Last news in Fakti

5 Март, 2024 05:27 1 006 3

Хусите: Корабите, които влизат в йеменски води, трябва да искат разрешение

  • хуси-
  • червено море-
  • кораби

То се получава от контролираната от бунтовниците служба за морски транспорт

Хусите: Корабите, които влизат в йеменски води, трябва да искат разрешение - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди да навлязат в териториалните води на Йемен, корабите трябва да получат разрешение от контролираната от йеменските бунтовници хуси служба по морски транспорт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявление на министъра на телекомуникациите Мисфер ал Нумаир.

Хусите в Йемен неведнъж изстрелват дронове и ракети срещу международни търговски плавателни съдове в Аденския залив от средата на ноември, като твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците срещу израелската офанзива в ивицата Газа.

Почти ежедневните атаки принудиха компаниите да търсят дълги и скъпи заобиколни маршрути, разпалвайки безпокойство, че войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" може да дестабилизира целия район на Близкия изток.

САЩ и Великобритания бомбардираха цели на йеменските бунтовници хуси в отговор на тези нападения.

Териториалните води, засегнати от новата заповед, се простират наполовина навътре в широкия около 20 километра пролив Баб ал Мандеб, тясното устие на Червено море, през което минава около 15 процента от световния корабен трафик на път за или от Суецкия канал.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Па съм я бе

    8 4 Отговор
    Едно племе блокира западната цивилизация.Дс ви е..м и демокрацията 🤗
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 усетилисекучко

    0 0 Отговор
    датисеравостата