Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 04:14 600 0

Провали се гласуването за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност на САЩ Майоркас

  • сащ-
  • импиймънт-
  • камара на представителите-
  • алехандро майоркас

В драматичен вот републиканците от Камарата на представителите на САЩ днес не успяха да получат подкрепа за отстраняването му

Провали се гласуването за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност на САЩ Майоркас  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В драматичен вот републиканците от Камарата на представителите на САЩ днес не успяха да получат подкрепа за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас и бяха принудени засега да отложат този важен свой приоритет, след като няколко републикански представители отказаха да последват плана на партията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

За импийчмънта на Майоркас не достигнаха само няколко гласа и така републиканците не успяха да накажат администрацията на Байдън заради начина по който тя се справя с обстановката по границата между САЩ и Мексико. Тъй като демократите се обединиха срещу обвиненията, републиканците се нуждаеха от почти всички гласове от крехкото си мнозинство, за да одобрят предложението за импийчмънт.

Камарата на представителите вероятно ще преразгледа плановете за импийчмънт на Майоркас, но следващите стъпки са твърде несигурни, отбелязва АП.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че лично е разговарял с въздържалите се републиканци, за да потърси тяхната подкрепа. "Това е крайна мярка", каза републиканецът Джонсън. "Но необичайните времена изискват крайни мерки", добави той.

От 1876 г. в САЩ не са повдигани водещи до импийчмънт обвинения срещу министър от кабинета и за първи път се повдига такова обвинение срещу действащ министър - преди 148 години военният министър Уилям Белкнап подава оставка точно преди гласуването, посочва АП.

Опитът за импийчмънт на Майоркас идва в момент, когато сигурността на границите бързо се превръща във водещ политически въпрос за президентските избори през 2024 година. Това е особено силна линия на атака, от която републиканците, начело с лидера за номинацията на партията за президентската надпревара Доналд Тръмп, се възползват, за да нападат президента Джо Байдън.

Камарата на представителите също така отхвърли внесен от републиканците законопроект, който предвиждаше предоставянето на 17,6 милиарда долара на Израел, тъй като демократите заявиха, че искат вместо това да бъде приета по-широкообхватна мярка, с която да се предостави помощ на Украйна, международно хуманитарно финансиране и нови средства за гранична сигурност, предаде Ройтерс.

Противници на законопроекта го нарекоха политически трик от страна на републиканците, за да отвлекат вниманието от противопоставянето си на проектопредложение на Сената, в което се съчетава миграционна реформа в САЩ и ново финансиране за граничната сигурност със спешна помощ за Украйна, Израел и партньорите на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион на стойност 118 милиарда долара.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че законопроектът на Сената е "мъртъв още при пристигането си" в Камарата, а лидерите на републиканците в Сената снощи заявиха, че не смятат, че мярката ще получи достатъчно гласове, за да бъде приета.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА