Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 04:46 5 299 21

Блинкън: Новите израелски селища на Западния бряг са несъвместими с международното право

  • антъни блинкен-
  • сащ-
  • израел-
  • западен бряг

Държавният секретар на САЩ е на посещение в Буенос Айрес

Блинкън: Новите израелски селища на Западния бряг са несъвместими с международното право - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нарастването на израелските селища на окупирания Западен бряг на река Йордан е несъвместимо с международното право, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в аржентинската столица Буенос Айрес, където е на посещение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е знак за завръщане към стария американски политически курс по въпроса, сменен от правителството на Доналд Тръмп, предшественика на настоящия президент Джо Байдън.

Администрацията на Тръмп подкрепи правото на израелците да създадат свои селища на Западния бряг с отхвърлянето на дотогавашната позиция на САЩ, че това е "несъвместимо с международното право".

На пресконференцията в Буенос Айрес Блинкън изрази разочарованието на САЩ от обявения план на Израел да изгради нови жилища за израелски заселници на Западния бряг. Държавният секретар посочи, че с тези селища на практика се действа срещу постигането на траен мир.

"Те са несъвместими и с международното право. Нашата администрация остава твърдо против заселническата експанзия и, по наша преценка, това не засилва, а напротив - отслабва сигурността на Израел", заяви Антъни Блинкън.

През ноември 2019 г. държавният секретар на САЩ при Тръмп - Майк Помпейо, заяви, че САЩ повече не приемат заселването на израелци на Западния браг, окупиран във войната в Близкия изток през 1967 г., за "несъвместимо с международното право", каквато беше американската позиция в продължение на четири десетилетия.

Според палестинците и международната общност преселването на граждани от която и да е страна на окупирана територия е незаконно по силата на Четвъртата Женевска конвенция от 1949 г. и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, посочва Ройтерс, като припомня, че редица страни навремето са осъдили обявената от Помпейо позиция на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електра

    30 5 Отговор
    Стига Лицемерия Войнолюбци
  • 2 Титанично Лицемерие

    40 6 Отговор
    Хем не бил прав Израел, хем му пращат допълнителни миларди за ГЕНОЦИД в Палестина и налагат Американско вето в ООН да не спират касапницата. Това не са хора за мене. Хитлер бледнее пред тях.

    Коментиран от #19

  • 3 Артилерист

    35 3 Отговор
    Блинкен е посредственик, за когото лъгането е норма. Къде беше Блинкен досега, че е вдянал точно сега, че това е незаконно от израелците. Да не би защото целият свят, с изключение на подчинената им западна глутница, е против тях заради безусловната им подкрепа на израелските убийци? САЩ и глутницата само злини правят по целия свят.

    Коментиран от #5

  • 4 М да

    26 4 Отговор
    М да ......и този е евреин. Явно така му е заповядал Сорос и стоящите над него
  • 5 Блинкен блинка

    27 6 Отговор

    До коментар #3 от "Артилерист":

    Във самите САЩ имаше протести в подкрепа на Палестина, особено в кампусите на Университети. Дори народът на САЩ е против откачените им "управляващи". Усещат въпросните, че здраво ще настъпят мотиката, и затова изведнъж се загрижили кое било законно и кое не.

    Коментиран от #6

  • 6 Има другия път

    7 14 Отговор

    До коментар #5 от "Блинкен блинка":

    Има другия път. Протестират в подкрепа на Хамас само арабите и непрокосаницитте и хайманите от университетите....много често от еврейски произход. Но и едните и другите Не са американският народ

    Коментиран от #20

  • 7 Ще гниите

    20 5 Отговор
    В А.Д.а мръсни и гадни детеубийци!
    Тука всичко може да направите с пари и власт като купувате слугите си но този свят има край. Но а.д.а е вечен!

    Коментиран от #18

  • 8 Мъдрец

    15 2 Отговор
    По делата ще ги познаете!
  • 9 Генерал Колев

    9 7 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Администрацията на Доналд Тръмп, правилно е разбрала и подходила по въпросът. Сегашната на Байдън греши! Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 10 Генералисимус Сталин

    16 8 Отговор
    Горката Европа, скъса се да приема наказателни пакети срещу Русия, без да вижда голямата ислямска опасност която я грози. Заслепени от омраза европейските комисари не искат и да чуят, че не Русия ще ги завладее. Друг е агресорът, маскиран с милионите ислямски мигранти нападнали ЕС като африкански скакалци. Тези ислямски чаршафи ще променят всичко в Европа и в крайна сметка ще я завладеят.Богатите арабски държави, емирите и ходжите доволно протриват ръце, натирили ислямската паплач да свърши черното дло без пушка да гръмне. Това могат да направят глупавите европейски комисари, които се имат за много умни. Първата държава, която ще падне от мюсюлманското нашестиве е Република Северна Македония. До 10 - 15 години ,тя ще стане първата превзета от мюсюлманството ислямска държава. Честито! Израел бил такъв, Израел бил онакъв. Нападнат изненадващо на 7 октомври от терористите на ХАМАС без причина с извършените издевателства над мирните граждани на Израел, това никой не иска да види. То ви е за главите. Слепци! .
  • 11 Генерал Айзенхауер

    4 13 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 12 За познат

    10 1 Отговор
    За великите драскачи.....Вижте картата от1947година и границите на новосформираната държава Израел и я сравнете с тази към днешна дата . Това ще ви даде отговори на всички въпроси по които сте много компетентни. Не мразя и не обичам никого но когато има факти и случили се събития добре е да ги отчитаме. И формирания човек прави правилните заключения . Образованието е личен избор.

    Коментиран от #14

  • 13 Българка

    8 3 Отговор
    Защо мигрантите не живеят, в държавите където са родени к"во им пречи. На всичкото отгоре не мигрират в богатите арабски държави, ами хукнали в християнска Европа да живеят, че и социалните фондове да източват. Кой ще ги търпи тези мързеливи мюсюлмани? Няма кой! Не става.
  • 14 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "За познат":

    Ти се благодари, че твоята жена и дъщеря не са били на 7-ми октомври 2023г в нападнатите от ХАМАС кибуци, че тогава да те видя какви щеше да ги говориш!

    Коментиран от #21

  • 15 Българка

    5 4 Отговор
    Пуснете помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 16 Тοя Хγй

    3 0 Отговор
    Го дъвчат повече от 80 години.
    Пγτκи, ζαςπαλи! Няма управия.
  • 17 Мдаа

    6 1 Отговор
    Защо мигрантите не живеят, в държавите където са родени к"во им пречи. На всичкото оотгоре не мигрират в богатите арабски държави, ами хукнали в християнска Европа да живеят, че и социалните фондове да източват. Кой ще ги търпи тези мързеливи мюсюлмани? Няма кой! Не става.
  • 18 Българин 🇧🇬

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ще гниите":

    А пу.тлер в Рая ....
  • 19 Българин 🇧🇬

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Титанично Лицемерие":

    Хитлер бледнее даже и край путин ....
  • 20 Демокрацията е лъжа!

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Има другия път":

    А ти ли си "американския народ"?
  • 21 Демокрацията е лъжа!

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Твоите там ли бяха, че знаеш? Ааа, вярно, ти нямаш жена. И няма да имаш, не ти е по вкуса, нали?