Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 06:11 4 874 18

Окончателно: Четирима кандидати за президент на Русия

  • русия-
  • избори-
  • кандидати-
  • президент

Вотът за избор на държавен глава е на 17 март

Централната избирателна комисия на Руската федерация приключи етапа на регистрация на кандидати за президентските избори, в резултат на което четирима кандидати ще се състезават за главния пост на страната - номинираният от партията "Нови хора" Владислав Даванков, самономинираният държавен глава Владимир Путин, лидерът на ЛДПР Леонид Слуцки и кандидатът от Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов, предаде ТАСС.

Номинирането за участие в изборите за партийни кандидати се проведе от 8 декември до 1 януари, а за самоиздигналите се кандидати приключи на 27 декември. До 28 декември ръководителят на Централната избирателна комисия на Руската федерация Ела Памфилова съобщи, че броят на кандидатите е 33-ма (9 от партии и 24 самоиздигнати).

До 1 януари в президентската надпревара останаха 11 участници: трима самономинирани кандидати - настоящият президент на Руската федерация Владимир Путин, блогърите Рада Руских и Анатолий Баташев, осем партийни кандидати - Леонид Слуцки (ЛДПР) , Николай Харитонов (КПРФ), Владислав Даванков ("Нови хора"), Сергей Бабурин ("Руски всенароден съюз"), Андрей Богданов (Руска партия на свободата и справедливостта), Борис Надеждин ("Гражданска инициатива"), Сергей Малинкович („Комунисти на Русия“), Ирина Свиридова (Демократическа партия на Русия).

На 5 януари първите регистрирани кандидати бяха Слуцки и Даванков, на 9 януари към тях се присъедини Харитонов. На 22 януари останалите участници в кампанията започнаха да подават подписи и документи за регистрация в Централната избирателна комисия на Руската федерация. На 29 януари Путин получи статут на регистриран кандидат, чийто щаб събра повече от 3,5 милиона подписа.

До края на етапа на подаване на подписи за регистрация в изборите - 31 януари - от надпреварата по собствено желание отпаднаха трима кандидати: Бабурин, Свиридова и Богданов. На 8 февруари Централната избирателна комисия отказа да регистрира кандидатите Малинкович и Надеждин за изборите поради високия процент на невалидни подписи на избирателите. След отказа за регистрация Надеждин каза, че възнамерява да го обжалва пред Върховния съд на Руската федерация.

Така за втори път в съвременната история на Русия четирима кандидати ще се борят за президентския пост. Последният път, когато имаше подобен брой кандидати на президентските избори през 2008 г., когато Дмитрий Медведев (Единна Русия), Генадий Зюганов (Комунистическата партия на Руската федерация), Владимир Жириновски (ЛДПР) и Богданов (самонаминиран) взеха участие в надпреварата. Медведев спечели със 70,28% от гласовете. Най-големият брой кандидати в президентските избори на Руската федерация е регистриран през 2000 г. - 11 души.

Даванков е на 39 години, той стана първият кандидат-президент в историята на партия „Новите хора“, в която членува от 2020 г. В Държавната дума той заема постовете на заместник-председател и първи заместник-ръководител на фракцията. През 2023 г. той участва в изборите за кмет на Москва, в които заема четвърто място с 5,34% от гласовете.

Путин е на 71 години, за него предстоящите избори ще бъдат пети в политическата му кариера, преди това е избиран четири пъти за държавен глава (2000, 2004, 2012, 2018), най-добрият резултат е показан през 2018 г., тогава той получи 76,69% от гласовете.

Слуцки е на 56 години, ръководи ЛДПР от май 2022 г. и е председател на комисията по международни въпроси на Думата. Той стана третият кандидат в историята на партията за президентските избори; преди това партията беше представлявана от нейния основател Владимир Жириновски (1991, 1996, 2000, 2008, 2012 и 2018) и Олег Малушкин (2004).

Харитонов е на 75 години, той е депутат от Държавната дума при всичките ѝ осем свиквания. В осмото свикване той ръководи Комитета за развитие на Далечния изток и Арктика. За него предстоящите президентски избори са втори, точно преди 20 години той зае второ място с 13,69% от гласовете. Освен Харитонов за държавен глава от комунистите бяха номинирани техният лидер Генадий Зюганов и Павел Грудинин.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 10 Отговор
    Николай Харитонов е с най големите шансове.
  • 2 9689

    10 12 Отговор
    То да не е като при нас-куцо и сакато.

    Коментиран от #14, #17

  • 3 Луна президент

    8 2 Отговор
    Бллогърка кандидат за президент?!?
  • 4 Иванушка 🇷🇺

    13 18 Отговор
    Владимир Владимирович Путин 👍👍👍

    Коментиран от #8

  • 5 Р.К.И.

    12 2 Отговор
    И четиримката са от властта - вижте им постовете.
  • 6 Верно ли

    9 2 Отговор
    Надеждин си остана с надеждата :)))
  • 7 Русите имат електронно гласуване

    6 4 Отговор
    всичко е ясно кой ще буде.Поради това нашите гласуваха електронното гласуване...най сладкия вариянт за манипулация...който не си казал,той не е спечелил изборите.Митева за това се тръшкаше като бясна,докъто не гласуваха електронното и в БГ.

    Коментиран от #15

  • 8 Имаш и още една опция...

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка 🇷🇺":

    Иванушка дурачок...от приказката Дядо Мраз на Мосфильм...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ван Дал

    4 6 Отговор
    Император Чичо Вова ще направи показно на критиците си с едни президентски избори и покрапата на руския народ към него. С едни 70 процента преднина тръгва за отскок и ще разбие илюзорните твърдения на пишман анализаторите за загуба на доверие.
  • 11 пътник

    13 6 Отговор
    Защо ли Путин си играе на избори?За фалшива легитимност пред африканците и някои латиноси.Той си направи "закони",отрече международното право,целият репресивен апарат на Русия е негов.Да!Понякога смисълът е в безсмислието.Жалко за хората подложени на най-жестокия диктат до уродливост!
  • 12 Рашън ЛейдиБой

    8 4 Отговор
    Надеждин. Лекичко му подляха вода .

    Един по сериозен кандидат , и Кремъл веднага изфабрикува нередности.

    А за Гиркин да не говорим , направо го вкараха в затвора .

    Благодарност за терористична си дейност в Днр
    И помощта му за Окупацията на Донецк .

    Кремъл винаги благодари подобаващо
    Или Рубли или затвор.
    Понякога ти подаряват Бънджи Скок без Въже.
  • 13 Театър и

    3 2 Отговор
    Фалш за глупаците.
  • 14 Анализатор

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "9689":

    Прав сте, там е само тъпо....
  • 15 Анализатор

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русите имат електронно гласуване":

    Всичко хубаво, ама научи граматиката....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 факти

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "9689":

    Там е в пъти по зле.Тук поне хората имат избор,докато в Русия народа няма право да избира президента си.Виж дори,че "кандидатите" са от кръга на Путин.Демек всичко е предначертано.Диктатура в най-явен стил.
  • 18 ...

    0 0 Отговор
    Смех. Аре стига. Избори. Друг път.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания