Last news in Fakti

3 Март, 2024 18:41 1 042 7

Във Франция издирват заподозрян в нападение пред парижка синагога ВИДЕО

  • франция-
  • синагога-
  • антисемитизъм-
  • атака

Атакуван е "прехвърлил 60-те мъж", инцидентът се сочи като антисемитска проява

Във Франция издирват заподозрян в нападение пред парижка синагога ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Френските власти издирват заподозрян в нападение над мъж, излязъл от синагога в столицата Париж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА, като се позова на изявление на вътрешния министър Жералд Дарманен от снощи.

Той каза, че предполагаемото нападение над мъж, прехвърлил 60 години, е "нова антисемитска атака, която е била извършена в Париж" в петък вечер. "Прави се всичко, за да бъде задържан извършителят на този неописуем акт", написа Дарманен в публикация в социалната платформа "Екс" от събота вечер.

Според информации във френските медии нападателят е видян да напада физически и словесно в петък около 17:30 местно време (18:30 бълг. вр.) мъж, който е напускал синагогата в 20 район в Париж.

Нападателят е ритнал и ударил с юмруци жертвата си няколко пъти, като го е обиждал на висок глас. Обидите са били на етническа основа, информира телевизия Бе Еф Ем, позовавайки се на източници от полицията. Нападнатият мъж е бил отведен в болница. Заподозреният нападател е избягал, гласи информацията.

Часове преди нападението вътрешният министър обяви, че е издал заповед до полицейските участъци в цялата страна "незабавно да засилят мерките за защита" на еврейските общности, най-вече около училищата и местата за поклонение.

Дарманен заяви в "Екс", че засиленото наблюдение на местата, посещавани от неговите "еврейски сънародници", има за цел да ги предпази от превръщането им в мишени на фона на "мащабните трагедии в Близкия изток".

Антисемитските прояви във Франция белязаха рязък скок след изненадващото кърваво нападение на радикалното палестинско движение "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври миналата година, довело до ответното настъпление на Израел към ивицата Газа.

По данни на френското министерство на вътрешните работи и службата за защита на еврейската общност през 2023 г. в страната е имало 1676 прояви на антисемитизъм, докато предишната година те са били 436.

Подобни нападения зачестяват в цяла Европа, отбелязва АП, като посочва нападението с остър предмет на тийнейджър над ортодоксален евреин в швейцарския град Цюрих.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    19 0 Отговор
    Абе стига ни занимавахте с тези еврейски кучета всеки ден,що не ни показвате снимки от Газа където тези циониски помияри бомбят цивилни и разкъсани деца на парчета по улиците
  • 2 Мдаа

    12 0 Отговор
    "Ще дойде ден в който ще ме проклинате, че не успях изцяло да реша еврейския въпрос..."
    А.Хитлер/14.04.1945 - Берлин
  • 3 Някой чаршаф е!

    8 0 Отговор
    Още през 1995 г бях за първи път в Париж! Знаех града от филмите с Ален Делон. Но бях още тогава разочарован! Това не беше вече европейски град, още тогава. А сега е мани, мани. Столипиново
  • 4 Да не е на кой българин

    4 1 Отговор
    С двата ножа.... като оня в германия
  • 5 Факт

    3 0 Отговор
    Франция отдавна е кочина.За съжаление.
  • 6 Милене

    5 0 Отговор
    "Прави се всичко, за да бъде задържан извършителят на този неописуем акт"
    Неописуем акт казваш а?
    А близо 30 000 избити палестински жени, деца и старци какво е ???

    Коментиран от #7

  • 7 Аааа, тези там

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Милене":

    Са свещенни жертви на "демокрацията"!
    Ако питаш евреите на Запад, те всичките в един глас казват, че било правилно, "нито един палестинец там да не остане"! Даже ме учудва тяхната безочливост и арогантност! И то все хора образовани, доктори на науки и подобни. За това не ме учудва вече, какво правят хазарите- печатари на доларите. Те също така мислят за цял свят!
Новини по държави: