Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 15:40 3 585 54

Тежките последици от Брекзит! Хроничен недостиг на работна ръка във Великобритания

  • великобритания-
  • брекзит-
  • мигранти-
  • работна ръка-
  • безработица

Промишленото производство е сред секторите от икономиката на Обединеното кралство с най-голям брой свободни работни места в повече в сравнение с отпреди пандемията като недостигът се е увеличил с 15 000

Тежките последици от Брекзит! Хроничен недостиг на работна ръка във Великобритания  - 1
Снимка: Shutterstock

С излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз и след края на пандемията от КОВИД-19, редица сектори от британската икономика продължават да изпитват недостиг на работници и служители, пише БТА.

Броят на свободните работни места на Острова обаче е намалял с 49 000 през последното тримесечие на миналата година (октомври-декември 2023 г.) спрямо предходните три месеца (юли-септември). Това сочат най-новите предварителни данни на британската Националната статистическа служба (ONS).

Предлагането на работни места намалява на фона на увеличаването на трудовите възнаграждения и снижаването на икономическата активност на фирмите в редица сектори заради поскъпналото кредитиране, но предлагането на работни места остава над нивата отпреди пандемията.

През последните три месеца на миналата година са били обявени 934 000 свободни работни места, по предварителни данни. Те са с 133 000 повече спрямо периода януари-март 2020 г., когато британската икономика все още не e изпитвала негативните ефекти от пандемията.

Най-много работници и служители на Острова се търсят в сектора на здравеопазването и социалните грижи. В него свободните работни позиции в края на миналата година са били с 34 000 повече спрямо първите три месеца на 2020 г.

И в редица други сектори във Великобритания през октомври-декември 2023 г. са се търсели повече работници и служители в сравнение с навечерието на пандемията - "Хотелиерство и ресторантьорство" (23 000), "Образование" (14 000), "Финансови и застрахователни дейности" (7000).

Британската промишленост търси млади хора

Промишленото производство е сред секторите от икономиката на Великобритания с най-голям брой свободни работни места в повече в сравнение с отпреди пандемията като недостигът се е увеличил с 15 000.

Мениджъри на фабрики в английското графство Източен Съсекс разказват пред Би Би Си за трудностите, с които се сблъскват при набирането на работници.

Местни предприемачи посочват, че сред младите хора липсва интерес към професионалното развитие в сферата на промишлеността.

Оперативният директор на фабриката за производство на кабели, управлявана от компанията "Маршъл-Тафлекс" (Marshall-Tufflex), Жан Карлос Диас отбелязва, че младите хора "не знаят какво е производство".

"Много е трудно да наемеш млади хора тук", посочва Диас.

Неговата компания е принудена да запълни недостига на работна ръка от чужбина, но очаква да открие следващото поколение свои служители и в британските училища, отбелязва Би Би Си.

"Трябва да привлечем по-младото поколение, за да издигнем бизнеса си на следващ етап", посочва Вал Чандлър. Той е директор по производствените дейности на друга фабрика в района. Тя е собственост на компанията за производство на части за електроуреди "Фокус Ес Би" (Focus SB).

От своя страна федерацията на работодателите в промишлеността "Мейк Ю Кей" (Make UK) обяви, че недостигът на работници и служители коства милиарди британски лири годишно на икономиката на Обединеното кралство.

Облекчават се правилата за наемане на чуждестранни строителни работници

Сред секторите от британската икономика, в които свободните работни места са били повече отпреди пандемията, са селското стопанство (23 000) и строителството (9000).

На този фон Обединеното кралство облекчава визовия режим за представители на редица професии в строителството, за да привлече чуждестранни работници и служители.

Властите в Лондон са включили редица работни позиции в своя списък на "професии, които изпитват недостиг на трудова сила". По този начин работодателите в строителния сектор ще бъдат улеснени при наемането на чуждестранни работници и служители.

По-евтините визи за Великобритания и облекчените правила за наемането на чужденци ще важат за зидаро-мазачи, бояджии, каменоделци, дърводелци, майстори на покривни конструкции, както и за специалисти в областта на монтажа и ремонта на дограми.

Облекченията за наемането на чуждестранни работници и служители в строителството ще "допринесат за изграждането на ключови национални инфраструктурни обекти и за развитието на свързаните с тази дейност сектори на икономиката". Това се казва в съобщение, разпространено през миналото лято от британското министерство на вътрешните работи и цитирано от Ройтерс.

Чужденците, които бъдат наети, може да получават заплащане в размер на 80 на сто от заплатите, които са обичайни за Обединеното кралство. Те трябва да са получили оферта от британски работодател и да покриват изискването за владеене на английски език, информира правителственото съобщение.

Производители на храни страдат от липсата на работници

Производството на хранителни продукти във Великобритания е застрашено от липсата на достатъчно работници и служители. Това е заключението от независимо проучване, огласено по-рано.

Авторите на изследването призовават британското правителство да удължи срока, в рамките на който се издават работни визи за Обединеното кралство на сезонни работници. Те имат право да работят във Великобритания за не повече от 6 месеца без прекъсване.

През декември 2021 г. управляващите в Лондон удължиха действието на програмата до края на 2024 г., но обявиха, че британското селско стопанство "трябва да ограничи своята зависимост" от чуждестранна работна сила.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мииии

    55 2 Отговор
    Там е пълно с много мюсюлмани фенове на палестинските терористи. Да работят, а не само да им плащат помощи.

    Коментиран от #11, #24

  • 2 висящият от колесник

    37 3 Отговор
    да си наемат изкуствен интелект розовите глави
  • 3 Британската промишленост търси млади хор

    50 0 Отговор
    ами те пристигат постоянно от африка и индия какво искат повече
  • 4 В мно

    39 1 Отговор
    държави , членки на ЕС , също липсва работна ръка ! Причината не е Брексит !
  • 5 То работна ръка си внесаха

    57 0 Отговор
    и продължават да си внасят. Ама работната ръка не иска да работи

    Коментиран от #6

  • 6 Не такъв Брексит

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "То работна ръка си внесаха":

    искаха британците, ама Шваб и Сорос пак ги преметнаха.
  • 7 089954

    39 10 Отговор
    Хубавата демокрация , води до отрицателна демография ! Всички гледат как се развива Китай , но удобно забравят да споменат , че там е комунизъм ! Разбрахте ли сега какво можехме да бъдем ?

    Коментиран от #33

  • 8 Ха ха ха

    42 2 Отговор
    Защо Брекзита ще ви е причината Че вие не можете да си преброите "специалистите, работниците (и научните) и докторите", които ежедневно идват при вас легално и нелегално. Преди много ви пречеха полските водопроводчици, българските градинари и строители и т.н. Сега ручайте жабетата и не се жалвайте, че това е само началото.
  • 9 Благой от СОФстрой

    30 1 Отговор
    Сичкото арабско-мослемскоо GB е на социал и се програмира в мошетата да си бият тиквите у плочите!!
  • 10 Дън Бай

    14 0 Отговор
    Моля, моля! Хиляди мигранти умират да работят за вас!

    Коментиран от #25

  • 11 Бял Муджахидин от Лондон

    19 7 Отговор

    До коментар #1 от "Мииии":

    Аааа и евреи има и те са много работливи урките също.
  • 12 Мбонго нигерианеца

    15 2 Отговор
    Най-хубаво е по гръб по цял ден и правене на чаа венца поне по едно на година от всяка от 4те ми жени. И в интернет ме търсят деБЕЛИ барбита да им пращам качествен материал за разплод. Може вече към 200 деца да съм опрашил. И с 5те ми идентичности социала ми се умножава по пет. Отделно омайвам разните баби да ме спонсорират. И спечелилите нигерианската лотария шарани ми пращат пари да им пратя милионите... Квой туй работа? Да работАт май мунните да стават хора. Аз на крака съм им дошъл от под дървото, на което живее май ка ми, да опрашвам бели жени и да живея живот, не да си продавам времето и енергията за кафяви пенсове
  • 13 незнайко

    26 0 Отговор
    Всички искат да са компютърни специалисти със заплата от 7000 паунда и нагоре !!! Никой не иска да работи в ПРОИЗВОДСТВОТО !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Родител 6

    21 4 Отговор
    Тежките последици от ЕС и НАТО = минус три милиона българи и плюс два милиона бафторчеди.

    Коментиран от #43

  • 16 Гошо

    16 3 Отговор
    Нещо бяхте позабравили да ни информирате за страданията на Англия покрай Брекзит
    Да не би в Украина така да зас.ра нещата Зеленски та се налагат такива информационни маневри ?
  • 17 Глупости на квадрат

    29 1 Отговор
    Брексита няма нищо общо. Нали индиеца Сунак там е шеф? Еми да пусне едно село индийци и те веднага ще започнат да работят! :)
    А може и нашите да му дадем? Те всичките са "високо образовани" и супер работливи!
  • 18 ха, ха, ха...

    22 2 Отговор
    На острова, на площ почти колкото две Българии, живеят над 60 000 000 души и не им достигат работници. Въпреки увеличенията на заплатите, най ниските от които са поне тройно над нашите. А ние с население десет пъти по малко още сме оптимисти, че ще докараме виетнамци да работят без пари и чакаме да дойде на власт няКОЙ, който само "ще дава", а ние ще си живеем като попски унуки.
  • 19 Киро П@рапета

    18 1 Отговор
    А на (то) ли, А на (то) ли дай да не ревем за Брекзит а за бай Гюнтер , какво ще кажеш ?
    Брекзит и Нагл----те са ни най малкия проблем ама виж немците че затъват не е особенно добре за България . След тях нали се сещаш кои са по етапен ред . Надявам се че си досетлив ,дим без огън няма ! Всъщност както винаги ние последни ще разберем за да може по голям да го отнесем ........
  • 20 хххх

    15 1 Отговор
    Рикшитата да запрятат ръкави и да работят...... искат българи да ги изхранват ли??
  • 21 Хохо Бохо

    25 2 Отговор
    Чекай да видиш кво ста а в Германия. Ниски заплати, тежък труд, високи данъци гонят гастърбайтерите. На тяхно място идват тъмнозелени инжинери и ядрени физици ама с опит в брането на банани и по точно в чакане банана сам да падне. Ривете за рожботе на бракове между роднини, а не виждате Германия
  • 22 Уса

    20 1 Отговор
    Недостиг има и в сащ а брекзит няма нищо общо с проблема.След ковида хората се промениха и заживяха ден за ден загубиха вяра в светлото бъдеще
  • 23 Сатана Z

    17 0 Отговор
    Тук ,в УК,мога да потвърдч,че комунизмът е построен.Работна ръка не е нужна,щото на никой не му се работи,а тия които работят си търсят правата за всичко свързано с движенията ,които извършва в производствения процес.За
    всяка дейност има т.н -Assessment methods -библията на работното място. Когато има търсене на работна ръка,заплатите се договарят меду страните.А когато има излишък.бачкаш за колкото ти дадат и да не умреш от глад.
    Не вярвайте на пропагандата.Чернилките затова идват на Острова,да не бачкат
  • 24 А в Мацква как е ?

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Мииии":

    Работните места са пълни с пампайци от республиките! И англичаните и руснаците искат да са началници, няма кой да им бачка, затова ....
  • 25 Нашите шофьори са на Запад, а не в

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "Дън Бай":

    Расията. Напоследък доста шофьори от Узбекистан биват наемани от български фирми.
  • 26 Сталин

    22 0 Отговор
    Абе как така има недостиг на работници в Англия,по статистика за 2022-23 година има внос на високо квалифицирани 1 115 000 талибани и примати
  • 27 Сандо

    13 0 Отговор
    Вместо да се оплакват да спрат социалните помощи на разни дерибеи,вкл. и от местен произход.А и нали имат едни излишни хора,които щяха да ги пращат в Руанда,тях кой ги хрантути на Острова?А ония смелчаци,които избягаха от окраината - тях пък кой го отглежда?
  • 28 А стига де

    13 0 Отговор
    Да си вземат от колониите колкото им трябва. При тях робството не е приключило.
  • 29 Господа

    10 0 Отговор
    Пробвайте и вие да поработите малко. Идват интересни времена.
  • 30 Те с тези изисквания

    12 0 Отговор
    ще намерят само швейцарски банкери.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 пенко

    9 0 Отговор
    ЕС -- ЦЪФТИ И ВРЪЗВА !?!?!?---НЯМА СИ ПРОБЛЕМИ С РАБОТНАТА РЪКА ---САМО СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ФЕРМЕРИ И- "ОЗЕЛЕНЯВАНЕТО " СИ !?!?!?!? ТРЪГНАЛ "ЗАПАДА " ДА ЗАВЗЕМА АРКТИКА --НО СЪС 100 ГОДИНИ ЗАКЪСНЕНИЕ --ЛЕЛЕЕ ВЪРХОВИ ТЕХНОЛОГИИ !!!!!!!!!!!
  • 33 РЗС

    4 11 Отговор

    До коментар #7 от "089954":

    Ами в Русия и Северна Корея се води също комунизъм, нищо че е диктатура. Я ни припомни какво стана със силния комунистически СССР? А можеш да си какъвто искаш, хващаш торбата на рамо и право в Китай, Русия и тн. Ходи да просперираш.

    Коментиран от #35

  • 34 РЗС

    11 2 Отговор
    Още докато се обсъждаше брекзита бях шокиран, че въобще се говори за такова нещо. 50 процента от всичката храна в магазините идва от ЕС, камара проценти материали също. УК е страна на услугите не на производство. Икономически брекзит е най голямата грешка в съвременната история в света. Всичките създатели на брекзита са в оставка в момента. Брекзита е пълен провал и последствията те първа ще се утежняват. Никаква идея нямам как икономистите в страната позволиха такова нещо. УК в момента е в страшен упадък в сравнение от преди брекзита. Казвам го защото живея в УК от 12 години.

    Коментиран от #37, #38

  • 35 Тоа па?

    14 3 Отговор

    До коментар #33 от "РЗС":

    Значи социализмът е много силна система. Единственото, което й липсваше тогава, беше свободата да обменяме информация, пътуване, обучение и технологии с цял свят. НО и запада също тогава НЕ искаха с нас да са свободни. В Китай това вече е решено и виж до къде стигнаха. Има милиони китайци, които учат и прават докторски дисертации в САЩ, Канада, ЕС, Британия и след това се връщат в Китай. Ако беше диктатура, то тези никога нямаше да се връщат? Отделно Китай направи още 90-те г специални икономически зони, дето може да се произвежда всичко, без бюрокрация и много евтино. Плюс огромната маса хора, огромен вътрешен пазар и целия свят, като външен пазар ги направи първа икономика в света. Там вече всичко се произвежда и на народни цени. Хората имат работа и ако си умен и работлив, можеш и милиардер да станеш. Там вече.има хиляди милиардери. Усърдни са, работят и просперират. Не плащат СО2 глупости, не правят тъпи санкции и само собственият интерес ги движи!

    Коментиран от #39

  • 36 Сор Рус

    10 0 Отговор
    то щото в Германия работна ръка под път и над път, въпреки че се напълниха с тарамбоки. Аман от евтини манипулации
  • 37 Там се измъкнаха

    13 1 Отговор

    До коментар #34 от "РЗС":

    От това ТКЗС, наречено ЕС! Идеята е била САМО икономическо сътрудничество, но тези се уляха. Вече почти всички закони и разпоредби се налагат на целия съюз от НЕИЗБИРАНИ брюкселски зелки! Искат да ни направят една страна! Вече даже станаха и военна организация! Дайте пари и оръжие за страна, която нито е в съюза, нито а натото. Вече има и закони за цензурата. Отделно направиха закон за "цифровата идентификация"- Всеки гражданин на страна от ЕС има еднозначно, цифрово ЕГН. Това ще му е паспорт, лична карта, шофьорска книжка, банкова сметка. И вече решиха: Ако ги критикуваш, ТИ Я СПИРАТ!!
    Такъв ЕС е диктатура! Спомни си ковида.Накараха Радев да въведе "Зелен сертификат"! Не ни пуснаха в Бриколаж да си купим мазилка, понеже не сме се боцкали!!!! Това е диктатура!!!

    Коментиран от #40

  • 38 "УК е в страшен упадък"?

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "РЗС":

    Тогава какво се напъват на война с Русия?
    Тя ще ги направи на кайма! Ама имат супер самочувствие! Знам ги. Работих години в Бритиш телеком. Въздухари са! Биг маут, смол брейн "!

    Коментиран от #41

  • 39 РЗС

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Тоа па?":

    Къде казах, че Китай е диктатура? Написал съм Русия и Северна Корея. Китай си изучават народа, дори собствения им тикток пуска само образователни видеа и е ограничен за време. В Китай е либерален комунизъм, както в никоя друга страна, затова те просперират. Както казваш, ако някога бяхме като Китай по бай тошово време, сега България да е в топ 5 икономики.

    Коментиран от #45

  • 40 РЗС

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Там се измъкнаха":

    Идеята за ЕС е взаимствана от САЩ, идеята винаги е била Съединени Европейски Щати, проблема е че за да затриеш културите на толкова народи трябват стотици години, но не е невъзможно и както виждаме малко по малко отива натам.
  • 41 РЗС

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от ""УК е в страшен упадък"?":

    Напъват се защото от време на време се покаже някой подпийнал рошковец да им припомня каква велика империя са били и че той ще ги направи отново такива. Аз съм го казвал на много британци, че са най тъпата нация на земята и ум не ми побира как са владеели 1/4 от земната суша и население заклевам се. Фрапантно зле са!

    Коментиран от #44

  • 42 ранас

    8 0 Отговор
    Да оди царо им да им копа! Свикнали целия свят да са им роби!
  • 43 стоян

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Родител 6":

    До 15 ком - ако беше изгледал поне три деца нямаше да го има тоз твоя проблем ама сте мързеливи да гледате деца - в Косово нямат проблем
  • 44 Именно

    0 6 Отговор

    До коментар #41 от "РЗС":

    Умната ти глава не може да разбере как тъпите британци владеели 1/4 от планетата. Българската поговорка " Наведена главица сабя не я сече", би трябвало да ти отговори донякъде на чуденето ти. За да си такава империя се иска акъл.

    Коментиран от #48

  • 45 Еми да!

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "РЗС":

    Напълно съм съгласен! Ако бай Тошо ни беше пуснал, като сърбите тогава, да обикаляме цял свят, да учим, работим и да се ВРЪЩАМЕ да инвестираме в България сега щяхме да сме в топ 10 икономики на света. НО НЕ МУ беше позволено! Ние бяхме загубили втората световна война и руснаците едвам ни отърваха кожата, от англо-саксонските чакали. Искали са от София да направят картофена нива...
    Това е жалкото! Защо "нашите" управляващи винаги участват във всички световни войни на страната на губещите? И сега май така ще стане? От много акъл! Подаряват всичко но сащ, ама не се знае дали тези няма да се разпаднат на 40 малки държавици, като Югославия??? А ние така къде отиваме? Заложили всичко на САЩ???
  • 46 777777

    3 0 Отговор
    Англичаните да не се чудят какво да облекчават,ами да се хващат да работят.Те свикнаха други да им работят,а те се правят всички на лордове,и несмеят да бутнат нищо,но няма да е все така.Ние имаме една народна приказка за една глезена мома дето като и станело студено викала ,,примък",и майка и я премествала към печката,като кажела ,,измък",я отдалечавала от печката ,като дошъл един мъж да я иска за жена,майка и му обяснила какво да прави...и той обещал.Като отивал на нивата той поръчална чергата на която стояла жена му,да наготви,да опере,и като се върнал нищо не било направено,тогава взел чергата,метнал я на гърба на жена си,и я обухал с една тояга.На другия ден пак заръчал на чергата,и като наближило да се връща жена му казала няколко пъти на чергата ама като не свършила нищо,тя се запретнала и приготвила всичко,щото като си дойде мъжа и пак ще бие чергата върху нейния гръб.Че и англичаните,свикнали други да им работят,като постоят гладни ще започнат и те да работят,защото те готовите пари все някога ще свършат...айде всички да не се правят на лордове....

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 РЗС

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Именно":

    Моята умна глава гледайки тия примати Тука дет не могат да си вържат обувките и се чудя тия техните дядовци и баби дето са владеели света, сигурно е паднал астероид и ги е избил до един, че не са предали знанията и уменията си да ръководят света, а се разпаднаха и останаха от толкова площ един облачен остров от дет са тръгнали. Нека аз ти кажа една друга поговорка. Тежките времена създават силни хора, силните мъже създават лесни времена, лесните времена създават слаби хора. Сиреч бащите им са управлявали света докато децата им тъпеят и се напукват на бело и хашиш. Това, което не разбирам е как бащите им са позволили да упаднат така. Сега колонистите им ръководят УК как лордовете са го позволили.

    Коментиран от #51

  • 49 ...

    0 0 Отговор
    Да ни мирно седяло...
  • 50 РЗС

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "777777":

    Англичанин се е научил или да открадне или да протестира, но не и да работи. Нека пробват да спрат помощите да видиш палежи, грабежи стачки и каква ли не мизерия дето ще направят. За тези дето не знаете, наркоманите в УК им се дава доза в аптеката, за да не ходят да крадат и убиват. Виждал съм в централна аптека наркомани с нож да взимат заложници, няма да ви казвам какво чудо беше, жандармерия, хеликоптери, десетки полицаи, отцепване на целия център заради два наркомана.
  • 51 Баба

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "РЗС":

    Лесно е да се обясни. Дори жабите и рибите в реките в Англия са само женски (мъжките са обърнали резбата още от яйце). Няма топки. Всъщност има топки, но футболни. И понеже мъжете са се изгейчили, жените футболистки вече ритат топките и си внасят свежи мъже ог африка, азия и т н. Където още са назад с хормоналната обработка на нъжкия пол. Но вносните мъже само правят децата. Не ги гледат. Пълно е с глу пачки, които бутат колички с приматчета без татковци. И колекционерки на с пе рма. Дъщерята на познати шотландци има едно полупакистанче и едно полунигерийче момчета. И чак на третото има бяло момиченце и бял съпруг, отглеждащ при матчетата й от предходни връзки. Бъдещето е на смесено расови ангита. Като бразил. Само зад ник ще могат да въртят на карнавала, а страната ще упадне, защото интелекта на татковците е 0 и като се осредни с интрлекта на майкитее 100, се получава средно айкю на децата 50, т е. Прооост народ скаба държава
  • 52 Немчо

    2 0 Отговор
    Тук в немция работна ръка не липсва. Но не си заслужава да се работи. По-яко е на социал.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: