Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 12:12 2 083 18

Пълна блокада на украинската граница, полските фермери засилват протестите

  • блокада-
  • полски фермери-
  • украинска граница-
  • полша-
  • украйна-
  • протести

Фермерите в цяла Европа демонстрират срещу ограниченията, наложени им от мерките на Европейския съюз за справяне с изменението на климата, както и срещу нарастващите разходи и това, което според тях е нелоялна конкуренция от чужбина, особено Украйна

Пълна блокада на украинската граница, полските фермери засилват протестите - 1
Снимка: БГНЕС

Във вторник, полските фермери планират да засилят протестите си на границата с Украйна, блокирайки почти целия трафик, с цел да защитят своето прехранване, въпреки че това, според Киев, вреди на военните усилия, предават Ройтерс и News.bg.

Фермерите в цяла Европа демонстрират срещу ограниченията, наложени им от мерките на Европейския съюз за справяне с изменението на климата, както и срещу нарастващите разходи и това, което според тях е нелоялна конкуренция от чужбина, особено Украйна.

"Ще има пълна блокада на целия трафик на граничните пунктове", каза Адриан Вавжиняк, говорител на съюза на фермерите "Солидарност".

Вавжиняк каза, че докато военната помощ ще бъде допусната да премине, целият пътнически трафик ще бъде блокиран, не само камионите. Той каза, че ще има блокади на пристанища и на магистрали.

Протестите бележат ескалация на безредиците, тъй като предишни демонстрации на шофьори на камиони и фермери не блокираха напълно всички гранични пунктове.

Киев твърди, че износът му на селскостопански продукти през Източна Европа не е навредил на пазарите на ЕС.

С нарастването на недоволството от протестите в Полша украинските превозвачи заявиха, че планират мирен денонощен протест на три пропускателни пункта, които вече са блокирани от полски фермери.

В коментар за агенция Укринформ, техен представител каза, че ще контролират движението на пропускателните пунктове, като попречат на полските камиони да заобикалят общата опашка. Предвижда се протестът да продължи до 15 март.

Новото проевропейско правителство на Полша изрази съчувствие към исканията на фермерите, но също така ги призова да не предприемат действия, които биха могли да навредят на военните усилия на Киев.

Украйна твърди, че блокадите засягат отбранителната ѝ способност и подпомагат целите на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в понеделник, че ситуацията на границата демонстрира "ерозията на солидарността на ежедневна база".

Той добави, че само 5% от износа на селскостопанска продукция на Украйна е минавал през границата с Полша, като добави, че случаят е повече за политика, отколкото за зърно.

"Имаме нужда от общи решения, рационални решения, за да разрешим тази ситуация", добави той.

Заместник-министърът на земеделието на Полша Михал Колоджейчак в коментар за общественото радио отхвърли подобна критика във вторник и предложи Зеленски да дойде и сам да "види проблемите на полските фермери".

Министърът на земеделието Чеслав Сикерски каза по-рано, че преговаря с Украйна и че сделка за ограничаване на вноса може да бъде постигната до края на март.

Украинският министър на земеделието Микола Солски каза в понеделник, че Киев е "готов за всички варианти" и търси "конструктивно" решение.

"Някои сили използват тези протести за провокация и това, което категорично не трябва да правите, е да се поддавате на провокации", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    65 1 Отговор
    В Полша от 73 проби от украинското зърно внесено там ,в 17 е намерено салмонела,в още 17 пестициди,в 11 -ГМО ,в 6 - миотоксини.В други проби от украинско зърно е намерено живак, кадмий,олово и желязо.В България някой изобщо прави ли изследване на украинското зърно и знае ли българина какво изобщо яде,това лято руските въоръжени сили гръмнаха складове с боеприпаси в Украйна,където се съхраняваха снаряди с обеднен уран от Англия,и радиоактивния облак от взрива достигна в голяма част от Европа
  • 2 поляцитеевропейци, но с топки и характер

    56 0 Отговор
    Поляците барем от нас имат някакво национално достойнство и си пазят интересите.
    Но тукашните ни български политически пачаври /парцал за всичко/ дават и прадават и обещават всичко и всеки.
    Ало Денков и куку Габри - запрате се !

    Коментиран от #8

  • 3 Българин

    53 1 Отговор
    Тукашните повикат 2 дена бутнат им некой лев и млъкнат 😁😆😅😂😂

    Коментиран от #12

  • 4 Хаха

    46 3 Отговор
    Киев твърди, че износът му на селскостопански продукти през Източна Европа не е навредил на пазарите на ЕС.

    А само малко...
  • 5 ЕСССР

    43 2 Отговор
    Украйна дръпна шалтера на Европа! Гласувайте за Урсула!
  • 6 Питанка

    1 34 Отговор
    Полските фермери нали знаят, че от руссия е внесено 12 (дванадесет) ПЪТИ повече Zърно, отколкото от Украйна. Има Евростат - да погледнат
  • 7 за тях беше голямата тесла

    14 1 Отговор
    дуда си оправи рецесията а осигури и 5 милйона тона фураж , като изпържи селяните . полска набързо направи 200 000 армия с 400 хеликоптера, 9000 гаубици , пейтриът модел 2023 , фронтови окопи по границите с учения за стотици милйони евра . хахахаха

    Коментиран от #16

  • 8 Такааа

    7 23 Отговор

    До коментар #2 от "поляцитеевропейци, но с топки и характер":

    Аз ако съм на мястото на Украйна,спирам войната и пускам руската армия в Европа тогава ще видя аз алчните фермери как ще протестират срещу калашниците на руснаците
  • 9 бай Иван

    29 1 Отговор
    Не ги блокират . Поляците ги поддържат да си стоят в страната и да се бият за свободата и!
  • 10 Мухаа ха!

    28 0 Отговор
    Към шляхтата- зърно,царевица,слънчоглед ,олио с колони от тирове.В обратна посока в празните се товарят снаряди,пренасочвани точно към шляхтата.Знаят,че руснака няма да удари такива колони,дори да има точни данни какво превозват навътре, в ус райна.Затова 🤡 хем го боли,хем го сърби! Само едно е необяснимо към момента.Защо руския Генщаб,все още дундурка усрайна,а не им превърне цялата инфраструктура в море от кратери.Всичко наред- мостове,тунели,жп складове, първокласни пътища.Наред- от въздух и вода.Без една човешка жертва.Или има някави скрити интереси на руски олигарси,който участват в схемата - зърно,или се стремят да опазят максимално цялата инфраструктура до полската граница,която ще им трябва в бъдеще.Иначе,да са ги смляли още миналата година,само за две седмици.

    Коментиран от #17

  • 11 Портал Комбат,

    1 21 Отговор
    Портал Комбат е руската пропагандна машина за Европа.По скорошно приемане на новия медиен закон!Кафа от слободията на разни сайтове и жалки журналистчета!Днес,Франция е изловила много техни тролове.

    Коментиран от #13

  • 12 Турчин

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Тукашните...ама в европата тскива не минават там и сумите са други(съвсем символични разбира се) и на манифестациите им викат фестивал (корена на думата е фест, а не фес въпреки, че има причина да се заблуди човек). Така, че тракторфест е в разгара си докато фермерите нямат много работа, а бюрократичната машина си има дневен ред за изпълнение, първа точка, от който епезпрекодловно подчинение на директивите на САЩ да кихат за оръжие за Украйна иначе ще обикалят Африка докато открият Аляска. Нищо, нищо, може да им уври коравата глава.
  • 13 Видимо

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Портал Комбат,":

    Червеите като теб да неуловими.
  • 14 Полските Фермери!

    9 0 Отговор
    Имат топки,за разлика от нашите,които за пореден път само се поразходиха с новичките си трактори по магистралата...
  • 15 БАНко

    8 0 Отговор
    ДА ПРОДЪЛЖИМ : ПЪЛНА БЛОКАДА НА ФАШИСТКА ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА !!!
  • 16 Посполита

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "за тях беше голямата тесла":

    И тръгна великата полска армия, дето Хитлер я очука за година , да превзема Украйна. Видехме ги и патриотите и крабовете им и леопардите и всякакви железа, видехме как бегат и поляци и канадци, как летят англичани и французи , от които остава само парчета униформа. Нема нужда да ми се фръцкаш. Стой си най- добре за бетонната стена и си джавкай, докато не си взел да квичиш на умряло.
  • 17 Там е работата

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мухаа ха!":

    че данните от разузнаването невинаги се съгласуват навреме, а за да има ефект точков удар, трябва да се обезвреди системата пво, чиито позиции обикновено са прилежащи на жилищни сгради или има други причини, а натоварени главни пътища няма как да не повлияят на цивилните. Но руснаците умеят да воюват.
  • 18 майтап бе уили

    2 0 Отговор
    на сайта на едно полско радио има снимка на колоната трактори, на един от тях има плакат, обръщение към Путин: "Путин, въведи порядък в Украйна и Брюксел, и с нашите управляващи"(PUTIN, Zrob Porzadek z Ukraina i Bruksela, i z naszymi rzadzacym!)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания