването на тези региони и е постигнало забележителен напредък в тази посока, въпреки значителното замърсяване с мини.

През следващите години Азербайджан ще се стреми към по-нататъшно укрепване на лидерската си роля в справянето с глобалните предизвикателства, като използва вече заявения си капацитет. Трябва да се отбележи, че по време на пандемията от COVID-19 Азербайджан, като председател на Движението на необвързаните, изигра централна роля в обединяването на международните усилия. Това включваше ръководни инициативи като създаване на база данни за основните нужди на по-бедните нации, застъпничество за резолюциите на ООН за справедлив достъп до ваксини и обявяването на два глобални призива за подкрепа на постпандемичното възстановяване на Африка и малките островни развиващи се държави, които получиха значителна помощ от чрез доброволни дарения възлизащи на милиони щатски долари. Азербайджанското председателство на Движението на необвързаните изигра важна роля и за институционализирането на Движението чрез създаването на парламентарна мрежа, младежка организация и женска платформа.

През последните 20 години Азербайджан направи стратегическа инвестиция от милиарди щатски долари в транспортната си инфраструктура. Поради своето местоположение страната е ключов център за Евразия, и играе важна роля за свързаността по коридорите Изток-Запад и Север-Юг. От началото на 2022 г. геополитическите промени повишиха жизнеспособността на Транскаспийския международен транспортен маршрут (Среден коридор), който включва 25 юридически лица от 11 държави, сред които е и България. През следващите години Азербайджан е решен да спази ангажимента си за укрепване на регионалната свързаност и засилване на ключовата си роля в осъществяването на междуконтиненталната търговия и транспорт.

През последните двадесет години страната създаде благоприятна среда за чуждестранни инвестиции, което доведе до стабилен инвестиционен портфейл от милиарди щатски долари. В настоящия момент общите инвестиции в Азербайджан надхвърлят 300 милиарда щатски долара. Разрастването на непетролния сектор, съчетано с всеобхватни социални реформи, подобри значително благосъстоянието на населението, като допринесе за намаляване на безработицата и нивата на бедност до сегашните 5%.

Азербайджан преминава активно от изкопаеми горива към зелена енергия, диверсифицира своя енергиен микс и отдава своя принос за намаляването на глобалните климатични промени. Страната пое смели ангажименти, които включват намаляване на парниковите газове, инициативи за ефективност и обявяването на обширни области от освободените територии за „Зелени зони“. В широкомащабните дейности по възстановяване и възобновяване се прилагат концепции за умен град и умно село. Бяха напрвени и значителни инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Всичко това показва решителността на нацията да изпълни поетия си ангажимент в това отношение. Отбелязвайки тези инициативи, страните по Конвенцията на ООН за климатичните промени определиха Азербайджан за домакин на COP29. Поетият ангажимент бе утвърден на най-високо ниво чрез президентска заповед, с която президентът Алиев обяви 2024 г. за „Година на световната зелена солидарност“ в Азербайджан.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    12 5 Отговор
    Не особено сполучлив /дори на места смехотворен/ превод на платена от азерите пропагандна "статия"....а арменците какво мислят потези теми..???!!!!
  • 2 Гертруд

    4 2 Отговор
    Ако Алиев изгуби властта, чичо Вова отпътува на Изток. Дядо Ердоган ще покаже триглав в региона и ще получи потупване по темето от американския аркадаш!
  • 3 ФАКТИ И БАНЕВ И АТ ОБЩО

    3 4 Отговор
    ПИДКРЕПЯТ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИТ