Last news in Fakti

1 Март, 2024 05:51 985 12

Румен Радев е участник в третото издание на Анталийския дипломатически форум ВИДЕО

  • турция-
  • анталия-
  • форум-
  • румен радев

Форумът започва днес и ще продължи до 3 март

Румен Радев е участник в третото издание на Анталийския дипломатически форум ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Третото издание на Анталийския дипломатически форум започва днес и ще продължи до 3 март, предаде БТА.

Темата на международното дипломатическо събитие тази година е посветена на насърчаването на дипломацията като средство за преодоляване на кризите, съобщават от Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Форумът се провежда под патронажа на президента Реджеп Тайип Ердоган. Церемонията по откриването ще се състои днес с участието на Ердоган и на външния министър на Турция Хакан Фидан.

Във форума ще участват редица президенти и премиери, включително българският президент Румен Радев. Във форума ще участва и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

Президентът Румен Радев ще присъства на официалното откриване на Анталийския форум на 1 март, след което ще участва в лидерски панел, посветен на насърчаването на дипломацията по време на кризи, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава ще проведе двустранни срещи с държавни и правителствени лидери в рамките на събитието.

На панела на тема "Жените, мирът и сигурността" ще присъства първата дама на Турция Емине Ердоган, информират от Дирекцията по комуникации на турското президентство.

В рамките на форума ще има общо 38 панела, сред които: "Контактна група за Газа", "Възможностите на ЕС да формира глобалните преходи", "Нарастващият расизъм, ксенофобия и ислямофобия", "Основни елементи за постоянен мир в Близкия изток", "Новите предизвикателства в борбата с тероризма" и "Изкуствен интелект и дипломация“. В рамките на конференцията ще се проведат и други сесии по различни теми, като енергийна сигурност, миграция, изменение на климата, посредничество по време на размирици, информират от Дирекцията по комуникациите.

Ще присъстват близо деветдесет високопоставени представители – президенти, премиери и министри от различни държави, сред които България, Швейцария, Великобритания, Русия, Азербайджан, Косово, Люксембург, Египет, Ирак, Унгария, Сомалия, Армения, Катар.

На форума ще говорят също Мария Пейчинович Бурич, генерален секретар на Съвета на Европа, Хелга Мария Шмит, генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), и други.

На форума, който ще приключи на 3 март с пресконференция на министъра на външните работи Хакан Фидан, ще присъстват 750 журналисти, сред които 250 чуждестранни журналисти.

Във форума ще има около 4600 участници от над 110 държави.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    9 5 Отговор
    присъствие и масрафи , а духом в Москва !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Плъха

    6 8 Отговор
    цървулан няма работа на това място , да ходи при митрето за свирукане

    Коментиран от #5

  • 4 Петко Лилов от ОССЕ америк. под-га

    0 3 Отговор
    генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - това е организация или мафия изцяло подвластна на господарите от Вашингтон .
  • 5 койчо от койнаре

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Плъха":

    Денков ли визираш ?

    Коментиран от #7

  • 6 майор радеф

    4 0 Отговор
    млащи мазни сонети на мазни маньейе
  • 7 нцъ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "койчо от койнаре":

    бубайку ти
  • 8 ЛЕНИН

    2 1 Отговор
    Р.Р. Отива на среща с лавров щото путин му е пратил хабер по него!
  • 9 Аз съм веган

    1 0 Отговор
    Какво ще прави там този тъпоъгълник
  • 10 Перо

    1 1 Отговор
    Участието в този форум е работа на изпълнителната власт, която е отговорна за формирането на външната политика! Вярно е, че ПП/ДБ са вредни за БГ, но такава е политическата система, несъвместима с националните интереси! В случая участието на Радев е като участие на куфар, ефекта е еднакъв, туризъм!
  • 11 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    1 0 Отговор
    кой б€ш€ този Фатмак П€Д€ рад€в...?
  • 12 радев руски цървул

    1 0 Отговор
    Кво търси там путиниста радев?!?
Новини по държави: