Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 20:17 1 367 26

Жозеп Борел призова САЩ да намалят доставките на оръжие за Израел

  • израел-
  • жозеп борел-
  • сащ-
  • доставки на оръжие

Борел също отбеляза, че нидерландски съд в понеделник е наредил на правителството на Нидерландия да блокира целия износ на части за изтребители F-35 за Израел

Жозеп Борел призова САЩ да намалят доставките на оръжие за Израел - 1
Снимка: БГНЕС

В понеделник ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел призова Съединените щати да намалят доставките на оръжия за Израел поради високите цивилни жертви във войната им в Газа, предава Ройтерс и News.bg.

Борел припомни, че президентът на САЩ Джо Байдън каза миналата седмица, че отговорът на Израел на атаката на Хамас от 7 октомври е бил "пресилен" и американски и други западни официални лица многократно са казвали, че твърде много цивилни са били убити в Газа.

"Е, ако смятате, че твърде много хора биват убити, може би трябва да предоставите по-малко оръжия, за да предотвратите убиването на толкова много хора", каза Борел пред репортери след среща на министрите на ЕС за помощ за развитие в Брюксел.

"Ако международната общност смята, че това е клане, че твърде много хора биват убити, може би трябва да помислим за осигуряването на оръжия", добави той.

Борел също отбеляза, че нидерландски съд в понеделник е наредил на правителството на Нидерландия да блокира целия износ на части за изтребители F-35 за Израел поради опасения, че те са били използвани в нарушения на международното право във войната в Газа.

Борел каза, че е противоречиво страните многократно да декларират, че Израел убива твърде много цивилни в Газа, но не правят нищо конкретно, за да предотвратят убийството.

Израел настоя, че предприема обширни мерки за защита на цивилните, но е принуден да провежда военни операции в цивилни райони, тъй като Хамас, палестинската въоръжена група, отговорна за атаката на 7 октомври, действа там.

Съединените щати са най-важният чуждестранен доставчик на оръжия за Израел. Той дава на Израел 3,8 милиарда долара военна помощ годишно, варираща от изтребители до мощни бомби. Досега Вашингтон не се е вслушал в никакви молби да намали подобна помощ.

В своите забележки в Брюксел Борел също остро критикува израелския премиер Бенямин Нетаняху, като каза, че не се вслушва в призивите да направи повече за защита на цивилните.

"Всички отиват в Тел Авив и се молят "моля, не правете това, защитете цивилните, не убивайте толкова много". Колко е твърде много? Какъв е стандартът?" - каза Борел, изглеждайки ядосан и емоционален. "Нетаняху не слуша никого."

Борел каза, че Нетаняху е призовавал за евакуация на палестински цивилни от района на Рафах в Газа - последната част от анклава, където хората са намерили убежище, но се усъмни как може да стане това.

"Ще се евакуират? Къде? На Луната? Къде ще евакуират тези хора?", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    26 2 Отговор
    Хусите днес рано бомбиха ,,хамерикански кораб.
    ,,Всемогъщият Бог каза: (Тези, които вярват, се бият по пътя на Бог, а тези, които не вярват, се бият по пътя на тиранина, така че се бийте с приятелите на Сатана. Наистина, заговорът на Сатана е слаб.) Всемогъщият Бог е изрекъл истината .

    Победа за потисничеството на палестинския народ и осигуряване на отговор на американо-британската агресия срещу страната ни.

    Военноморските сили на йеменските въоръжени сили нацелиха американския кораб "Стар Айрис" в Червено море с множество подходящи военноморски ракети, като попадението беше точно и директно, слава Богу. ,,
  • 2 Настоявам

    24 2 Отговор
    И за Украйна!
  • 3 Яяяяяя

    7 20 Отговор
    Оръжията са си техни, където искат, там ги пращат . Този за какъв се има така да говори на САЩ
  • 4 Майна

    22 2 Отговор
    Ако можете ,,обичайте юдеите..
    Ситуацията наложена от тях за палестинците в ГАЗА..
    ,,Повече от 27 708 палестинци са били убити в Газа, около 67 000 са ранени и най-малко 7 000 са изчезнали, най-вероятно мъртви и заровени под развалините.

    Повече от половин милион палестинци – всеки четвърти – гладуват в Газа, според ООН гладът скоро ще бъде повсеместен. Палестинците в Газа, най-малко 1,9 милиона от които са вътрешно разселени, нямат не само достатъчно храна, но и чиста вода, подслон и лекарства.,,
  • 5 Майна

    25 1 Отговор
    Казват го Фактите:
    ,,Джоузеф Байдън и Риши Сунак са доброволните екзекутори на Нетаняху, като съучастници в масовото убийство на невинно цивилно население от 2,3 милиона в Газа : ивица земя, която преди това е била под 16-годишна блокада на основни стоки, лекарства и услуги от екстремния режим на Ликуд ревизионист ционист, Бинямин Нетаняху , роденият в Америка политически архитект на Израел.

    Всеки месец както Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, така и Консервативното правителство на Обединеното кралство гласуват за продължаване на въоръжаването и подпомагането на излезлия извън контрол коалиционен режим на Ликуд, който има намерение да отмъсти за геноцид на хора, които вече са жертви на масова кражба на техните земи и активи.,
  • 6 Ханко Брат

    5 1 Отговор
    Аааа, що така?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЦИТАТ ОТ ТРУМАН –1943 г:

    22 0 Отговор
    – ВОЙНАТА Е НАЙ ДОБРИЯ ДОХОДОНОСЕН БИЗНЕС ЗА АМЕРИКА !!!!!!!!!!!
  • 9 Сатана Z

    21 1 Отговор
    Къде беше Борел когато други евреи,Порошенко-Валцман и Зеленски 8 години избиваха народа на Донбас и продължават да го правят.Защо Борел не апелира за спиране на доставките с оръжие за държавата "У"?
    Лицемер дърт.
  • 10 ДЯВОЛИТЕ КАЗАХА ЧЕ ЩЕ СЕ МОДИФИЦИРАТ

    0 0 Отговор
    ХОРАТА ВЕЧЕ И ДЯВОЛИ МОГАТ ДА СТАНАТ АЗ ВИКАМ ЧЕ ОРАТА ПО ЗЕМЯТА НЯМА ДА ПОБЕДЯТ В БИТКА С ДЪЛГООПАШАТИЯ ЧОВЕК ДЯВОЛУ ИМА НЕЧОВЕШКА СИЛА - КАКТО БОГОВЕТЕ

    Коментиран от #14

  • 11 Магнит ски

    17 1 Отговор
    Исраел е терористична расистка държава избиват палестинци на тяхната земя....
  • 12 долу ес

    7 0 Отговор
    а за украйана що не! аз пари на фашистои не давам! тоз ЕС от чии пари взема за да дава? ако печата що не печата за члновете, а за чуждите
  • 13 Любо

    9 0 Отговор
    Не бе, недейте, дайте още оръжия и бомби, убийте още жени и деца , нали това ви е в природата на вас Еврофашистите?! Дайте на еврейските нацисти , дайте още и на украинските нацисти, че бездействат нещо. Нали всички сте еднакви изρоди.
  • 14 ДА ВЯРВАМЕ В ДЯВОЛУ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДЯВОЛИТЕ КАЗАХА ЧЕ ЩЕ СЕ МОДИФИЦИРАТ":

    ДЯВОЛЪТ НЕ Е ЧЕЛОВК И Е КАТО ВЯТЪРА ДЕТО АКО ЗАДУХА И ФЛОРИДА Е ИЗДУХАНА ОТ АМЕРИКА И АМЕРИКА ЩЕ СТАНЕ КАТО АТЛАНТИДА -- ВОДКАТА ДЕТО ПИХ И ПОЧНА ДА МЕ КОМАНДВА - СТОЛИЧНАТА - РУСКАТА ВОДКА КОЙТО ПИЙ Е РОДООСТЪПНИК И Е ЗА ЗА ЕВРОГЕЙСКИЯ ЗАТВОР РУСНАЦИТЕ СИ ИГРАЯТ С ОРАТА - ВОДКА РУСКА АМА С ЕЧЕМИК УКРАИНСКИ ОТ ЧЕРНОБИЛ - И СЕГА СИ ПИЙВАМ РУСКА ВОДА ОТ ЧЕРНОБИЛ И ЗАЩО НЕ СЕ ПОСИРАМ- УБАВА ВОДКА КАК ДА СЕ НАСЕРА

    Коментиран от #17

  • 15 Да живее

    0 0 Отговор
    А.д.а за вас дяволски слуги!
  • 16 Иоб

    1 5 Отговор
    ЕС осъзнава, че Израел са окупанти като путин. И,,, ще диктува темпото, повярвайте ми. Хага ще има и за Израел, и за путин, без значение дали тръмпи ще е президент. ЕС е най силната икономика, ще е и с най силна АРМИЯ
  • 17 ДА НЕ СИ ПОКАЗВАМЕ КОЙ Е С ПО ГОЛЯМА

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДА ВЯРВАМЕ В ДЯВОЛУ":

    ЧИШКА - Какво е пигеум и как помага на простатата?

    01.09.2016
    Мишела Христова
    Полезно
    0 коментари

    Аденом на простатата



    Пигеумът или т. нар. африканска слива, е вечно зелено дърво, от семейство Розоцветни. Използваемата ччаст на дървото, използвана с лечебна цел, е кората, която е богат източник на смоли, мастни киселини, фитостероли (бета-ситостероли), N-бутилбензенсулфонамид, артарова киселина, танини и други невероятно полезни за здравето на простата вещества. Фитостеролите, тритерпените и феруловите естери са основните биологично активни съставки в кората на пигеума, на които тя дължи оздравителното си въздействие върху простатната жлеза.



    Екстрактите от пигеум се използват още от 1960 г. в Северна Америка и Европа срещу различни нарушения във функциите на простатата, и особено доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) и рак на простатата. Заради високата концентраия на антиоксиданти в състава си, кората на пигеума осигурява надеждна защита за цялостното здраве на мъжкия организъм.





    Как екстрактът от пигеум влияе на простатата?



    Обширен анализ върху действието на пигеума върху простата, публикуван през 2002 г. в Cochrane Database Systematic Review разглежда 18 двойни-слепи, рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания, проведени върху повече от 1500 мъже с доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ).



    Резултатите от проучванията се базирали на урологични симптоми като никтурия

    Коментиран от #18

  • 18 ДОКТОР ОХ НЕ БОЛИ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДА НЕ СИ ПОКАЗВАМЕ КОЙ Е С ПО ГОЛЯМА":

    Пигеумът е топ натурален продукт в помощ на простатата
    Пигеум (африканска слива) е дърво, което се използва като лекарство за лечение на симптомите на увеличена простата (доброкачествена простатна хиперплазия, ДПХ) и рак на простатата.

    Но употребата му не се свежда само до тези две състояние, защото се смята, че той е ефективен още при болка, дължаща се на възпаление, бъбречни състояния, други урогенитални заболявания, малария, коремна болка, треска и за засилване на сексуалното желание.

    Пигеумът съдържа вещества, които помагат за намаляване размера на простатата, което облекчава уринарните смущения като слаб поток на урината и често нощно уриниране при мъже с увеличена простата.
  • 19 ЧЕТОХ В САЙТОВИТЕ ЧЕ ЕВРЕИТЕ НЕ МРАТ

    1 0 Отговор
    ОТ РАК НА ПРОСТАТАТА ЗАЩОТО ПРЕВАНТИВНО ВЗЕМАТ -Пигеум (африканска слива) АМА БГ АЛЧНИТЕ УРОЛОЗИ НЕ КАЗВАТ НИЩО ПО ВЪПРОСА ЗАЩОТО ЩЕ ЗАГУБЯТ ПОЛОВИНАТА ПАЦИЕНТИ

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Джоко

    0 0 Отговор
    Ай, леле, Донке, ле!? Ще се трогне ли чичо Байдън и компания, като от това зависи съществуването им!?
  • 22 Марда

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ЧЕТОХ В САЙТОВИТЕ ЧЕ ЕВРЕИТЕ НЕ МРАТ":

    Взимат...
    Те да кастрирани превантивно...
  • 23 Иван

    3 0 Отговор
    Масонския боклук Борел не е уточнил с колко ционистките САЩ да намалят изпращането на оръжия за нацисткия хазарски Израел---20%,10%,5%......
  • 24 МА ВЕРНО ЛИ С ПРИЗИВ КЪМ САЩ!!КАК СМЕЕШ?

    3 0 Отговор
    ЕДНО ГНУСНО ЛИЦЕМЕРИЕ . ЗАЕДНО ЗАЛИВАТ С ОРЪЖЯЕ ИЗРАЕЛ ,ВОЮВАТ НА ИЗРАЕЛСКА СТРАНА И ТОЗИ НЕДЪГАВ СТАРЕЦ ИЗЛИЗА И НИ СЕ ПРАВИ НА ЗАГРИЖЕН С НЯКАКЪВ С ПОЛВИН УСТА АПЕЛ КЪМ САЩ.???ЕЙДЕ БЕ , ТЪПИТЕ ВИ НОМЕРА ДА СЕ ПРАВИТЕ НА ТАКИВА КАКВИТО НЕ СТЕ , НЕ МИНАВАТ. ОТВСЯКЪДЕ СЕ ИЗПООСРАХТЕ , ЯСНИ СТЕ ЗА СВЕТА ЩО ЗА ДОЛНА ВРЕДНА НАПАСТ СТЕ.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 инфо

    0 0 Отговор
    Сетил се Борел за цивилните жертви...Тъпаци и подлоги, некадърни да управляват селска мандра "ръководят" Европа.