Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 09:33 4 465 13

Експерти прогнозираха бурно десетилетие 2024-2034 година за света

  • проучване-
  • песимизъм-
  • следващото десетилетие

Мненията показват доста песимизъм - около 60% от анкетираните смятат, че светът ще живее по-зле до 2034 г.

Експерти прогнозираха бурно десетилетие 2024-2034 година за света - 1

Scowcroft Center, изследователски център на Атлантическия съвет, публикува резултатите от годишното си проучване сред 300 експерти, съобщи "Гласът на Америка".

В опит да разберат по-добре как светът може да се промени след десетилетие, авторите на проучването Global Foresight задават въпроси по теми като глобализация, многополярност, конфликти, изкуствен интелект, изменение на климата...

Анкетираните казаха, че има вероятност нов лидер да дойде на власт в Русия през следващото десетилетие - при неизвестни обстоятелства и на фона на потенциални катаклизми. Очаква се Владимир Путин лесно да спечели президентските избори през март, но 71% от анкетираните смятат, че до 2034 г. Путин няма да бъде президент на Русия.

Много респонденти очакват Русия да бъде изправена пред големи катаклизми: колапс чрез революция, гражданска война или политическа дезинтеграция. Дори сред онези, които вярват, че Путин все още ще управлява Русия през 2034 г., почти една четвърт от анкетираните очакват страната да се разпадне.

Само 6% от анкетираните експерти смятат, че Путин ще успее да подчини Украйна. Въпреки това, както показват резултатите от проучването, Киев също няма да постигне своите военни цели - като връщането на окупираните територии. Много експерти смятат, че през този период Украйна ще стане част от Европейския съюз и НАТО.

29% поне донякъде са съгласни, че Русия и НАТО могат да влязат в пряк военен конфликт през този период.

84% от анкетираните експерти смятат, че до 2034 г. поне една от държавите без ядрени оръжия ще разполага с ядрени оръжия. Най-високи са шансовете в Иран (73%), Саудитска Арабия (40%), Южна Корея (25%) и Япония (19%).

21% от експертите казват, че ООН няма да може да изпълнява ефективно своята мисия през следващото десетилетие. Анкетираните са особено критични към работата на Съвета за сигурност. В същото време 42% от анкетираните предполагат, че Индия може да стане следващият постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. От международните организации участниците в проучването изразяват най-голямо доверие в Международния валутен фонд (6%) и Световната банка (4%).

73% очакват до 2034 г. светът да стане многополюсен, с множество центрове на власт, но САЩ ще запазят лидерството си по няколко ключови параметъра.

Анкетираните бяха разделени относно глобалната роля на Китай през следващото десетилетие. Например 44% от анкетираните смятат, че през този период светът ще бъде разделен предимно на блокове, подкрепящи съответно Китай и САЩ, което ще доведе до формирането на двуполюсен свят; 39% от анкетираните не са съгласни с това. По същия начин 33% от анкетираните са съгласни, че Китай и Русия ще станат официални съюзници до 2034 г.

Според анкетираните експерти най-голямата заплаха за глобалния просперитет ще бъде изменението на климата.

Това е областта, в която респондентите очакват най-голямо увеличение на глобалното сътрудничество през следващите десет години (49%), но малцина са уверени, че това сътрудничество ще бъде достатъчно ефективно.

51% смятат, че изкуственият интелект ще има положително въздействие върху човешкото развитие през следващото десетилетие.

Като цяло резултатите от проучването показват, че експертите са доста песимистични: около 60% от анкетираните смятат, че светът ще живее по-зле до 2034 г.

Създателите на проекта твърдят, че основната цел на изследването е да отразява настроенията на експертната общност, като обръща внимание на различни тенденции в глобалните промени.

„Резултатите от проучването не трябва да се разглеждат като прогноза за бъдещето“, подчертава един от авторите му, Ури Фридман. – Прогнозите не са съдба. Чрез това проучване ние се опитваме да получим представа от нашите експерти за това как светът може да се развие в бъдеще".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Висш разум

    11 7 Отговор
    Света няма да оцелее до 10г. или по голямата част.Путин ще натисне копчето и всичко приключва.

    Коментиран от #5

  • 2 Баце

    27 3 Отговор
    Как няма да е бурно, като шепа психозелени ни карат да се върнем в пещерите, да ядем буболечки и да се топлим само ако има слънце, а ЕДИН ЧОВЕК открито им се противопостави и те искат да го разкъсат, но "тоягата" е мнооого голяма и за сега само скимтят.
    Трябва им време, десетилетие.

    Коментиран от #7

  • 3 КОТарАК

    23 1 Отговор
    нищо добро не ни чака , ако не се стабилизира финансовата световна система -като проблем на първо място според мен / един футболист , елитен , взема стотици милиони , а какво произвежда? предполагам всичките златни мини по света ,трудно ще покрият парите , раздавани в Висшата Англ. лига примерно! да оставим певци , художници , и много други отрасли и прислойки , които не произвеждат нищо! КОЛАПСът е въпрос на време

    Коментиран от #6

  • 4 Сталин

    18 3 Отговор
    "Човечеството ще потъне във вечна тъмнина и ще изпадне в тъпо и примитивно състояние ,ако евреите спечелят тази война."

    Д-р.Йозеф Гьобелс
  • 5 Хохо Бохо

    5 16 Отговор

    До коментар #1 от "Висш разум":

    Харесва ми!
    Светът няма да го има и Русия няма да я има... Путин - също
  • 6 Да почнем от извора

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    само 33 трилиона шума..............

    Коментиран от #8

  • 7 Геша

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Вместо да чакаме на човека с голямата тояга да ни свърши работата, не е ли по-добре и по-достойно , ние да ги изритаме от властта в която са се окопали.
    Вместо да ходим постоянно за гъби и да се крием като лалугери по време на избори.Ето например сега през юни е добър вариант да се заемем сериозно с тези отрепки.
  • 8 КОТарАК

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да почнем от извора":

    тва е свеотвен проблем-всички печатат шума! ето пример с Цветан Василев ,дори и шумата не можа да изплати и фалира КТБ! представям си , ако всеки тръгне да търси стойността на парите си в поне реално гарантираните им активи-благородни метали , дори и барели нефт! а не някаква картина ,или гащите на Джон Ленън...Света фалира-защото той в момента е една банка , просто много по-голям балон от КТБ! единствената валута , която може да урегулира тоя проблем , е със златна нишка на нея
  • 9 Гласът на Америка

    11 2 Отговор
    Екип от 300 експерти, все нострадамуси и бабиванги.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дельо хайдутин

    1 0 Отговор
    Някой от факти се готви за доцент или доктор по аменикариска стъкмистика накрая да не стане шофьор на самолет който ще управлява с жълто в гащеризона от колесник и ако не си пусне клапите спукан му е гъзопровода.
  • 13 Ала бала

    1 0 Отговор
    Поредната западна пропаганда.
    Граждански войни и перестройка предстои в САЩ, не в Русия.