Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 04:36 2 178 1

Десетки хиляди защитиха Болсонаро в Сао Пауло ВИДЕО

  • бразилия-
  • сао пауло-
  • болсанаро

Съдебни обвинения могат да вкарат в затвора бившия президент на Бразилия

Десетки хиляди защитиха Болсонаро в Сао Пауло ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Десетки хиляди поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро се събраха в най-големия бразилски град Сао Пауло, за да го защитят от съдебните обвинения, които могат да го вкарат в затвора, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Крайно десният лидер заяви в реч, че се стреми към "умиротворяване, за да заличи миналото", като възприе по-примирителен тон, отколкото по времето, когато беше на поста си. Болсонаро се опитва да покаже, че разполага с устойчива подкрепа, докато е обект на разследване от федералната полиция заради предполагаемата си роля в нападенията срещу правителствени сгради на 8 януари 2023 г., извършени от негови поддръжници заради загубата му на изборите. Той иска десетките хора, които все още са в затвора за тези инциденти, да бъдат помилвани.

Освен това Болсонаро е обвинен и в незаконно получаване на бижута от Саудитска Арабия по време на президентския си мандат, отбелязва АП.

Много от събралите се носеха и израелски знамена в знак на несъгласие с настоящия президент Луиз Инасио Лула да Силва, който получи широка критика заради това, че сравни военната офанзива на Израел в Газа с Холокоста.

"Това, към което се стремя, е умиротворяване, това е заличаване на миналото", каза Болсонаро в речта си, докато самият той държеше израелско знаме. "Това е да търсим начин да живеем в мир и да спрем да бъдем толкова нервни. Амнистия за тези бедни хора, които са в затвора в Бразилия", призова той, обръщайки се към конгресмените и сенаторите.

Болсонаро отрича, че той и неговите поддръжници са извършили опит за преврат преди година, нападайки правителствени сгради.

"Какво е преврат? Това са танкове по улиците, оръжия, конспирация. Нищо от това не се е случило в Бразилия", заяви експрезидентът.

На Болсонаро е забранено да се кандидатира за поста до 2030 г. поради две присъди за злоупотреба с власт, но той продължава да е активен в бразилската политика като основен противник на лявоцентриста Лула. С наближаването на кметските избори тази година кандидатите се разделиха между двамата лидери.

Самият той порица решението да му бъде забранено да се кандидатира. "Не можем да приемем, че която и да е власт може да отстрани когото и да е от политическата сцена, освен ако няма основателна причина", подчерта той пред събралите се свои поддръжници.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    2 2 Отговор
    в Бразилия Има Голяма Престъпност
Новини по държави: