Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 07:51 947 5

Тайпе засече осем китайски балона, пресичащи Тайванския проток

  • тайван-
  • китай-
  • балони

Два от тях минали над острова

Тайпе засече осем китайски балона, пресичащи Тайванския проток - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на отбраната на Тайван съобщи днес, че е засякло осем китайски балона, пресичащи Тайванския проток през изминалите 24 часа, като два от тях са прелетели над острова. Това е повишена активност в началото на празничните дни по случай настъпващата днес Лунна Нова година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тайван, който Китай смята за своя територия въпреки силните възражения на правителството в Тайпе, от декември насам се оплаква във връзка с балоните и заявява, че те са заплаха за авиационната безопасност и опит за психологическа война.

Във всекидневния си доклад за китайските военни дейности тайванското министерство на отбраната съобщи, че е забелязало първия балон вчера сутринта, а последния – вчера привечер.

Два балона са преминали над северната част на Тайван. Другите са приближили до брега преди да изчезнат, въпреки че един е прелетял над морето на север от Тайван.

Министерството на отбраната на Китай не отговори днес на исканията за коментар в началото на празника, който е най-важния в китайско-говорящия свят.

Миналия месец китайското правителство отхвърли многократните оплаквания на Тайван за балоните и каза, че те са използвани за метеорологични цели и въпросът не трябва да се раздухва по политически причини.

Китайски бойни самолети действат всекидневно в Тайванския пролив и често пресичат средната му линия, която преди изпълняваше ролята на неофициална граница между Китай и Тайван. Пекин казва, че не признава съществуването на тази линия.

Миналия месец Тайван избра за президент досегашния вицепрезидент Уилям Лай, когото Китай описва като опасен сепаратист.

Лай, който встъпва в длъжност през май, е предложил преговори с Китай, но те са били отхвърлени. Лай изтъква, че само хората на Тайван ще вземат решения за бъдещето си.

Миналия февруари използваните от Китай балони за шпионаж станаха глобален проблем, когато САЩ свалиха китайски балон за наблюдение.

Според Пекин това е бил балон за граждански цели, който случайно се е отклонил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Параной Патологин

    3 0 Отговор
    Памперса да праща самолетоносачи.
  • 2 Тайпе Юсеин

    3 0 Отговор
    Осем балона, две НЛО-та и няколко метрорита.
  • 3 Гагарин

    2 0 Отговор
    Това са спътниците на Мъск
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Чан Кай Ши

    4 0 Отговор
    Да ви издам една тайна!:) В Тайван освен китайци други не живеят!:0