Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Март, 2024 08:09 5 565 46

Свалените от Киев руски самолети за бойните действия

  • а-50-
  • ил-76-
  • русия-
  • самолети-
  • украйна-
  • ракети

Предишни загуби на самолети накараха руските сили временно да намалят авиационната си дейност в цяла Украйна, но увеличеният процент на руски авиационни загуби в Украйна през последните седмици все още не е накарал руските сили да намалят значително тактическата авиационна активност

Свалените от Киев руски самолети за бойните действия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските сили изглежда са готови да рискуват още загуби за авиация в преследване на тактически успехи в Източна Украйна, вероятно по линията Авдeевка-Донецк. Украинските военновъздушни сили съобщиха в събота, че са унищожили един самолет Су-34, нанасял бомбени удари срещу позиции в Източна Украйна сутринта на 1 март.

Това пише в днешния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук по-късно заяви, че украинските сили са се опитали да свалят още два руски самолета Су-34 и един Су-35.

Украинските сили са свалили 15 руски самолета от 17 февруари.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че руските сили не са разполагали самолети за радарно откриване на далечни разстояния A-50 над Азовско море през последните шест дни след унищожаването на самолет A-50 на 23 февруари. Той намекна, че липсата на самолети А-50 принуждава руските самолети Су-34 и Су-35 да летят по-близо до целите си, за да нанесат удари.

Предишни загуби на самолети накараха руските сили временно да намалят авиационната си дейност в цяла Украйна, но увеличеният процент на руски авиационни загуби в Украйна през последните седмици все още не е накарал руските сили да намалят значително тактическата авиационна активност.

ISW продължава да счита, че докладваната за около две седмици загуба на 15 самолета и вероятно на някои добре обучени пилоти не е за пренебрегване, като се има предвид, че Русия вероятно разполага с около 300 изтребителя "Сухой".

Трансферите на севернокорейски оръжия за Русия по море очевидно са спрени от средата на февруари 2024 г. Изданието NK Pro, фокусирано върху Северна Корея, съобщи на 29 февруари, цитирайки сателитни изображения, че руски кораби, които участват в морския транспорт на севернокорейски боеприпаси и оръжия до Русия, не са акостирали в пристанище Раджин на Северна Корея от 12 февруари.

NK Pro съобщи, че руските кораби са направили най-малко 32 пътувания между пристанище Раджин и руските пристанища Дунай и Восточни, Приморски край, от август 2023 г. NK Pro съобщи, че руският товарен кораб Lady R е транспортирал неуточнен брой транспортни контейнери, вероятно съдържащи севернокорейски боеприпаси и оръжия, между Северна Корея и Русия от 30 януари до 8 февруари и че товарният кораб Maia-1 е пристигнал в руското пристанище Восточни от Северна Корея на 12 февруари. NK Pro съобщи, че сателитни изображения не са заснели друг голям товарен кораб, пътуващ между двата кея, или нови доставки до пристанище Раджин от 12 февруари. Порталът предполага, че паузата може да се дължи на проблеми с производството в Северна Корея или други логистични проблеми.

NK Pro отбеляза, че Пхенян може също да транспортира оръжия до Русия по въздух или железопътен транспорт. ISW по-рано съобщи, че Русия използва Байкалско-Амурската железопътна линия и Източносибирската железопътна линия, за да улесни прехвърлянето на товари от и към Китай и Северна Корея, двете страни, на които Русия все повече разчита за икономическа и военна подкрепа, за да поддържа военните си усилия в Украйна.

Южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик заяви на 26 февруари, че Северна Корея е изпратила около 6700 транспортни контейнера с боеприпаси на Русия през последните месеци. Шин заяви, че тези контейнери могат да носят над три милиона 152 мм артилерийски снаряда или приблизително 500 000 122 мм снаряда.

Руският външен министър Сергей Лавров публично отхвърли неотдавнашното предложение на турския президент Реджеп Ердоган да бъде домакин на платформа за преговори между Русия и Украйна. Лавров присъства на дипломатическия форум в Анталия в Турция на 1 март и заяви, че в момента няма инициативи за диалог, които да отчитат руските интереси.

Лавров, руският президент Владимир Путин и други служители на Кремъл рутинно декларират, че са отворени за преговори, като същевременно насърчават информационни операции, които поставят тежестта на преговорите върху Запада.

Искането на Лавров за инициатива е част от дългогодишните усилия към превантивни отстъпки на Запада по отношение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Лавров използва форума в Анталия, за да популяризира и позициите на Кремъл за Молдова, които вероятно ще поставят условия за потенциални хибридни операции. Те имат за цел да дестабилизират Молдова и да попречат на присъединяването ѝ към Европейския съюз (ЕС). Лавров отговори на въпрос на дипломатическия форум в Анталия в Турция на 1 март относно неотдавнашния Конгрес на депутатите, проведен в проруския молдовския отцепнически регион Приднестровието, на който бе поискано Русия да предостави "отбрана/защита".

Той твърди, че молдовското правителство "се движи по стъпките на Киев", повтаряйки своите предишни сравнения на молдовската политика спрямо Приднестровието с Украйна преди 2014 г.

Лавров продължи да твърди, че Молдова дискриминира рускоезичните, като упражнява "икономически натиск" върху Приднестровието и блокира преговорния процес 5+2 за конфликта - твърдения, които служители на Кремъл постоянно повтарят.

ISW продължава да оценява, че Кремъл ще използва неотдавнашния конгрес в Приднестровието като трамплин за засилване на хибридните операции, насочени към дестабилизиране и по-нататъшно поляризиране на Молдова преди преговорите за присъединяване на Молдова към ЕС и президентските избори в Молдова по-късно през 2024 г.

Високопоставени руски служители признаха намаленото участие на Армения в ръководената от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС), отбелязвайки забележителна промяна в руската официална реторика, която преди това се опитваше да игнорира усилията на Армения да се дистанцира от ОДКС. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че "е време Армения да вземе решение за статута си в ОДКС", вероятно в отговор на изявлението на арменския премиер Никол Пашинян от 22 февруари, че Армения "по същество" е замразила участието си в ОДКС, защото ОДКС "не успя да изпълни задълженията си в областта на сигурността" към Армения, особено през 2021 и 2022 г.

Пашинян заяви на 28 февруари, че Армения не е имала постоянен представител в ОДКС през последната година и че арменски служители и сили не са участвали в събития и учения на ОДКС отдавна.

ISW отбеляза, че Армения на практика се е въздържала, като не е изпратила представители на няколко последователни събития в средата до края на 2023 г. От средата на 2023 г. Пашинян все по-често поставя под въпрос отношенията на Армения в областта на сигурността с Русия.

По-рано руското министерство на външните работи отговори на изявленията на Пашинян за ОДКС, като отхвърли твърденията му.

Признанието на Лавров за продължаващото възражение на Армения срещу нейното участие в ОДКС показва, че Кремъл може би подготвя по-съгласуван отговор на влошаващите се отношения с Армения.

Изглежда, че Кремъл до голяма степен е позволил проявите на антивоенни настроения в Москва, докато руснаците наблюдаваха погребението на руския опозиционен лидер Алексей Навални на 1 март. Руски опозиционни източници съобщиха, че до 16 500 души са присъствали на погребението на Навални в Москва. Кадрите показват тълпи от хора, редящи се на опашка за погребението, които скандират антивоенни лозунги и призиви за демобилизация.

Руската организация за граждански права OVD-info съобщи, че руските власти са задържали 15 души в Москва и 89 други души в 18 други руски града във връзка с погребението на Навални до нощта на 1 срещу 2 март.

Руснаците продължиха да полагат цветя на гроба на Навални в Москва и на паметници на други места на 2 март, но проявите на антивоенни настроения не се повториха.

Moscow Times съобщи на 1 март, че Кремъл е възложил на служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и Министерство на вътрешните работи (МВД) да проведат операция за "защита на конституционния ред от заплахи" по време на погребението.

Кремъл вероятно превантивно не е наредил големи репресии, като същевременно се работи върху засилване на обществената подкрепа за руския президент Владимир Путин и неговите военни усилия в Украйна преди президентските избори на 17 март.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    48 17 Отговор
    Ще тълкувате и хвърляте боба и мечтите са безплатни........ и сънищата също
  • 2 24 МАЙ ДЕН НА БУКВИТЕ НАЦИОНАЛЕН ДЕН

    29 49 Отговор
    НА В. СВ.НИКОЛА ....
    УКРАИНЦИТЕ И ФИНЛАНДИЯ
    СЕ БИЯТ СРЕЩУ ТУРЦИТЕ
    ПО ЗАПОВЕД НА РУСКИТЕ ЦАРСКИ ГОСПОДАРИ РОМАНОВИ......

    Коментиран от #4, #14

  • 3 372 маскалски фръчила и

    29 42 Отговор
    355 вертушки ФИРА, абе ..тия ватенки с КОЯ супер сила воюват?!?

    Коментиран от #7, #13

  • 4 россиян..

    68 28 Отговор

    До коментар #2 от "24 МАЙ ДЕН НА БУКВИТЕ НАЦИОНАЛЕН ДЕН":

    Честит празник на всички българи,да сте живи и здрави и долу козяшките евроатлантически сглобкаджийски тиквуни..

    Коментиран от #17, #37

  • 5 Петър

    33 10 Отговор
    Нещо ми се струва, че заглавието на публикацията е непълно и не се разбира за какво иде реч.

    Коментиран от #35

  • 6 Мишел

    40 14 Отговор
    Според Милитари уоч магазин, днес Украйна разполага с 61 бойни самолета, а Русия с 1684 бойни самолета.

    Коментиран от #45

  • 7 россиян..

    29 12 Отговор

    До коментар #3 от "372 маскалски фръчила и":

    А бе що най големия самольот-мрия ан-225 го няма на снимката от хангаро..минаха две години как запуши.
  • 8 Укропат

    42 20 Отговор
    Последния път се оказа пожар в полето. Запалила се тревата и представихме димът за свален Су35. Всички бяхме доволни. Другия път ще запалиме някое село. Хем ще показваме колко са ни бомбили ,хем ще кажете че е свален още един самолет. Може пак да е А50.
  • 9 болни козяци

    42 20 Отговор
    "вероятно разполага с 300 изтребителя "Сухой"."

    Ако слушаме международната сopоcня, които "свалят" на ден по 2-3 такива, трябваше всички да са свалени още преди година и половина. Но великите козяци продължават да ги свалят. Даже след като Украйна падне ще продължат да ги свалят!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 А бе

    28 20 Отговор
    Вчера гледах видео на горящата трева, която укрите представиха за Су-34 :-)
    Все пак не пасем трева....
  • 13 Хахах

    26 13 Отговор

    До коментар #3 от "372 маскалски фръчила и":

    "355 вертушки ФИРА, абе ..тия ватенки.."
    Абе къде са украинските вертушки? Ааа, сетих се, свалени са отдавна...
  • 14 007

    24 39 Отговор

    До коментар #2 от "24 МАЙ ДЕН НА БУКВИТЕ НАЦИОНАЛЕН ДЕН":

    Слава на украинските беларуски финландски и румънски войни дали живота си за свободата ни, за разлика от блатните генерали целящи заграбване на Балканите за агресивната империя!!!🇧🇬🇬🇧🇪🇺🇰🇷🇺🇲🇺🇦🇯🇵🇧🇬

    Коментиран от #29

  • 15 Мишел

    26 19 Отговор
    В началото на януари, при бойни изпитания в Украйна, за 4 поредни дни С 500 свали 26 украински бойни самолета.
    След което последва 15 дневна забрана за бойни полети на украински самолети(статии в Бизнес инсайдър, обзор в Ню Йорк Таймс)
  • 16 Благой

    24 11 Отговор
    По малко лъжи ,не правете читателите на будали
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Заглавието е пълна

    19 15 Отговор
    безсмислица. А, свалените руски самолети са от видео игри представени за техни победи. Иначе вчера два свалени украински самолета Су 25 и МиГ 29. А руските ВКС продължават да си действат както преди, справка видео клиповете в нета. С фейкове нищо не постигате само загуба на доверие.
  • 19 Искаш да кажеш

    17 9 Отговор

    До коментар #17 от "Бесния софеянец от Кузлудуй":

    60% от гласувалите общо 20% са манипулира ли изборите от посолствоТО. Те на тва са способни дори в САЩ ги манипулира а и даваха кадри с изсипа ни бюлетини в канавките.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Фют

    11 16 Отговор
    Тази сутрин, 38 дрона са направили заря над Крим.
    Поздравяват ни по случай празника. 3 март 1918 г.
    Честит празник!
  • 24 Дрон от джъмбо с вградена пиратка

    9 9 Отговор
    Ако си използват военните сателити, тъпите крепостни цървули, сигурно и тях ще свалят, със самоделни ракети.
  • 25 смешници козяшки

    17 11 Отговор
    плачете не чужд гроб ! русия има самолети и ще си произведе самолети колкото са и необходими, само ганя реве на чужд гроб за чужди самолети , а не се вижда че и фърчило не може да построи
  • 26 Хахахаха

    11 12 Отговор
    В момента е Сушкопада в Украйна.
  • 27 ХАХАХА

    17 9 Отговор
    Абе останаха ли самолети на Русия, че те холивудските сценаристи ни самолет ни кораб им оставиха ,всичка пада като круши и потъва като камък ? И при такава грандиозни постижения бавно, но сигурно отстъпват ! ХАХАХА финалът е известен ,но има още укри за отстрел .
  • 28 НЕчовешки фактор

    12 7 Отговор
    Маскаляките ги бива само да разходват боеприпасите на хората с телата си
    Модерна армия..модерна работа
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бесен-_ Язовец

    10 9 Отговор
    Сороски пропагандисти да ми ядете xyя
  • 31 3.14К

    7 5 Отговор
    Най-умният в ISW е Джо Байдън!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Червен кхмер

    14 8 Отговор

    До коментар #29 от "На майката.....ти":

    И на твоята....ама защо пишеш на тези букви русоробе???
    О неразумни русоробе ,що се срамиш да си българин???
    Айде удари една патрЕотичта водка и днеска се бии в ганьовските гърди и си мечтай за Задунайска губерния заедно с баш патрЕотите Костя Копейкин, Боленчо Сидеров и Шкембе войвода.

    Коментиран от #39, #46

  • 34 Сесесере

    14 5 Отговор
    Скоро очакваме от коня да каже, че и България дискредитира рускоезичните си граждани и да ни денацифицират с няква сво!

    Коментиран от #38

  • 35 Нали знаеш лафа:

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Петър":

    ,,Сефте комендантски!"
  • 36 САЩисан вие на поляна

    9 13 Отговор
    Козяшкият троляк яко се е надъхал днес..не спира да цвърчи. хахаха
  • 37 Ами да ти е Честито ве

    16 9 Отговор

    До коментар #4 от "россиян..":

    Честит 3 ти март- деня в който Руската империя капитулира в Брест -Литовск пред малка България
  • 38 да ти кажа

    12 7 Отговор

    До коментар #34 от "Сесесере":

    То още онзи ден Салавьов, тая гнида , ти го каза в прав текст- трето асвабаждение немало да има . А като приключели с Украйна, идело ред на България. И щели да карат наред, нема възраждане , нема Луков марш..
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Войната нещо много се проточи....

    9 9 Отговор
    НАТО трябва на ушанките да скочи....
    Та да им изкочат и двете очи....
    И под краката им да клокочи !
    Изпратим под гранитни плочи !
    Меги от Тервел
  • 41 Психотестираните възрожденци

    6 4 Отговор
    Са коне с кепенци !
    Скоро ще са и с празни менци !
    Бат ви Венци
  • 42 факуса

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    ти седмополовий гледай да не ти откраднат т.чиния от тоалетната,че ще умреш гладен
  • 43 Плява

    2 1 Отговор
    Няма да чета. Списвате и повтаряте, една и съща информация от маса време, поне си потвърждавайте инфото от няколко читави източника.Ако е пък за целите на пропагандата....става. Факт е, че и двата самолета за ДРЛО, си ги свалиха сами руснаците. Явно много параноя ги тресе ПВО разчетите им, некадърен състав, а и е факт, че нямат много опит в операции от подобен мащаб. Все пак, това е огромен гаф. Тези самолети летят на голяма далечина от фронтовата линия и още по- голяма от зоната на поражение на ПВО средстата на Украйна. Същото се отнася и за поне 80% от руските свалени самолети- яко френдли файър. И двата лагера лъжат яко, украинците- 10 пъти по яко.
  • 44 Джеймс

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    Блонд
    Слава на ДжоБиден дето освободи бъгария от турците
    Слава и на Зилената гъсеница
    Слава и на урсулка
    Слава и улавияшолц
  • 45 Успехи

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Хубаво е,.че ги имат. Ама не се забелязва, че ги имат...Къде са тези 1684.....
  • 46 АБЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Червен кхмер":

    бандеровси едноклетъчен а ти какъв укро фашага си
Новини по държави: