Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 04:42 1 151 9

Съдът отреди Тръмп да плати над 454 милиона долара по делото за измама

  • доналд тлъмп-
  • сащ-
  • съд

Бившият американски президент беше признат за виновен, че е манипулирал данни за нетното си състояние

Съдът отреди Тръмп да плати над 454 милиона долара по делото за измама - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдия в Ню Йорк нареди официално Доналд Тръмп да плати над 454 милиона долара, след като беше признат за виновен, че е манипулирал данни за нетното си състояние. Решението беше постановено по граждански иск за измама срещу бившия президент, внесен от главния прокурор на щата Ню Йорк, съобщи БТА.

Сумата включва наложеното на 16 февруари на Тръмп от съдия Артър Енгорън от щатския съд в Манхатън наказание в размер на 354,9 млн. долара, плюс лихвите, след дело без съдебни заседатели, продължило над три месеца. Така общият размер на глобата, която бившият президент беше осъден да заплати, нарасна с почти 100 млн. долара.

Информацията беше обявена тази вечер от съда в щата Ню Йорк.

На 16 февруари Тръмп беше признат от съда за виновен по гражданско дело за измама при оценките на активите на компанията му "Тръмп Организейшън" (Trump Organization) и му наложи парична глоба в размер на около 355 млн. долара. Освен това на републиканеца беше забранено за срок от три години да "работи като служител или директор на каквито и да било корпорации на територията на щата Ню Йорк и да кандидатства за кредити от финансови институции, регистрирани в щата". Тръмп обяви, че ще обжалва решението.

При произнасянето на решението от 16 февруари съдия Енгорън нареди и всеки от двамата големи синове на бившия президент, Доналд Тръмп-младши и Ерик Тръмп, да плати по близо 4,7 милиона долара глоба, а бившият финансов директор на "Тръмп Организейшън" Алън Уайсълбърг - 1,1 млн. долара. И трите суми трябва да бъдат платени с лихвите.

Искът беше внесен в съда през септември 2022 г. от главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс. Според обвинението компанията "Тръмп Организейшън" е предоставила неверни данни за стойността на активите си, за да си осигури по-благоприятни условия по сключени заеми и застраховки. Реалната цена на активите е била завишена от сумата от 2,23 милиарда долара на 3,6 млрд. долара. Прокуратурата уточнява, че изкуственото увеличение на стойността им засяга имението на Тръмп във Флорида, апартаментите му в небостъргача "Тръмп Тауър" (Trump Tower) в Манхатън, както и редица офис сгради и комплекси за голф. Според защитата обвиненията са безпочвени, а цената на активите е възможно с течение на времето да се е променила и да е нараснала заради обективни обстоятелства.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Криво разбраната демокрация в САЩ

    12 18 Отговор
    Извращение на закона с политически цели. Престъпление няма, но "демократите" се напъват да спрат Тръмп. Народът на САЩ вижда, и ще гласува за него. Всички са отвратени от тази "демокрация".
  • 2 Артилерист

    10 9 Отговор
    Дълбоката държава зад деменцията Байдън, която няма подходящ кандидат за президент, няма да се предаде лесно и да остави печелившия кандидат на републиканците на мира. Предишното обвинение на Тръмп беше за сексуални посегателства още от малък...

    Коментиран от #9

  • 3 Иван Иванов

    8 10 Отговор
    Това е някакво подобие на правосъдие, 1 съдия налага глоба - 350 милиона. Аз не знам - този съдия - откъде има данните и как 1 съдия сам решава - това не е нормално - освен това - Доналд Тръмп си е - Доналд Тръмп, нормален човек - нека се прочете неговата автобиография - да се види - дали е мошеник, как са пресмятали с баща си Фред Тръмп детайлно какво-що, щото - да не се окаже - самият съдия - че тайно спи по време на заседание, за всеки може да се каже това или онова, а мисля - че Доналд Тръмп не е мошеник и да му се взема централна мярка - малко странно.
  • 4 Не го Мислиме Тръмп, ще обжалва, ще

    6 8 Отговор
    Разсрочва, ще стане Президен и всичко ще приключи! Как ща преживеят Бедните, Работещи и тези Пенсионери с Пенсии под 500лв в България??? Вече никой не споменава за тях, все едно, че няма такива!! Ако Оцелеят!! А те ви казват"М. А. Й. Н. А. Т. А. В. И. МАФИОТИ ЯХНАЛИ ДЪРЖАВАТА!!?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Някой

    4 6 Отговор
    Демокрацията в действие. Безпристрастния съдия от Ню Йорк впрегнат да раз.маже заплахата за монопола на "демократите".
    Абе, пародия на държава.
  • 7 Ха ха ха

    7 1 Отговор
    Плащай дебил върви се оплачи на Путлер
  • 8 българин 777

    1 5 Отговор
    деменцията и синът му мошеник се мъчат по всякакъв начин да го елиминират ама няма да ги огрей
  • 9 Има има

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Артилерист":

    Но ти само Байдън и Тръмп знаеш.