Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 04:58 1 337 6

Байдън спечели първичните избори на демократите в Южна Каролина

  • джо байдън-
  • избори-
  • сащ

Голяма преднина на настоящия президент пред двамата му опоненти

Байдън спечели първичните избори на демократите в Южна Каролина - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън печели без затруднение и без изненади първата изборна проверка по пътя си към втори мандат в Белия дом на първичните избори на демократите в Южна Каролина вчера, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на прогнози на водещите американски медии.

Байдън, който разчита на значителен броя чернокожи избиратели в този консервативен щат в американския Юг, печели първичните избори срещу двама други претенденти с много голямо мнозинство, показват тези прогнози.

Самият президент, който снощи беше в Калифорния, преди да отпътува за Невада преди следващите избори във вторник, побърза да заяви, че през ноември ще победи вероятния си опонент от Републиканската партия - предшественика си Доналд Тръмп.

"През 2024 г. жителите на Южна Каролина отново казаха думата си и аз нямам никакво съмнение, че ни поставихте на пътя към нова президентска победа и ново поражение за Доналд Тръмп", отбеляза той в изявление.

На това първо официално гласуване в надпреварата за номинацията на Демократическата партия, която Байдън почти сигурно ще спечели, трябваше да се провери преди всичко равнището на избирателната активност, особено сред афроамериканския електорат.

През 2020 г. афроамериканците от Южна Каролина, които съставляват голяма част от населението на този робовладелски някога щат в югоизточната част на страната, помогнаха на Байдън да спаси кампанията си на първичните избори, помагайки му да разчистиха пътя си към Белия дом.

Срещу 81-годишния президент се изправиха слабо известният конгресмен от Минесота Дийн Филипс, наследник на голяма компания за сладоледи и десерти, и Мариан Уилямсън, авторка на бестселъри за личностно развитие.

Вчера президентът се появи в предизборния си щаб в Уилмингтън, в родния си щат Делауеър, преди да отпътува за кампаниите в Калифорния и Невада.

"Това не е просто кампания. Това е по-скоро мисия. За доброто на тази страна ние не бива да губим /.../ И го казвам от все сърце. Не става дума за мен, а за нещо, което далеч надхвърля моята личност", подчерта той.

Ден по-рано Байдън нареди да бъдат извършени удари срещу иранските елитни сили и проиранските групировки в Ирак и Сирия като ответна мярка за смъртта на американски войници в Йордания, в и без друго взривоопасната обстановка в Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 0 Отговор
    А той разбра ли какво е станало 🤔🤔🤔
  • 2 АХА РАЗБРАХ

    20 0 Отговор
    БАЙДЪН СПЕПЕЛИ СРЕЩУ СЛАДОЛЕДАДЖИЯ И АВТОРКА НА НЕПРОДАВАЕМИ КНИЖКИ ОТ ТИПА КАК ДА СТАНЕМ БОГАТИ
    АМА ГЛЕДАМ СЕ Е СТЕГНАЛ
    ВЪРЗАЛИ СА МУ РЪЦЕТЕ ЗА ДА НЕ СЕ РЪКУВА С ТОЯ ОНЯ
  • 3 Доторе

    16 0 Отговор
    Биологичната възраст е непреодолимо препятствие. Очевидно, съвсем съзнателно се игнорират природните закони.
  • 4 Миле

    14 1 Отговор
    Демек спечелил е в да го каже евроатлантически спечелил е в ромската махала
  • 5 Тото

    6 0 Отговор
    😂😂😂 ми то като имат само един кандидат!!!😂😂😂
  • 6 Джими

    0 0 Отговор
    Хей Джо, накъде отиваш с тази пушка...???