16 Януари, 2014 09:51 734 0

Високо участие на референдума за конституция на Египет

  • египет-
  • конституция

Резултати са очакват да бъдат обявени в петък. Първоначалните и неофициални данни показват над 50% избирателна активност и 90% от гласувалите са подкрепили предложения от военните проект за нов основен закон

Високо участие на референдума за конституция на Египет - 1
Снимка: AP/БTA

Високо участие на вота за нова конституция в Египет, отчетоха от Централната избирателна комисия, цитирани от арабската редакция на Би Би Си.

Говорителят на избирателната комисия Набил Салиб заяви, че повече от очакваното египтяни са отишли да гласуват. Избирателната активност е по-висока, отколкото в предишни гласувания, но все още няма точни данни.

Вторият ден от гласуване в сряда е преминал в голяма степен мирно. Девет души са загинали във вторник при сблъсъци между полицията и поддръжници на сваления от власт държавен глава Мохамед Морси.

Близо 400 души са били арестувани през двата дни за нарушаване на гласуването.

Високопоставен служител на вътрешното министерство каза пред медиите, че избирателната активност на изборите може да надвишава 55%, съобщи Ройтерс . Предварителните резултати показват, че одобрението на конституцията може да бъде повече от 95%.

Избирателната активност е била по-ниска в традиционно верни на Мюсюлманските братя селища.

Резултати са очакват да бъдат обявени в петък. Първоначалните и неофициални данни показват над 50% избирателна активност и 90% от гласувалите са подкрепили предложения от военните проект за нов основен закон. Той беше изработен от 50-членен комитет, в който влязоха и два представители на ислямистите.

Това са първите избори, след като армията свали от власт президента Мохамед Морси и неговата партия "Мюсюлмански братя" през лятото на миналата година.

Властите отбелязват, че новата конституция ще даде стабилност на Египет след безредиците от последните месеци. Тя предвижда 4-годишен мандат за държавен глава. Той ще може да бъде свалян от парламента. Ислямът си остава държавна религия, но свободата на вероизповеданието е абсолютна, давайки гаранция за правата на живеещите в страната малцинства, е записано в новата конституция. Държавата гарантира равноправите между мъжете и жените. Партиите не могат да се създават на базата на религия, раса, пол или география, което е сериозен опит да се ограничи дейността на Мюсюлмански братя.

Референдумът е много важен за военните, тъй като одобрение на тяхното предложение за конституция на практика ще легитимира властта им.

Ако бъде одобрена, новата конституция ще позволи на армията да преследва цивилни, да назначава военен министър през следващите осем години, а бюджетът й да бъде приеман много по-бързо и лесно. Най-спорният член постановява, че "цивилни не може да бъдат преследвани от военни съдии, освен ако не е извършена пряка атака срещу представители на армията".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА